Новини

Места, които да видите във Варна, България

Птиците пееха сутрешните си песни, а бризът шумолеше из листата. Винаги има нещо специално в разходките из обикновената селска и свежа селска природа и обгръщаща атмосфера. Неофит Рилски има едва 900 души и повече то от тях са земеделци. Обаче трудно видях някого наоколо ни. Животът е деен в това идилично село без ресторанти и кафенета с няколко бакалии. Православната църква, читалището и библиотеката се намират до пощата. Всичко е обвито в каменна тишина. Беше първият ден от престоя ни в България и не можех и да искам по-добро въведение на Балканите. Вече бяхме готови да разгледаме Варна, да посетим дестинациите из района и за изживеем различни неща във Варна.

Двамата с Шарат бяхме гости на Историческия парк в България. Разположен в село Неофит Рилски и всичко включително нашите ястия бяха приготвени от парка, които се гордееха с автентичната вегетарианска храна свързана с българската история. Докато чакахме закуската разглеждах фасадата на къщата, която беше построена като подобие на традиционна средновековна българска къща. Неофит Рилски е идеалното място за пътешественици като нас, които искат да посетят Историческия парк и да разгледат Варна, отстояща само на 40 километра. Всъщност нашите домакини Иван и Ралица, които работят в парка, но живеят в града ги чакахме да ни вземат, за да разгледаме някои от забележителностите на Варна.

Разположен на северното крайбрежие на българската Ривиера, известна като българското черноморско крайбрежие древният град Варна е третият по големина град в България след столицата София и Пловдив. Българската Ривиера наречена червената Ривиера по време на комунистическата епоха се простира на над 370 километра по черноморското крайбрежие и се е превърнала в туристическа „гореща точка“. Няколко плажа, курорта и исторически града са разпръснати между Варна и Бургас. Двете пристанища явяващи се главни центрове в района.

Историята на Варна

Варна има увлекателна история и е съкровищница за легенди, което е една от причините да посетите града. Има тайни, които са скрити в манастирите по хълмовете и каменната гора (Побитите камъни), която се появила от морето. Варна също е домът на най-старото златно съкровище в света, чиято възраст е около 6000 години. Намерено е във Варненския некропол, датиран от 4600-4200 години преди новата ера. Съкровището се пази в Археологичния музей.

Не само ценното съкровище води туристите до този древен град, който е бил дом на траките, съвременници на древните елини. Траките са споменати в Илиада на Омир като съюзници на троянците по време на Троянската война. Тогава Варна се е казвала Одесос крайбрежно селище, което се разраснало във важно пристанище по време на Византийската империя, а после станал част от Българската империя. Никой обаче не знае откъде е дошло името. Навярно е от викингите, варягите, или славяните, но се счита, че през 7 век вече е известен като Варна, когато Аспарух е основал Първата българска империя и е завладял областта около Одесос. Така е останал известен и до днес.

Археологическия музей

Варна е туристическа „гореща точка“ и популярна морска курортна дестинация през лятото, но има няколко исторически и природни забележителности. От музеите до манастирите, от катедралите до градините Варна е мозайка от много култури – от траките до османците, от българите до византийците. Освен големия Археологически музей, който е едно от местата да посетите в града има още няколко добре известни – Етнографския музей, Музея на история на медицината, Ретро музея и други. Руините на Римските бани ви дават възможност да зърнете древния град Одесос.

Морската градина

Варна винаги е била търсена заради плажовете и е била курортна дестинация на само за Източна Европа, но и за целия континент. Морските плажове често се свързват с морските бани и са един вид източник на минерална вода за спа процедури и плувни басейни. Морската градина е най-старата и най-популярната озеленена градина по крайбрежието и е много посещавана от местните хора и туристите, особено през лятото. Крайбрежната алея е пълна с ресторанти и клубове освен магазините за сувенири и кафенетата. В Морската градина има открит театър (Летния театър), където се състоят много представления – от балетни постановки до концерти. Варненският Аквариум заедно с Делфинариума и Планетариума са едни от главните атракции. Музеят по естествена история също се намира тук. Хубаво е да разгледате всичко това и да се сдобиете с чудесни преживявания.

