Събития

ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СТРЕЛБА С ТРАДИЦИОНЕН ЛЪК „ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК“ – 2022

Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна

От 24.09 – 25.09.2022г. Исторически парк ще бъде домакин на Третия международен турнир по стрелба с традиционен лък ,,Исторически парк‘‘, 2022г.

Участие в тази голяма и вече традиционна надпревара, ще вземат стрелци от България и чужбина, които ще премерят сили в стрелба с древните исторически форми на лъка. За официални гости на турнира ще бъдат поканени някои от най-изявените стрелци и ерудити на традиционната стрелба, а за безпристрастното отчитане на резултатите и отсъждане на призовите места ще бъде определена авторитетна съдийска колегия, излъчена от Българската федерация по стрелба с лък.

Правилникът на състезанието ще включва два състезателни дни, в първия от които ще бъдат проведени квалификации, а във втория финали. Стрелците ще премерят сили в различни дисциплини, като: средновековна въртяща се мишена ,,ЗМЕЕБОРЕЦ“, стрелба по традиционна османска мишена, дисциплина за далечна стрелба, приложна стрелба по 3D мишени, стрелба от лодка, стрелба под наклон от крепостна стена, както и стрелба на различни дистанции от 10 до 60м.

Турнирът е отворен и в него ще може да се включи всеки почитател на изкуството за стрелба с лък, който предварително е заявил своето участие. Кандидатът трябва да разполага с традиционен лък без поставка за стрелата, поне 12 дървени стрели с естествен накрайник (,,селф нок“ ) и традиционно историческо облекло. Таксата за участие в турнира е 50 лева за възрастни и 25 лева за младежи.

Стрелците ще се съревновават в три групи - деца, жени и мъже. Записването за турнира става онлайн чрез заявка за участие от бутона отдолу „Заяви участие“.

Наградният фонд на турнира осигурява домакина и организатор на събитието - Исторически парк. Паркът ще има за цел да възнагради достойно труда и уменията на най-добрите стрелци и възродители на това древно и красиво изкуство. Победителите в различните групи ще получат призове за I,II,III място, като при мъже и жени са предвидени и парични награди, а при децата предметни такива. Специален приз ще бъде отсъден и за най-добрия стрелец в дисциплината – въртяща се средновековна мишена ,,ЗМЕЕБОРЕЦ‘‘.

В двата състезателни дни Исторически парк очаква хиляди гости, любители на историята и културата на своите предци, от България и целия цивилизован свят. Всички посетители ще се насладят на древното изкуство и уменията на бойците с лък.

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС,

на Третия международен турнир по стрелба с традиционен лък – ,,Исторически парк‘‘, на 24.09 – 25.09. 2022г. в Исторически парк, с. Н.Рилски

За въпроси относно състезанието, дисциплини и оборудване
Емил Митков
+359898651210


За организационни въпроси, настаняване и други
Ралица Петрова
+359884618648