Развлечения

СТРЕЛБА С ЛЪК

Лъкът и стрелите се появяват като оръжие още в зората на човешката история и цивилизация. Скални рисунки на доисторически хора, въоръжени с лък се откриват в България  пещера Магурата (датирани на повече от 7 000 години).

Нашите древни предци – траките, и техните наследници прабългарите са били умели стрелци с лък, които са държали голяма част от победите си на умелото използване на това оръжие. Стрелбата с лък е на изключително голяма почит в азиатските страни (Китай, Япония, Корея и др.). В много от техните легенди, прославените герои са умели и почитани стрелци.  Широката популярност на стрелбата с лък намира място в много разкази и балади от фолклора. Хитроумният Одисей от „Одисея“ е възпят като герой притежаващ изключителни умения в това изкуство. А историите за английският стрелец и защитник на слабите Робин Худ са придобили световна известност. 

Едно от японските военни бойни изкуства, познато в днешно време като kyudo (киюду), включва сложен етикет и различни техники за стрелба с лък. Днес това умение се практикува, като начин за физическо морално и духовно израстване.

Стрелбата с лък учи стрелеца на дисциплина, себеразвитие и упоритост. Отличните резултати се постигат само с упорита практика и самоусъвършенстване. По този начин, като се стреми да овладее бушуващите в него емоции, за да реализира успешен изстрел, човек се превръща в едно хармонично цяло с заобикалящия го свят. Колкото по-висока е сложността на даден изстрел, толкова уменията, които придобиваме за справяне дори с ежедневни трудности и изпитания нарастват и каляват волята ни.

В Исторически парк, предлагаме на посетителите стрелба с традиционен лък по мишена под наставничеството на опитен инструктор.

За желаещите да се съревновават в това благородно умение и изкуство, предлагаме организиране на малък турнир (при групи над 5 човека) без доплащане. Победителят получава  награда за най-добър стрелец (малък сувенир, който влиза в цената на атракцията).

Атракцията е подходяща за лица над 7 години и струва 10 лв.