Варненската Катедрала

Посещението ви във Варна няма да бъде цялостно, ако не разгледате символа на града – Катедралата „Успение на Пресвета Богородица“. Тя е православна и е била построена през 18-ти век. Това е третата по големина катедрала в България и е построена главно от дарения на хората и с местни материали. Най-голямата църква е вдъхновена от храма построен в двореца Петерхоф в Санкт Петербург. Успението на Пресвета Богородица е голям празник, който почита паметта на Дева Мария, или както те казват е „заспала“ без болка и е почувствала „духовен мир“. Празникът се отбелязва от източните и ориенталските православни църкви заедно с източните католически църкви на 15-ти Август всяка година. Катедралата е още едно от местата, които трябва да посетите във Варна.

Във Варна има много места за разглеждане, обаче аз се интересувам от тези, които могат да се посетят като еднодневни екскурзии. Някои от тях могат да бъдат посетени съвместно с обиколките на забележителностите из града. Историческият парк е наистина вълшебно изживяване, с което може да започнете. Разположен е в село Неофит Рилски в него е пресъздадена магията на миналото и ви превръща в пътешественик във времето. Повечето туристи посещават крайбрежния курортен град Златни пясъци. Но според мен има повече пленителни дестинации за еднодневно пътуване като например Несебър, част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Иван и Ралица ми казаха, че препоръчват поне едноседмичен престой във Варна, за да се разгледа градът, а аз имах едва няколко дни. Все пак от пътуването ми из България с тях, ето някои от местата, които да посетите и нещата, които да направите във Варна.

Аладжа манастир

Изсечен в 40-метрова варовикова скала, средновековният Аладжа манастир е бил дом на отшелници и монаси принадлежащи към Православното Християнство. Разположен на 15 километра от Варна и едва на няколко километра от курорта Златни пясъци. Манастирът е едно от важните туристически места. Посветен е на Светата Троица вярва се, че манастирът е бил действащ по време на Втората Българска империя.

Има две нива – първото открива монашеска църква и малка гробищна църква и вие можете да видите „домовете“ на отшелниците, които включват монашески килии, столова и кухня до гробницата. Щом се изкачите на следващото ниво ще видите естествена пещера, която води към манастирски параклис. Вярва се, че останките на манастирския комплекс наречен Катакомбите са открити съвсем наблизо, които датират от 5-ти век.

Аладжа не е оригиналното име на манастира. Вярва се, че има османски произход вероятно значи бляскав, пъстроцветен поради старите живописни стенописи, които са били унищожени. Докато изкачвах следващото ниво можах да видя зелените хълмове, ограждащи манастира и чух историята как мястото е било считано за свещено и обитавано от митичен демон или добър дух, наречен Рим Папа или Имри Поп. Нарекли го монах и вярвали, че защитава манастира и е пазител на тайните на дърветата. Според местните някои хора са виждали мистериозен монах, който изчезвал сред мъглата на околните хълмове.

Златни пясъци, Варна

Намиращи се едва на 18 километра от центъра на града, Златни пясъци привличат туристи от цял свят с чистия си пясък и дългите безкрайни плажове. Според една легенда пирати са криели златни съкровища в земята и те са се превърнали в ситен пясък. Обаче, освен множеството морски и спа курорти, природата на Златни пясъци привлича туристите с вековните си дървета и мистериозните гори.

Вярва се, че вълшебното крайбрежие с вековните си гори е страна на митични същества и останки от крепостни валове и замъци са разпръснати навсякъде. Има извори с гореща минерална вода, които били често посещавани от траки и римляни. Все още Златни пясъци е рай за любителите на плажа с неговите възможности за отдих и развлечения. Докато някои плажове са претъпкани може да намерите тихи и уединени, които са съчетани с природата.

