Новини

Напитката на боговете

Нашите древни предци - траките, освен че са разбирали от боеве и търговия, са били и истински майстори в приготвянето на вино, така наречената напитка на боговете.

Тя била достойна за трапезата на божествения им принц - Дионис Загрей.

Траките вярвали, че виното е символ на прераждането и безсмъртието на човешката душа.

Започват да го произвеждат по нашите земи преди повече от 5000-години, полагайки основите на винарството и лозарството, овладяващи ги до съвършенство.

В наши дни, виното е най-често срещаната напитка на всяка трапеза. А за радост на най-големите му любители, именно тази “скъпоценна течност”, по рецепта на предците ни, можете да вкусите в Исторически парк.

За създаването на напитката не са използвани стабилизатори и подсладители. Лозята, от където се добиват ароматните плътни гроздове сорт мерло е разположена в сърцето на Сакар планина в южните склонове на Тракийската низина. Тя се контролира през цялата година, за да може да се избере най-качестваната част от реколтата и да се получи най-доброто вино. Бере се ръчно и се отделя чепка по чепка.

Мерлото има плътен гранатов цвят, който се отличава с благородно развит нос с нотки на черни маслини, печени плодове, подправки, ванилия и йод. Отлично структурирано тяло с дълъг финал на конфитюр от сини сливи, мента, вишни и черен пипер.

Производител на виното е бутикова изба Линар, които подхождат към работата си с любов и грижа за постигане на съвършени резултати и запомнящ се вкус, носещ наслада.

Масивът, от който е взето гроздето е около 50-годишен, което го отличава като един от най-старите в България.

За да извлечете максимума от вкусовите качества на виното, препоръчително е да се консумира охладено на температура от 14 градуса, като преди това го оставите да аерира (да диша) поне половин час. Подходяща комбинация с напитката са млечните продукти с висок процент масленост, както и ястия, съдържащи телешко, свинско и агнешко месо.

Прибавете напитката на боговете към своята трапеза или подарете на приятел за специален повод, като поръчате от тук: 
Виното на боговете