Неолит и Халколит

СЪКРОВИЩЕТО ОТ ВАРНЕНСКИЯ ХАЛКОЛИТЕН НЕКРОПОЛ

През 1972 г. в промишлената зона на Варна, недалеч от Варненското езеро при прокопаването на канал за кабел е открито съкровището от варненския халколитен некропол.Предметите от Варненския халколитен некропол са датирани към периода около 4500 г. пр. Хр.  

Според д-р Джон Чапман – член на международен екип, изследващ съкровището, то е по-старо от Стоунхендж и египетските пирамиди. Възрастта му се определя приблизително на 7000 години.

Но освен с древния си произход, съкровището е удивително свидетелство за древната инженерна мисъл и научни познания. Цивилизацията, обитавала земите на Варненското езеро, е била запозната със златното сечение (Фи) и числото Пи (3,14), отразяващо отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.

В един от гробовете археолозите намират два златни бика с различни размери. По-малкият е с 45 точки, а по-големият има 56. Тези две числа, умножени по ръста на по-големия бик (58,17 мм), дават точно стойността на височината на великата Хеопсова пирамида – 146,58 м.

Друг факт, пораждащ изключителен интерес, е, че царският лакът, който е бил използван като мерна единица от строителите на египетските пирамиди, е заложен като еталон в артефактите от варненското съкровище. Открита е керамична купа със златни инкрустации и диаметър, равен точно на един царски лакът, или 52,36 см.

Ценните предмети са били притежание на виден цар-жрец, за което свидетелстват и откритите скиптри. В онези древни времена, също както днес, истинската сила на познанието е била достъпна само за знаещите и можещите, за лидерите, които не спират да вървят по пътя на прогреса и да полагат усилия, целящи да превърнат света в по-добро място за живот.

Гостите и посетителите на Исторически парк, ще могат да се докоснат до реплики на тези уникални артефакти, благодарение на фирма Трежър България. Във възстановените жилища от каменно-медна епоха ще можете да видите уникалните древни предмети пресъздадени и вплетени в облеклото на восъчната фигура на царя-жрец.

Всеки желаещ може да се сдобие от нашия сувенирен магазин с апликации на най-старото обработено злато. Те са подходящи за подарък на хора, които цените и/или за скъп спомен, който ще ви напомня със своето изящество и красота за вълнуващите мигове, прекарани в Исторически парк.