Траки

СРЕБЪРНОТО СЪКРОВИЩЕ ОТ СЕЛО БОРОВО

Съкровището е открито случайно през 1974 г в землището на село (днес град) Борово, Русенско, в местността „Сиври тепе“. Според една от най-широко разпространените хипотези причината за заравянето му се свързва с опустошително земетресение, което разрушава столицата на гетите – Хелис. Смята се, че те са положили скъпоценните предмети в земята, като жертвоприношение, с което са целяли да я умилостивят.

Друга хипотеза, изказана от проф. Иван Маразов, поддържа твърдението, че заравянето на съкровището има ритуален смисъл, свързан с предаването на властта в Тракия. Предметите са укрити с цел да бъдат намерени, но не от кого да е, а само от онзи, който притежава нужните качества да стане цар.

Боровското съкровище се състои от пет сребърни съда – разлата купа, каничка и три зооморфни ритона. Те съставят ритуален сервиз. Върху три от предметите – каничката и ритоните с протоме на кон и сфинкс – има надписи на гръцки, които са съкратен вариант на следния текст: [Съдът е собственост] на Котис, [дарен] от град Бео[с]. Археолозите и изследователите са на мнение, че съкровището е било дарено от тракийският цар Котис I на съюзен владетел от племето на гетите.

Каничката има яйцевидна форма. Тя е била използвана като ритон. За това свидетелстват следите в горната ѝ част, където има остатъци от и малък, пробит на дъното отвор, откъдето е изтичала течността. Върху каничката е представена сватбата на бог Дионис и Ариадна.

Сребърната купа е с автентични размери, позлатена по горния ръб. Основата на масивните дръжки е изработена във формата на глави на митични същества от свитата на Дионис – сатири. Купата олицетворява онова, което човек получава в резултат на неуморната си работа.

Ритонът с протоме на кон е богато украсен. Предната част на коня е майсторски изработена и декорирана със стилизирани орнаменти.

Ритон с протоме на бик Той също е с изящна изработка. Различава се от другите ритони с по-семплата си украса и по-късия рог. Бикът символизира мъжката сила, голямото богатство и успеха.

Ритон с протоме на сфинкс - Изящен предмет, завършващ с протоме на крилат сфинкс. Фигурата на жената-лъв е изобразена изключително прецизно. Лицето е обградено от коси, събрани в кок, гърдите са покрити с пера. Върху шията си фигурата носи огърлица от мъниста и листовидни висулки. Сфинксът е символ на достойнство, кралска власт, мъдрост и могъщество.

 Траките са вярвали, че като пият ритуално вино, пречистено през устието на ритона, ще придобият онези, качества, които са носели изобразените върху тях животни и митологични създания.

Гостите и посетителите на Историческо парк могат да се докоснат до реплики на прочутото Боровско съкровище. С тях те ще могат да везмат участие във възстановка на древни ритуали свързани с пиене на вино и побратимяване и по този начин да почувстват силата на древните траки.