Мисия и цели

ЗА ПРЕСАТА

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света отвори врати в България през юни 2019 г. Maщабният комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ, предлага на български и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. Пресъздава развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.

Намиращ се на 33 км от Варна, в село Неофит Рилски, Исторически парк предлага пълен набор от услуги - тематични атракции, съчетани с възможности за хранене, отдих и провеждане на различни развлекателни мероприятия, тийм-билдинг игри, студентски практики, дейности с образователна насоченост, корпоративни събития, частни партита, музикални и театрални прояви, концерти, декори за кино продукции и много други.

В традиционните места за отдих и хранене гостите могат да опитат ястия, приготвени по автентични рецепти от антични времена само с натурални български продукти. Сувенирният магазин (също и онлайн) предлага богата гама сувенири с исторически мотиви – от символични подаръци за спомен от посещението (магнити, ключодържатели, чаши, тематични тениски, исторически книги), до прецизно изработени стилизирани статуи на значими личности от миналото и стойностни реплики на антични съкровища със съответните сертификати за търговия и износ от страната.

„Идеята за създаването на Исторически парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е с ИП да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това.“, споделя Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.

Работата по Исторически парк започва преди повече от десет години, а от момента на планирането досега в реализацията участват 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци, които изпълняват прецизно проекта в цялостния му реалистичен вид. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите – камък, дърво, мрамор и керамика.

Достъпът до обекта се осъществява посредством заплащане на входна такса или с различни нива на клубни карти като за момента са пуснати в лимитирани серии „Златна карта“ и „Семейна карта“, които дават огромно ценово предимство на притежателите им за 10 години напред. 

В Исторически парк се провеждат тематични събития като международна изложба-конкурс за историческа живопис , международен турнир по стрелба с лък, авто изложба за брандирани с български символи автомобили, исторически  спектакли, пресъздаващи сюжети от Древна Тракия и Средновековна България, средновековни фестивали, фестивали на храната и др.

Дейностите се разширяват и с издаване на комикси, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведени на над 7 чужди езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата и ценна българска култура по света и промяна на възприятието за българите, както сред чужденци, така и сред самите нас.

Исторически парк се намира на международен път Е70 с директен достъп по магистрала. Разполага с голям безплатен паркинг и станции за зареждане на електромобили.

В заключение, Исторически парк се отличава с:  

  • Автентичната архитектура - строи се само с присъщи на епохата материали - камък, дърво, мрамор и керамика.
  • Той е не само най-големият, но и единственият атракцион, който обхваща толкова дълъг период от време и толкова значими за човечеството събития и епохи. Според най-голямата организация в света за открити музей ЕХАRC Исторически Парк е единствен по рода си и по своята мащабност и е революционен продукт, защото обединява културата със забавлението.
  • Цялостно изживяване на своите посетители с трайно и наситено въздействие върху всички сетива – визуални, аудио и кинестетични, с потапяне в атмосферата на различни исторически периоди и съчетаване на културен, религиозен, винен, гурме, приключенски и други видове туризъм.
  • Гъвкави възможности за организиране и провеждане на различни събития от културен и масов характер. През 2020 година за първи път в света беше представен Тракийски царски пир пред единствения възстановен в света тракийски дворец, който се намира в зона Траки на територията на Исторически парк.
  • Грижа за природата - Исторически парк е единственият обект с изцяло биоразградими отпадъци, както и се прилагат други техники за устойчиво развитие.
  • Насоченост към възстановяване на човешкото здраве – паркът предлага възможности за рекреационни дейности като отдих в обширните паркови пространства, близост до вода, хипотерапия.
  • Благоприятна за привличане на голям поток местни и чуждестранни туристи инфраструктура.

Следете развитието на Исторически парк на:

Уебсайт "Исторически парк" : https://ipark.bg
Facebook „Исторически парк“: https://www.facebook.com/ipark.bg/
Instagram "Historical park": https://www.instagram.com/historicalpark
Youtube канал "Исторически парк": https://www.youtube.com/channel/UC17h1IoNyOlWXsUe-Ffg6mg

За връзки с медиите:

Ралица Петрова: +359 884 618 648; ralitsa.petrova@ipark.bg