Новини

Накратко за Исторически парк

Ако в момента се намирате в друга част на североизточна България или на Черноморското крайбрежие, отстоянието на парка от главните население места и курорти е:

- на около 160 км от Русе; 
- на около 115 км от Силистра; 
- на около 60 км от Добрич; 
- на около 85 км от Балчик; 
- на около 70 км от кк Албена; 
- на около 80 км от Обзор; 
- на около 115 км от Слънчев бряг; 
- на около 120 км от Несебър; 
- на около 150 км от Бургас; 
- на около 170 км от Созопол и т.н. 

Паркът е замислен като мащабен комплекс-атракцион, който предлага на своите посетители вълнуващо пътешествие в миналото – от няколко хиляди години преди новата ера до Средновековието. Изграден е на площ от 130 дка и беше официално открит на 22 юни 2019 г. Днес туристите могат да се запознаят със следните исторически периоди: 

  1. В неолитното селище ще видите възстановка на различни видове къщи, характерни за този период, глинените съдове, реконструкция на най-старото златно съкровище в света, открито във Варненския халколитен некропол.

  2. Следва епохата на траките – ще видите реконструкция на тракийския дворец на Севт III, тракийски храм и три тракийски гробници. Възстановки на оръжия от тази епоха и на различните тракийски съкровища, открити в България.

  3. В епохата на средновековието ще видите ранно-средновековно селище, български аул от VII век и средновековна крепост, оръжия, доспехи и одежди от този период.  


Освен това има зона за интерактивни мероприятия, няколко езера и два ресторанта, които предлагат автентична българска и тракийска кухня.