Развлечения

ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ

На територията на Исторически парк се намират две заведения за хранене.

Менюто е съставено от автентични, стари рецепти, характерни за времето си и регионите на България.

Акцент в асортимента са ястия и напитки в чиито приготвяне са заложени изцяло български продукти със занаятчийски характер.

Основен продукт в по-голяма част от асортиментите е лимецът. Храната на траките. При нас той е в най-чистия си и автентичен вид. Еднозърнест, отглеждан по билата на Родопа планина, в малки земеделски ниви. Лимецът от този регион няма равен на себе си по съдържание на минерални вещества / отглежда се върху зеолитни почви/ и много ниско, почти равно на 0, съдържание на глутен.

Зеленчуците се доставят от градините, стопанисвани от Исторически парк, намиращи се в землището на село Неофит Рилски.

Само тук може да опитате стария български сорт Розов куртовски домат, доставян директно от градините на село Куртово Конаре, Пловдивска област. Ненадминат по своите вкусови качества и характеристики.

В платата с нашата селекция от сирена може да опитате единственото по рода си Зелено сирене от село Черни Вит, Троянска област. Това е едно от трите сирена в Европа, което се заразява по естествен начин със зелена плесен. Плесента е уникална, защото в района се среща в диво състояние. Никога не е била обект на експлоатация и модифициране от страна на човека.

Пивото което се предлага, е занаятчийска, крафт бира, приготвяна по автентична рецепта в бутикова пивоварна "Гларус" в с. Слънчево. Пивото носи в себе си мъдростта на древните сортове лимец и пшеница.

В нашето меню особен акцент имат баниците. Ръчно приготвени с домашни продукти с характерни за различните части на България плънки.

Част от нашето меню са и древните рецепти от Волжка България. Екипът ни беше обучен от най-добрите готвачи от Република Татарстан в приготвянето на тестени и месни деликатеси: Эчпочмак, элеш, бэккен, зур бэлиш.