Развлечения

Заведения за хранене

Българска автентична храна

На територията на Исторически парк се намират две заведения за хранене.

Менюто е съставено от автентични, стари рецепти, характерни за времето си и регионите на България.

Акцент в асортимента са ястия и напитки в чиито приготвяне са заложени изцяло български продукти със занаятчийски характер.

Основен продукт в по-голяма част от асортиментите е лимецът. Храната на траките. При нас той е в най-чистият си и автентичен вид. Еднозърнест, отглеждан по билата на Родопа планина, в малки земеделски ниви. Лимецът от този регион няма равен на себе си по съдържание на минерални вещества /отглежда се върху зеолитни почви/ и много ниско, почти равно на 0 съдържание на глутен.

Зеленчуците се доставят от градините стопанисвани от Исторически парк, намиращи се в землището на село Неофит Рилски.

Само тук може да опитате старият български сорт Розов куртовски домат, доставян директно от градините на село Куртово Конаре, Пловдивска област. Ненадминат по своите вкусови качества и характеристики.

В платата с нашата селекция от сирена, може да опитате единственото по рода си Зелено сирене от село Черни Вит, Троянска област. Това е едно от трите сирена в Европа което се заразява по естествен начин със зелена плесен. Плесента е уникална, защото в района се среща в диво състояние. Никога не е била обект на експлоатация и модифициране от страна на човека.

Пивото което се предлага е занаятчийска, крафт бира приготвяна по автентична рецепта в малка пивоварна в района на град Аксаково. Основни нейни съставки са лимец и ечемик. Облагородена е с пчелен мед и мурсалски чай.

В нашето меню особен акцент имат баниците. Ръчно приготвени с домашни продукти, с характерни за различните части на България плънки.

Част от нашето меню са и древните рецепти от Волжка България. Екипът ни беше обучен от най-добрите готвачи от Република Татарстан в приготвянето на тестени и месни деликатеси: Эчпочмак, элеш, бэккен, зур бэлиш.

Разходка по езерото с лодки

Можете да релаксирате с цялото семейство или с любим човек, като наемете лодка за приятна водна разходка.

Езерото се намира в центъра на Исторически парк и е на три нива, с обща площ от 10 000 кв. м. Достъпно за лодките е само средното езеро, което е и най-голямото. Там е и пристанът за лодки.

Фауната включва зеленоглави патици и декоративни риби. Жабите не са поканени от нас, но създават приятна естествена обстановка. Флората е от два вида водни лилии.

Към момента предлагаме за водна разходка 3 лодки с капацитет (товароносимост) от 260 кг. Това се равнява на едно 4-членно семейство от двама възрастни с две малки деца.

Езерото е с дълбочина от 90 см., като разполагаме с обезопасителни елечета за деца. За неопитни гребци предлагаме и лодкар, който включен в цената за лодката.

Атракцията е подходяща за забавление на семейства с деца, за създаване на романтично настроение на влюбените и е спортно изживяване за младежите.

Цената на услугата е 20 лв за 30 мин. за лодка

СТРЕЛБА С ЛЪК

Лъкът и стрелите се появяват като оръжие още в зората на човешката история и цивилизация. Скални рисунки на доисторически хора, въоръжени с лък се откриват в България  пещера Магурата (датирани на повече от 7 000 години).

Нашите древни предци – траките, и техните наследници прабългарите са били умели стрелци с лък, които са държали голяма част от победите си на умелото използване на това оръжие. Стрелбата с лък е на изключително голяма почит в азиатските страни (Китай, Япония, Корея и др.). В много от техните легенди, прославените герои са умели и почитани стрелци.  Широката популярност на стрелбата с лък намира място в много разкази и балади от фолклора. Хитроумният Одисей от „Одисея“ е възпят като герой притежаващ изключителни умения в това изкуство. А историите за английският стрелец и защитник на слабите Робин Худ са придобили световна известност.
Едно от японските военни бойни изкуства, познато в днешно време като kyudo (киюду), включва сложен етикет и различни техники за стрелба с лък. Днес това умение се практикува, като начин за физическо морално и духовно израстване.
Стрелбата с лък учи стрелеца на дисциплина, себеразвитие и упоритост. Отличните резултати се постигат само с упорита практика и самоусъвършенстване. По този начин, като се стреми да овладее бушуващите в него емоции, за да реализира успешен изстрел, човек се превръща в едно хармонично цяло с заобикалящия го свят. Колкото по-висока е сложността на даден изстрел, толкова уменията, които придобиваме за справяне дори с ежедневни трудности и изпитания нарастват и каляват волята ни.

В Исторически парк, предлагаме на посетителите стрелба с традиционен лък по мишена под наставничеството на опитен инструктор.
За желаещите да се съревновават в това благородно умение и изкуство, предлагаме организиране на малък турнир (при групи над 5 човека) без доплащане. Победителят получава  награда за най-добър стрелец (малък сувенир, който влиза в цената на атракцията).
Атракцията е подходяща за лица над 7 години и струва 10 лв.

