Мисия и цели

Мисия на Исторически парк

През 1396 година в следствие на криза в развитието на средновековния християнски свят и след 100 годишни войни с Османската империя пада сърцето на Централна и Източна Европа - България. Дълги векове тя е била център на развитието на културата, духа и знанието. Стотици години тя е била пътеводна светлина за целия славянски свят. Създатели на българската писменост, дом на най-добрите керамични школи в света, смели войни и брилянтни стратези, строители на спиращи дъха дворци, борци за равноправие и свобода, носители на ред и култура, българите са били невероятен народ. 

Точно преди тях над 3000 години тези земи се населяват от един свободолюбив и могъщ народ - траките. Народ от безумно смели войни, които са поставяли свободата над живота. Народ, от който произлизат могъщият Спартак и магическият Орфей. Господари на веселието и войната, създатели на удивляващи съкровища, траките винаги са били притегателна сила за всеки, в който живее дух на приключения.

Много преди тях по нашите земи се създава първата европейска цивилизация. Развитието на тези хора удивлява все още днешните учени и ги хвърля в неведение относно достиженията на едно толкова ранно общество. 

Съвременният българин е наследник на тези велики цивилизации, живели по нашите земи, но за съжаление от тях са останали само артефакти, разбираеми за археолозите, но не и за обикновения човек. Тази е и причината последните 140 години да се подценяваме и да свеждаме глава пред чуждото величие. Ние от “Исторически парк” решихме да запознаем целия свят с гения, трудолюбивостта и създателността на нашия народ.

От днес нататък всяко дете, всеки мъж или жена ще може да попътува във времето и да научи за великия народ, който населява тези магически земи.


ЗА ПРЕСАТА

Мащабен потребителски ориентиран обект-атракцион с познавателна и развлекателна насоченост. Исторически парк предоставя възможности да бъде използван като помощно средство от ученици и студенти в процеса на тяхното обучение.
Повече

КОМПЛЕКС "НЕОЛИТНО СЕЛИЩЕ"

Демо-проект на Исторически парк

с. Неофит Рилски, обл. Варна

antiquevillage.eu

Комплексът представлява туристически атракцион на културно-историческа тематика. Пресъздадени са отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност (неолитно и халколитно жилище, тракийски музей, възстановка на Александровска гробница) и кухня със специалитети по автентични древни рецепти. Тук миналото става достъпно за всички сетива благодарение на педантично отношение към детайлите и приятни атракции като стрелба с лък, ритуално пиене на вино по тракийски обичай от изящни ритони и фиали, снимки с традиционни за епохите облекла, тур с тракийска колесница, разходка с пони и тематичен детски кът.