Развлечения

СТРЕЛБА С ЛЪК

Лъкът и стрелите се появяват като оръжие още в зората на човешката история и цивилизация. Скални рисунки на доисторически хора, въоръжени с лък, се откриват в България в пещера Магурата (датирани на повече от 7 000 години).

Нашите древни предци - траките и техните наследници прабългарите - са били умели стрелци с лък, които са удържали голяма част от победите си на умелото използване на това оръжие. Стрелбата с лък е на изключително голяма почит в азиатските страни (Китай, Япония, Корея и др.). В много от техните легенди прославените герои са умели и почитани стрелци.  Широката популярност на стрелбата с лък намира място в много разкази и балади от фолклора. Хитроумният Одисей от „Одисея“ е възпят като герой притежаващ изключителни умения в това изкуство. А историите за английския стрелец и защитник на слабите Робин Худ, са придобили световна известност. 

Едно от японските военни бойни изкуства, познато в днешно време като kyudo (киюду), включва сложен етикет и различни техники за стрелба с лък. Днес това умение се практикува като начин за физическо, морално и духовно израстване.

Стрелбата с лък учи стрелеца на дисциплина, себеразвитие и упоритост. Отличните резултати се постигат само с упорита практика и самоусъвършенстване. По този начин, като се стреми да овладее бушуващите в него емоции, за да реализира успешен изстрел, човек се превръща в едно хармонично цяло със заобикалящия го свят. Колкото по-висока е сложността на даден изстрел, толкова уменията, които придобиваме за справяне дори с ежедневни трудности и изпитания, нарастват и каляват волята ни.

В Исторически парк, предлагаме на посетителите стрелба с традиционен лък по мишена под наставничеството на опитен инструктор.

За желаещите да се съревновават в това благородно умение и изкуство, предлагаме организиране на малък турнир (при групи над 5 човека) без доплащане. 

Атракцията е подходяща за лица над 7 години и струва 10 лв.

Атракцията има вариант "Урок по стрелба с лък", който включва детайлна беседа и удължено време с инструктора. Цената на "Урок по стрелба" е 20 лв.

ВАЖНО: Всички атракции на открито могат да се повлияят от метеорологични или други условия на място. Препоръчваме да потвърдите по телефон наличието на атракцията в деня на посещение и молим за разбиране, ако при самото посещение условията се изменят и нямате възможност да й се насладите.