СНИМКИ С РЕКВИЗИТНО ОБЛЕКЛО

Надали има човек, който някога да не е изпитвал желание, да влезе „в кожата“ на своите любими герои от античността и/или средновековието, да облече типичните за епохата дрехи и оръжия, и да се почувства поне за миг участник във великите събития разтърсили времето, и запечатани от летописци и хроникьори.

В Исторически парк предлагаме на гостите и посетителите да изживеят своя миг от историята и да изпълнят сърцата си с величие, гордост и доблест. На фона на естествени декори, сред реално пресъздадени до най-дребните детайли образци на сгради, характерни за праисторията, античността и средновековието, всеки може да си направи запомнящи се снимки. Предлаганото от нас реквизитно облекло включва пълен набор от елементи и е изработено от естествени тъкани и материали, по технология, която са използвали древните обитатели на българските земи.
Превърнете своята мечта в реалност.  Изживейте своето епично историческо приключение сега.

Атракцията е подходяща е за лица над 8 г. и изисква време за преобличане. Цената й е 20 лв. за обличане на един образец облекло (от една епоха).

СНИМКИ С ХИЩНИ ПТИЦИ

Хищните птици са безспорни господари на небето. Тяхната целеустременост, бързина и сила са впечатлявали хората от дълбока древност. Много герои и владетели, аристократични родове и династии  са приемали грабливите птици за свой личен символ. 

Използването на хищни птици за лов е древно изкуство, датирано на повече от 12 000 години. Това е първият опит на човек за опитоми и използва диво животно.
Обучението на хищните птици изисква много търпение, умение и време. Грабливите птици се нуждаят от специални грижи, като между тях и човека се изгражда силна връзка. В Средновековието ловът със соколи неслучайно е бил приоритет само на благороднците, а добре обучеите птици са се ценяли високо и подарявали като белег на зачитане от един владетел на друг.
В Исторически парк, всеки посетител може да почувства вълнението от близостта и досега с всевластните господари на небето. Туристите и гостите на атракциона ще могат да се насладят на открита демонстрация на уменията на и обучени грабливи птици (7 на бр.). По време на специална беседа, нашите треньори ще ви разкажат повече за тях.
Желаещите могат да си направят индивидуална снимка с хищна птица (ястреб или сокол)
Атракцията е подходяща за лица над 12 г. и струва 10 лв.

КОННА ЕЗДА

Българският народ е тясно свързан с коня. Това благородно животно е характерен и важен символ, белег за  нашия произход и наследство. Изображения на конник се откриват върху най-различни археологически артефакти – апликации от снаряжение, облекла, амулети; върху монети или изсечени в скалите изображения.

Kоневъдството по българските земи е добре развито още от времето на траките. Омир многократно говори за коне в Тракия, като нарича предците ни „конелюбиви“. Това е характеристика на траките, която остава през вековете на Античността.
При прабългарите конят е почитан като свещено животно. Почитта и отношението към коня проличава в съществуващия закон. Всеки, който се осмели да язди бойния си кон в мирно време, се наказва със смърт. Същата участ сполетява и онзи воин, който не се грижи добре за своя кон. Бойните коне се държат отделно от останалите. 

Освен за война и придвижване конете при старите българи се използват усилено и за развлечение. Те участват винаги в празненства, състезания, надбягвания и военизирани игри, както това е показано на една рисунка-графит от Плиска.
Връзката между ездач и кон е не само физическа, но и психологическа. Контактът, който се изгражда между човека и животното, грижата един за друг и съвместната работа създават предпоставки за постигане на духовен баланс. Конната езда дава възможност да се осъществи пряк досег с живата природа, да се излезе от рамките на урбанизирания свят, в който живеем днес, и да се върнем към корените си.

В Исторически парк гостите и посетителите на обекта ще могат, посредством участия в организирани атракции и/или посещения на уроци по конна езда, да се докоснат до древната култура на нашите предци, да преоткрият връзката между себе си и най-благородното животно – коня, носител на неукротимия и свободолюбив български дух.
Конната езда се провежда на открит кръгъл манеж под ръководството на опитен инструктор, който води коня.


Атракцията е с продължителности 10 минути, струва 20 лв. и е подходяща за лица над 7 г.

СРЕДНОВЕКОВНИ ДВУБОИ

Надали има човек, който да не е гледал филми, в които храбри герои се сражават срещу силите на злото облечени в тежки доспехи и въоръжени с бляскави мечове. Немалко от вас, сигурно са присъствали и на исторически възстановки, в които умели реконструктори пред погледа ви демонстрират блясъка на средновековните оръжия и похвати при боравене с тях. Мнозина от Вас, без съменние са изпитвали в себе си желание да се озоват поне за миг на мястото не героите от филмите или реконструкторите, да изживеят своето приключение и да почувстват духът и смелостта, с които древните воини са печелили своити битки.

В Исторически парк ви предлагаме уникалната възможност от зрители да се превърнете в доблестни воини и участници във велики събития. Предизвикайте на двубой своя опонент, вдигнете меч и се сражавайте за чест, слава и достойни дела.
Нашите опитни реконструктори на средновековни бойни изкуства и въоръжение ще ви помогнат да се превърнете във воините, които мечтаете. Провежданите ежедневно демонстрации на бойни техники и въоръжение са придружени от разяснителна беседа.

