Новини

Международното състезание със соколи – бутиково събитие за ценители

Технологиите и модерният начин на живот в наши дни диктуват забързаното темпо в ежедневието ни, измествайки до голяма степен старите нрави, умения и обичаи. Всеки опит да погледнем назад във времето е начин да почерпим знания от историята, затова е толкова важно съхранението и предаването на традициите напред в бъдещето.

Именно в този контекст се вписва и провелото се на 17 и 18 февруари бутиково събитие, посветено на соколарството – признато от ООН за живо наследство и световнозначимо постижение на човечеството.

Официални гости на събитието бяха представители на „Зелени Балкани“, които подчертаха значимостта на опазването на природата и нуждата от грижа за редките видове птици.

Второто издание на международното състезание със соколи „Небесни бойци“ привлече 30 участници от България и Румъния, имаше тренирани до съвършенство соколи, ястребови птици и породисти ловни кучета. В рамките на двудневното състезание всички те влязоха в оспорвана надпревара, разделена в шест категории.

Независимо от предизвикателствата на лошото време, още през първия ден се проведоха основните ловни дисциплини. С изключителната си издръжливост, силни инстинкти и бързина на атаката, господарите на небето завладяха въздушния терен с високоскоростни маневри. Високотехнологичната GPS апаратура за проследяване Marshall бе гарант за точното отчитане на състезателните резултати. Независимата съдийска колегия в тричленен състав, оглавена от Ставрос Атанасиу, президент на асоциацията по соколарство в Гърция и член на международната асоциация,  Пламен Паскалев- Председател на Български Соколарски Клуб и Пламен Пенев- GPS апаратура Marshall, приложиха стриктно регламента на състезанието при оценяването на въздушното представяне.

Съвсем различен и предназначен за широката публика бе вторият състезателен ден. Благоприятствани от хубаво време, на откритите пространства във Фестивалната зона се проведоха дисциплините Drag Lure и Speed Line. Превърнало се във впечатляващо зрелище, дневното представяне бе заснето от хиляди любителски и професионални фотоапарати и видеокамери. Екзотичното за нашите географски ширини събитие предизвика интерес сред екипите на БНТ, които в рамките на целия ден останаха на терен и отразяваха случващото се.

Следвайки програмата на организатора, в следобедните часове в галерийните пространства на Исторически парк се проведоха дефилета и конкурси за екстериор на хищни птици и ловни кучета. В ролята си на домакин паркът прие любезно животинския свят, предоставяйки възможност на малки и големи да се докоснат отблизо до живата природа, да запечатат в кадър тази среща и да се потопят във вълнуващия свят на птиците.

Тържествената церемония по награждаване на победителите ознаменува края на успешно проведената надпревара, която ще продължи да вълнува и вдъхновява участници и зрители до следващото издание. Над 200 души аплодираха връчването на наградите, което се състоя от 15 ч. във Входната крепост на Исторически парк. Призовете в дисциплините за соколи, както и призът за високо спортно майсторство бяха спечелени от инструктора соколар на Исторически парк – Мартин Петров, и неговите ловни другари соколите Секира и кучето от породата курцхар Клеа.

Пълния списък с всички наградени можете да видите: ТУК