Новини

Осем причини защо трябва да посетите България

Това е първата обширна статия на индийската блогърка Лакшми Шарат, която беше гост на Исторически парк и наши сътрудници й показаха много красиви кътчета на България. В нея ще прочетете за осемте нейни причини защо трябва да се посети нашата страна.

Според легендата, когато Бог създал Вселената, Той раздал повечето природни хубости на страните по света. Щом дошъл редът на България, за нея не останало почти нищо. Ето защо, решил да й даде Рая.

За обикновените българи това може да е само легенда, но аз се уверих във всяка една дума. Когато започнах да си планирам пътуването из България, много хора ме питаха защо точно там. Бях впечатлена от историята и когато ме поканиха от Исторически парк, въобще не се двоумих. Тук може да проучите природното и културното богатство, изкуството и архитектурата на страната.

1. Исторически парк

Първо трябва да посетите точно този невероятен обект. Намира в хубавото старо село Неофит Рилски, до Варна, Черноморската столица на България. Паркът сякаш е капсула на времето, която ме отведе на пътешествие в древни времена. Стори ми се, че бях на някакъв вълшебен килим, с който преживях праисторията и изследвах световете на траките и прабългарите.

Щом минете през вратата на Исторически парк, вие навлизате в света на фантазията и приключенията. Аз се пренесох във времето отпреди 10 000 години, в праисторическия свят. Изведнъж пейзажът се промени в дворци и гробници и аз останах безмълвна. Паркът е първият отговор на въпроса защо трябва да се посети България и тук ще се потопите в историята, традициите, начина на живот, културата и ще опитате храната на древните.

Видях бойци от времето на траките. Пих вино с един цар, научих за двубои в древността, гледах стрелци с лъкове и видях как ловува сокол. Исторически парк е най-новата атракция близо до Варна и е опит да се пресъздаде историята, традициите и културата на България. Със сигурност това е една от причините да посетите страната и ще направи незабравимо вашето пътешествие в България.

Не само Исторически парк ме остави без дъх. България е невероятна и заради безкрайно дружелюбните хора. Изследвах различни аспекти от страната и силно препоръчвам да добавите България във вашия пътен маршрут. Ето ги и останалите причини защо трябва да посетите тази страна и местата, които трябва да се видят.

2. Българските обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО

В България има 9 обекта от Световното наследство на ЮНЕСКО, като 7 от тях са исторически, а 2 са природни. Успях да видя едва три от тях. Разнообразието и културната им важност ме изумиха – църкви и манастири, гробници и скални изображения, природни паркове и древни крайбрежни градове – всичко това влиза в списъка на ЮНЕСКО. Ако имате достатъчно време, вашето пътуване трябва да включва всички тези места.

Разгледах древния град Несебър на черноморското крайбрежие, средновековният Рилски манастир, в който все още живеят монаси, и скалното изображение на Мадарския конник. Останалите обекти от списъка на ЮНЕСКО са НП Пирин, резерватът Сребърна, тракийските гробници в Казанлък и Свещари, Боянската църква и изсечените в скалите църкви в Иваново. Ако все още се чудите защо да посетите България, обектите от световното наследство на ЮНЕСКО ще отговорят на този ви въпрос.

3. Древните манастири на България

Манастирите, заедно с църквите и катедралите, представляват истинските символи на България. Те са православни, като някои от тях са едни от най-старите, чиято възраст достига 700-1000 г. Величествени, старинни, духовни, пъстроцветни и изографисани с невероятни стенописи, в страната се наброяват над 100 манастира и в тях имате усещането за безвремие. Със сигурност си заслужава да ги включите в програмата си, щом посетите страната.

Посетих великолепния Рилски манастир, който се намира до София. Построен е през 10ти век. Също влиза в списъка на ЮНЕСКО и е най-големият манастир в България. В него все още живеят 50 монаха и е посветен на Свети Иван Рилски. Разгледах също няколко църкви наоколо, крепостния град Велико Търново, съседното село Арбанаси, а очарователният Преображински манастир, разположен в дервентската клисура на река Янтра, направо ме омагьоса.

Друг мой любим обект е Аладжа манастир, разположен в пещера на малък хълм до Варна. Докато някои от тях са изсечени в пещерите, други са величествени крепости и убежища. Намират се или високо на хълмовете, или в клисури и гори, манастирите съхраняват някои средновековни икони и съкровища, освен че са изрисувани със стенописи и картини. Има много манастири на екзотични места, ако все още се чудите защо да посетите България.