Туристите желаещи да се докоснат до въоръжението и да изпробват различни демонстрирани похвати могат да го направят под наставничеството на опитен инструктор, при спазване на всички правила за безопасност (фехтовката се извършва с обезопасени оръжия и допълнителен реквизити, които са включени в цената)
Станете воини, разчупете сивотата на ежедневието. Изпитайте своята сила, пъргавина и достойнства в умението да боравите с меч, докато се забавлявате.
Атракцията е подходяща за лица над 12 г. и струва 10 лв.

РИТУАЛНО ПИЕНЕ НА ВИНО

Древните траки са известни като прочути лозари. В Античността се е смятало, че Дионис – богът на виното – е дошъл от Тракия. В поемата си „Одисея“ Омир възхвалява тракийското вино. Описва го като напитка с божествен аромат, много гъсто.

Заради голямата популярност на тракийското вино в древния свят е запазено и неговото местно название: zelia, zila, zelas. Тази дума подсказва пряка връзка със зелено, но и със зелие, тоест омайна, дори отровна билка.
За траките виното не е само битова, а също и сакрална напитка. Нито едно важно събитие в живота на античния човек не минава без пиршество – от раждането до смъртта му той е съпроводен с ритуално разливане на вино. В сцена на сватба от Казанлъшката гробница е изобразен владетел с фиала в ръка, към който се е приближил виночерпец.

Виното е разливано както на пировете, така и по време на различни обреди. В светилището на Дионис в Родопите се е извършвало възлияние, което показвало раждането на новия цар. Виното се изливало върху горящ олтар и ако лумнел огромен пламък над покрива на светилището, това означавало, че поръчалият ритуала е предопределен за велики дела.

Исторически парк предлага на своите гости ритуална дегустация на специален сорт медено вино (150 мл), изпълнена по тракийски обичай. Виното се разлива в прецизни реплики на ритони, фиали и други съдове от прочути тракийски съкровища. По този начин участниците  в дегустацията получават уникалната възможност да се насладят още в по-пълна степен на божествената напитка да се докоснат до величието на могъщите тракийски герои.
Атракцията е подходяща за лица над 18 г. и струва 20 лв.

ЗАБАВНА АРХЕОЛОГИЯ

Индиана Джоунс и Лара Крофт може би са най-известните археолози, които човечеството познава. Макар и измислени образи, за техните приключения са направени редица филми, сериали, комикси и компютърни игри. Пътешествията им по света в търсене на древни артефакти и следи от изчезнали цивилизации палят въображението на малки и големи. 

Да узнаем как са живели хората преди нас, да открием оставени от тях предмети и да се докоснем до познанието, което са притежавали – това винаги е предизвиквало вълнение. Днес в цял свят се извършват мащабни разкопки от екипи опитни археолози. Благодарение на техните неуморни усилия, ние знаем много за различните древни народи обитавали земята, за издигнатите от тях монументални строителни съоръжения – храмове, дворци, крепости, които не спират да ни удивляват със своето изящество и великолепие.

Занимателна археология е забавно-образователна дисциплина, в рамките на която в симулирана среда се извършват археологически разкопки под наставничеството и указанията на опитен инструктор. Разкритите находки се датират по установена методика и остават за спомен на туриста-археолог.
По този начин всеки попаднал под магията на миналото, и желаещ да разкрие част от него, да се почувства като големите археолози-откриватели – истински или измислени, може да преживее тръпката по уникален начин.
Атракцията е подходяща за лица над 7 г.


*Към момента не се предлага.

МОНЕТОСЕЧЕНЕ

Сеченето на монети в Античността не е била обикновена дейност, целяща създаването на универсалното средство за размяна – парите. Правото и производството на монети е принадлежало на официалната власт в дадена държава. Самите пари са носели върху себе си лика на управляващия владетел или знака на града, в който са произведени. По времето на могъщите тракийски царе – владетели на Одриското царство, сечените монети са служили, като царска инсигния  (знак), с който те са демонстрирали своето превъзходство и могъщество.

Същестуването на монетарница в даден град е било въпрос на чест и просперитет за него. Монетарниците са се организирали по специален ред, на избрани места, и достъпа до тях е ставал при строги правила.
Измежду градовете от днешните български земи монети с емблеми в Античността секат Аполония на Черно море – котва, Кабиле – Артемида с факли в ръце и още редица други. По време на римската епоха в българските земи са запазени свидетелства за  13 града със собствено монетосечене.

В Исторически парк предлагаме на посетителите да научат повече за монетосеченето през Античността и Средновековието. След детайлна разяснителна беседа от нашите екскурзоводи, всеки гост ще получи възможността да отсече своя собствена индивидуална монета за спомен. По този начин, Вие не само ще се докоснете до древните практики и традиции на този уникален занаят, но и ще получите уникалния шанс да се почувствате като гордите и непобедими владетели, властвали в далечни времена над нашите земи.
Отсечете своята монета, и запазете завинаги спомена за вашето величие и достойнство.
Атракцията е подходяща е за лица над 12 г. и струва 20 лв.