Новини

Празнична програма за Националния празник на Република България

Изграден като единственото място в България, представящо неизчерпаемото богатство на българското културно- историческо наследство, Исторически парк е най- подходящата локация, където заедно да отпразнуваме най-българският празник -3ти март.

За да отбележим празника, сме планирали вълнуваща програма от събития и дейности, които ще ангажират и забавляват посетители от всички възрасти. Можете да очаквате реконструкторска възстановка на хайдушка клетва, фолклорни танцови и музикални изпълнения, изложбен щанд на експонати от историческо въоръжение от времето на националните борби за Освобождение и руско-турската война 1877-1878 година, звън на мечове и саби, както и изложба на хищни птици. Множеството от културни прояви ще представят живите традиции и многообразието на нашата нация.

Независимо дали сте любители на историята или просто желаете да отдадем заедно почит към героите извоювали нашата свобода, празничната програмата на Исторически парк ще осигури уникално и обогатяващо изживяване за всички.

Опознавателните обиколки с професионални екскурзоводи и анимации от опитни инструктори ще Ви отведат далеч във времето. Парковата среда на комплекса и невероятните гледки към просторни езера със сигурност ще допълнят атмосферата и ще направят посещението още по-приятно. Вкусната традиционна храна и занаятчийската бира също ще допринесат за цялостното преживяване на празничния ден.

А за семействата ще предложим интерактивни занимания като стрелба с исторически лък, конна езда, снимка с хищни птици, разходка с лодка или сечене на монета, която да отнесете у дома като спомен от незабравимото празненство.

Присъединете към нас на 3 март, за да отпразнуваме заедно един незабравим ден на история, култура и общност.


ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

10:00 Отваряне на комплекса

12:00 Откриване на празничната програма

12:05 Тържествена церемония по издигане на националното знаме на Република България

12:10 Тържествено слово на изпълнителния директор на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов

12:15 Панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго

12:25 Начало на историческа възстановка, представена от  СНЦ"Жива История" гр.  Шумен

13:05 Фолклорно музикално изпълнение на състав към Народно читалище“ Васил Левски“, с. Енево, общ. Нови пазар

13:15 Фолклорно танцово изпълнение на състав към Народно читалище“ Васил Левски“, с. Енево, общ. Нови пазар

13:25 Изложбен щанд с експонати на историческо въоръжение от времето на националните борби за освобождение и Руско-турската война 1877-1878г., представен от дружина "Хайдути" гр. Варна и мото клуб  МС "Кан Аспарух 681"  гр. Варна. 

Свободна програма