Исторически парк

Историческият парк е по-голям от представлението на живота и фантастичната земя, където българската история оживява. Дворците и гробниците са пресъздадени от въздуха, докато стените им кънтят от митове и легенди, а древните традиции се възраждат. Историческият парк пресъздава историята на България от праисторическата епоха до траките, от славяните до прабългарите. Тук може да пиете вино с царя, да кръстосате кория с рицарите и да гледате как ловуват соколи. Днес паркът заема 13 хектара, а скоро ще се разшири до 55 хектара и ще включва Римската империя, освен Първата и Втората Българска империя. Историческият парк се намира в село Неофит Рилски, на около 40 километра западно от Варна.

Каменната гора (Побити камъни)

Не може да не се хипнотизирате щом видите извисяващите се каменни колони като, че ли са изникнали от земята, изправени и високи от 3 до 10 метра. За нетренираното око изглеждат като каменни скулптури издялани от човек или останки от древна империя. Няма съмнение, че са много стари датирани са на 50 милиона години и определено не са създадени от човека. Тези високи каменни стълбове са наречени "Побити камъни" сякаш са забити в земята. Наречени са още "Каменната гора", а разходката край тези земни стълбове е едно от важните неща, което да направите във Варна.

Има много места по българското черноморско крайбрежие, които са страшно вълнуващи. На някои от тях може да видите пет реда колони наредени една върху друга и някои от тези варовикови колони са кухи. Преди 50 милиона години цялата тази област е била дъното на океан, но никой не знае със сигурност как са се образували тези колони. Вярва се, че е било дело на морето и в продължение на милиони години се е създал този лунен пейзаж на България. Някои твърдят, че това може да са вкаменели дървета или малки атоли най-правдоподобната теория е, че тези колони са били създадени от просмукването на газове, например метан.

Излизащите през пролуките на слоевете варовик газове се издигали към морското дъно и образували издълбани канали, а по-нататък тези празнини са се втвърдили и превърнали в каменни колони. Тъй като морето разрушавало колоните те добили днешния си вид и пейзажът заприличал на пустинен. Побитите камъни са на 18 сякаш от Варна и могат да бъдат разгледани за един ден.

Мадарският конник

Едно от най-поразителните неща част от Световното наследство на ЮНЕСКО е скалният релеф. Изобразяващ величествен мъж на кон промушил с копието си лъв, който лежи под коня, докато едно куче го следва. Това е Мадарският конник датиран от 7-8 век и е издялан на скална повърхност на около 23 метра от земята. Почти вертикалната стена, на която можете да видите образа е доста внушителна и се издига на 100 метра.

Около произхода на релефа има много легенди. Вярва се, че изобразява тракийски конник, а някои историци считат, че е свързан с българите, за които се знае, че по негово време били полуномадски военен конен народ. За Мадарският конник се вярва още, че представлява бог Танга, което се основава на надпис. Счита се, че релефът е оцелял през годините и въобще не е бил променян. Обектът се намира на 75 сякаш от Варна.

Руините на Плиска и Преслав

Ако харесвате историята и руините тогава трябва да посетите древните столици на Първата Българска империя – Плиска и Преслав. Плиска е била първата столица през периода 7-9 век. Българската държава е призната през 7 век, когато българите победили византийския император Константин и завладели земята от славянските племена. Плиска била укрепена и дори днес може да видите останките на древните отбранителни съоръжения. Въпреки, че голяма част от града е изгорена до основи след война с византийските императори, може да видите останките на катедралата Голямата базилика.

Преслав е бил столица на Първата Българска империя през периода 9-11 век и руините показват сред другите паметници средновековната Кръгла църква. Преслав е известен със съкровището от златни монети и украшения. Освен няколко артефакти открити наскоро. Докато Плиска и Преслав могат да бъдат посетени в еднодневно пътуване от Варна, препоръчвам ви също Велико Търново столицата на Втората Българска империя. Трябва обаче да отделите един ден и две нощи, за да разгледате града. Плиска е на 75 километра, а Преслав е на 110 километра от Варна.

Има още толкова много места за посещение в и около Варна и толкова много увлекателни неща да се направят, че се надявам да изживея още едно пътуване, за да ги разгледам отново.


Автор: Лакшми Шарат

"Източник": https://lakshmisharath.com/things-to-do-in-varna/