4. Замъци и крепости

В България ще ви посрещнат внушителни замъци на върховете на хълмовете и всеки един ще ви разкаже своята история. Нямах време да посетя няколко от тях, но отделих почти цял ден, за да разгледам крепостта Царевец, разположена в историческия град Велико Търново. Градът е бил столица на средновековната Втора Българска империя през 12-14ти век и е известен като Градът на царете.

Огромният замък Царевец се намира на един хълм на 206 м надморска височина и в него се помещават дворците с тронната зала и църквите. Реставрацията му е отнела 50 г., като е започнала през 1930 г., и се вярва, че българите доброволно са участвали в нея, градейки камък по камък. Силно ви препоръчвам да прекарате поне една нощ във Велико Търново по време на пътуването ви из България.

5. Крайбрежни черноморски градове

Забравете за френската и италианската ривиера. Ето я българската ривиера. Има няколко плажни курорта, пристанища и крайбрежни градове по дългата 378 км брегова линия, също и по-големи градове, като Варна и Бургас. Цялото крайбрежие гъмжи от туристи, които са изпълнили плажовете. Варна е известна като Черноморската столица на България и има редица места, които си струва да се видят в и около този красив град. Курортните градове, като Златни пясъци и Слънчев бряг са извън Варна и Бургас. Историческият град Несебър, включен в ЮНЕСКО, в който е пропита древността, заедно със стария град, имат няколко паметника, чиято история възлиза на 3000 години. За любителите на плажовете ривиерата е чудесна причина да посетят България.

6. Природни паркове и резервати

Не всичко в България е история и култура. Природното наследство на страната ще ви спре дъха с изумителните пейзажи на планините, реките, долините, горите, ледниковите езера и плажовете. Докато летата са море и пясък, зимите са за ски. Поредната добра причина за посещение.

Освен националните паркове, има над 50 природни резервата, а Сребърна и НП Пирин са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Цял ден се разхождах из НП Рила, за да видя Седемте рилски езера и се загубих сред великолепния пейзаж. Уверете се, че сте във форма, понеже това е едно от най-хубавите неща, които може да правите в България.

7. Музеи на открито

Музеите на открито ви дават възможност да надникнете в старите обичаи, занаятите и майсторската изработка на българите. Един такъв е Етъра, намиращ се до Габрово, който със своите над 50 магазина показва различни традиции. Тук може да видите възрожденски къщи, а една от най-старите, оцветена в различни нюанси на синьото и прасковеното, има 21 прозореца.

В Етъра ще срещнете хлебари, дърворезбари, килимари, обущари, грънчари и дори златари сред всичките занаятчии. Друга атракция е една воденица от 18ти век и бликащ поток, течащ през целия комплекс.

От купуването на сувенири, до вкусването на местната кухня, в откритият музей Етъра ще зърнете цяла България.

8. Вино, рози и ракия

Ароматът на рози е навсякъде, понеже България произвежда над половината от розовото масло в света. Тук има две розови долини, но аз не можах да ги посетя, понеже не им беше сезонът. Лятно време обаче, розовите цветове придават допълнителен блясък на буйната долина. Сувенирите включват рози и благоухания.

Има обаче един сувенир, който не може да отминете – българското вино. То е неразделна част от България още от времето на траките и всеки район в страната – Черноморският, Розовата долина, Дунавската равнина или Тракийската низина, произвежда вино. Тук има очарователни винарни и лозя, в които може да опитате и ние вкусихме местни вина и научихме за историята.

Докато виното си има свой характерен вкус, сърцето на България е ракията. Всяко семейство си има свой варианта на на тази силна алкохолна напитка, подобна на брендито. Тя се прави от ферментирали плодове  - сливи, круши, грозде и други, и съдържа над 50% алкохол.

С удоволствие отново бих посетила България, видях съвсем малко от тази красива страна с богато наследство, култура и хубави природни гледки. Ако някой ви попита защо да посети България, вече имате много причини да ги изкушите да планират пътуването си. Моля, споделете като коментар препоръките си за нещата, които да се направят в България, ако вече сте били там.

Автор: Лакшми Шарат

Източник:https://lakshmisharath.com/eight-reasons-why-visit-bulgaria/?fbclid=IwAR2qxhvXif0YbK3QjAf1Mv0adqrxPoHSe7sOiGHHdQ6tF22lLrHI6zcfrg4