Новини

Първи национален фестивал за фолклорно изкуство „История от ритми“

Първи национален фестивал за фолклорно изкуство „История от ритми“

На 17 и 18 юни във Фестивалната зона до Исторически парк ще се проведе първото издание на Националния фестивал за фолклорно изкуство „История от ритми“. Желанието си за участие заявяват състави и изпълнители от цялата страна. Целта на събитието е да мотивира творческото изграждане и да насърчи усилията за съхраняване на фолклорното изкуство и културно-историческото ни наследство. По време на фестивалните дни талантите ще представят пред публика музикални изпълнения, народни танци и съхранени, предавани от поколение на поколение български обичаи. Всички посетители на Исторически парк ще имат възможност да се насладят на красотата и богатството на традиционното родно изкуство. В зависимост от възрастта и избраната категория за участие пазителите на фолклора ще покажат своя талант пред широката публика и авторитетното жури с председател проф. д-р Лозанка Пейчева – музиколог, етнолог и експерт в отдел „Фолклористика“ към БАН.

Организатори са фолклорната телевизия „Сънрайз мюзик“ и музикалната компания „Сънрайз Маринов“, с подкрепата на Исторически парк.


В събитието могат да участват възпитаници на читалища, детски градини, общински детски комплекси и школи, любителски формации и клубове, професионални училища по фолклор, общообразователни училища с профилирано или разширено обучение по народна музика на възраст от 3 до 18 г. и над 19 г., както и ученици от националните училища по изкуствата от 5-и до 12-и клас и студенти от висшите музикални академии. Компетентно петчленно жури ще оценява и класира участниците. Членове на журито са още д-р Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“ и преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ – София, проф. д-р Венцислав Димов – музиколог, етнолог, преподавател в Института за изследване на изкуствата и СУ „Св. Климент Охридски“, Юлиян Станев – художествен ръководител на Ансамбъл „Варна“.

Престижни награди и отличия ще спечелят най-добрите изпълнители, а всички изявили се ще имат възможност да ползват специални цени за посещение на Исторически парк по време на фестивалните дни.

Конкурсът започва на 17 юни, събота, в 10 ч.

В този ден ще участват изпълнители от всички категории и направления.

Награждаването на изпълнителите ще се проведе след приключване на конкурса – на 18 юни, от 20 ч.

Всички желаещи могат да заявят своето участие, избирайки измежду шестте направления: вокални изпълнители; инструменталисти; вокални изпълнители на стилизиран фолклор; изпълнители на градски песни; танцово изкуство, представено от танцови състави, школи и клубове за народни хора; фолклорни ансамбли; представяне на народни обичаи; народен хумор.

Организаторите са предвидили множество награди, част от които са видеоклип и излъчване във фолклорния телевизионен канал „Сънрайз мюзик”; възможност и право на заснемане на фотосесия или видеоклип на територията на Исторически парк, награда на диригента на Оркестъра за народна музика при БНР и награда на Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“.

Настаняването на участниците от вътрешността на страната ще бъде в неповторимото юртено селище, където вечер, край огъня, всички ще могат да общуват, да споделят творчески идеи и да се забавляват.

За силата на българския фолклор световноизвестният диригент Йордан Камджалов казва: „Това, че съм българин, ми е помогнало много. Още 1000 пъти да избирам, бих се родил точно тук. Българският фолклор ми е дал безкрайно много. Не знам как щях да мисля и какъв критерий щях да имам за музика, без да съм чувал тази музика, която не съществува никъде другаде на планетата. Абсолютно извънземна музика. Като слушам автентичен български фолклор, всичко останало започва да ми се струва малко несериозно. Това е феноменално. Аз нямам обяснение за тази музика, не знам изобщо как може да възникне. Аз бих взел българския фолклор за върха на копието на националната стратегия за лицето и визитната картичка на България по целия свят. Бих заложил на българския фолклор и българската история. Там има неща, където няма нужда да догонваме, ние сме на светлинни години напред.“

Очакваме всички любители на родния фолклор и история.

Споделете тази статия, ако познавате хора, които могат да изявят желание да участват.

Заявки и записвания се приемат до 8 юни 2023 г. на имейл istoriyaotritmi@abv.bg или на телефон 0896 612 175.