Етапи на развитие

ТРЕТИ ЕТАП – ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

Следващата исторически зона, която ще могат да видят посетителите на Исторически парк, е на „Първото българско царство“.

Там ще бъде изградена и представена автентична пищна възстановка на двореца в град Преслав с емблематичната крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Посетителите ще се докоснат до Първото българско царство, което освен една от най-силните държави в Европа, е било и най-големия славянски културен център. Ще могат да се насладят на уникална култура, съчетание между византийската и прабългарската, която не се среща никъде по света. Ще узнаят как е създадена първата славянска писменост, на която общуват толкова много народи. Ще могат и сами да се опитат да пишат като предците ни.

Зона „Първо българско царство“ представлява пищна възстановка на архитектурата на Първото българското царство и двореца в Преслав с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Първото българско царство е характерно с развитието на византийската и прабългарска култура и създаването на славянска писменост.