Развлечения

ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ

На територията на Исторически парк се намират две заведения за хранене.

Менюто е съставено от автентични, стари рецепти, характерни за времето си и регионите на България.

Акцент в асортимента са ястия и напитки в чиито приготвяне са заложени изцяло български продукти със занаятчийски характер.

Основен продукт в по-голяма част от асортиментите е лимецът. Храната на траките. При нас той е в най-чистия си и автентичен вид. Еднозърнест, отглеждан по билата на Родопа планина, в малки земеделски ниви. Лимецът от този регион няма равен на себе си по съдържание на минерални вещества / отглежда се върху зеолитни почви/ и много ниско, почти равно на 0, съдържание на глутен.

Зеленчуците се доставят от градините, стопанисвани от Исторически парк, намиращи се в землището на село Неофит Рилски.

В платата с нашата селекция от сирена може да опитате единственото по рода си Зелено сирене от село Черни Вит, Троянска област. Това е едно от трите сирена в Европа, което се заразява по естествен начин със зелена плесен. Плесента е уникална, защото в района се среща в диво състояние. Никога не е била обект на експлоатация и модифициране от страна на човека.

Пивото което се предлага, е занаятчийска, крафт бира, приготвяна по автентична рецепта в бутикова пивоварна. Пивото носи в себе си мъдростта на древните сортове лимец и пшеница.

В нашето меню особен акцент имат баниците. Ръчно приготвени с домашни продукти с характерни за различните части на България плънки.

Част от нашето меню са и древните рецепти от Волжка България. Екипът ни беше обучен от най-добрите готвачи от Република Татарстан в приготвянето на тестени и месни деликатеси: Эчпочмак, элеш, бэккен, зур бэлиш.