Събития

V Международен турнир по стрелба с традиционен лък "Исторически Парк 2024"

Исторически парк

Нека да си припомним малко история.

Турнирът по стрелба с традиционен лък през 2023 година в Исторически парк, събра рекорден брой участници и се превърна в най-грандиозната надпревара от такъв тип в България, с най-значимо международно участие. Идеалните условия за стрелба с  лък и прекрасното време, привлякоха много стрелци и зрители. Силата на вдъхновението, спортсменството и приятелството събраха над 140 състезатели от 10 държави. Стрелците от различни точки на земното кълбо, премериха точно око и майсторство в 17 индивидуални дисциплини и отборна надпревара по традиционна монголска мишена.

Стремежът към перфектния изстрел е това, което ни кара да работим върху себе си. Същността на неговото постигане зависи както от съчетаването в съвършен синхрон на стойка, движение, техника, така и от духовната чистота и правилната нагласа на съзнанието, вътрешната концентрация, умението да превъзмогнеш собственото си Аз.

Полетът на стрелата се усеща със сърцето, душата литва заедно с нея, а звукът на точното попадение е наслада за сетивата на стрелеца.

Участие в петото издание на този голям и вече традиционен турнир, ще вземат стрелци от клубове по традиционна стрелба, както и индивидуални участници от България и целия свят. Участниците ще премерят сили в стрелба с различни варианти на традиционни лъкове.

Като официални гости на турнира ще бъдат поканени някои от най-изявените състезатели в страната и света, изследователи на традиционната и интуитивна стрелба, както и изкусни майстори в изработката на традиционни лъкове.

За безпристрастното отчитане на резултатите и отсъждане на призовите места, ще бъде определена авторитетна съдийска колегия, излъчена от Българската федерация по стрелба с лък.

В утрото на 20-и Септември, ще започне състезанието за най-малките стрелци до 10 годишна възраст. За втори път през тази година, основният турнир ще бъде предшестван от специфична и отделна надпревара по безлимитна стрелба /''flight shooting''/ "Тракийски стрелец 2024", която ще се проведе на 20-и септември след обяд на фестивалната зона до Парка. 

Основния турнир ще се проведе в два състезателни дни - 21 и 22 септември. Стрелците ще премерят сили в различни дисциплини, като: стрелба по традиционна османска мишена "Пута", дисциплина за далечна стрелба 90 м., въртяща се мишена, приложна стрелба по 3D мишени, стрелба от лодка, стрелба под наклон от крепостна стена, както и стрелба по разнообразни мишени на различни дистанции от 10 до 60 м.

Турнирът е отворен и в него ще може да се включи всеки почитател на изкуството за стрелба с лък, който предварително е заявил своето участие. Кандидатът трябва да използва традиционен лък без поставка за стрелата, само един "нок пойнт" на тетивата, разрешени са всички хватове, да разполага с поне 12 дървени стрели с естествен накрайник (или ,,self nock“ ) и традиционно историческо облекло. Забранени са спусъци, мерници, нивелиращи устройства, както и всякакви отбелязвания по лъка, които могат да се използват като мерник.

Таксата за участие в основният турнир е 80 лева за възрастни и 40 лева за младежи като включва два обяда в дните на съревнованието. Децата до 10 години включително не заплащат такса за участие в детския турнир на 20 септември.

Такса за участие в безлимитна стрелба /''flight shooting''/ е 40 лева, като има категории само мъже и жени.

 Стрелците ще се съревновават в четири групи - деца до 10 г. включително, младежи до 16 г. включително, жени и мъже. 

Турнирът за децата до 10 години ще се проведе на 20 септември преди обяд. Децата до 10 г. стрелят от по-близки дистанции и единствено при тях е разрешено използване на стрели с пластмасови насадки.

На 21 септември след като приключи стрелбата по основните дисциплини ще се проведе отборно състезание на фестивалната зона до Парка. Участниците в отборите могат да бъдат от различни клубове.

Записването за турнира става онлайн чрез заявка за участие от бутона отдолу „Заяви участие“.

Заявки за участие се приемат до 10/09/2024 година. Участници, които не са заявили онлайн своето участие, при възможност и с изрично потвърждение от организаторите, може да се регистрират в турнира в деня на провеждането му, като заплащат пълна такса за участие без да е включено изхранване.

Наградният фонд на турнира осигурява домакина и организатор на събитието - Исторически парк. Паркът ще има за цел да възнагради достойно труда и уменията на най-добрите стрелци и възродители на това древно и красиво изкуство. Победителите в различните групи ще получат призове за I, II, III място, като при мъже и жени са предвидени и парични награди, а при децата и младежите предметни такива.

В трите състезателни дни Исторически парк очаква хиляди гости, любители на историята и културата на своите предци, от България и целия свят. Всички посетители ще се насладят на древното изкуство и уменията на виртуозите на лъка.

НЕКА ПРЕЖИВЕЕМ НЕЩО РАЗЛИЧНО,

на Пети международен турнир по стрелба с традиционен лък – ,,Исторически парк 2024‘‘, на 20, 21 и 22-и септември 2024г. в Исторически парк, с. Неофит Рилски.

За въпроси относно състезанието, дисциплини и оборудване:

Емил Нешкински

+359898651210

За настаняване:

Резервации ИП

+359893378348

За организационни и други общи въпроси:

Боян Петков

+359899990532


Настаняването на участниците ще бъде организирано в две категории:

1. Настаняване в Юртено селище „Наедно“ село Неофит Рилски

2. Настаняване в къщи за гости в село Неофит Рилски

Полезна информация:

Юртеното селище разполага с:

20 юрти, в които могат да бъдат настанени общо до 140 човека

12 големи юрти, във всяка от които могат да бъдат настанени до 8 човека (общо до 90 човека), като всяка такава юрта разполага с 4 двуетажни легла

6 малки юрти, във всяка от които могат да бъдат настанени до 6 човека. Малките юрти разполагат с една спалня и две отделни двуетажни легла

1 малка юрта за 5 човека, която разполага с една спалня, едно двуетажно и едно единично легло

1 малка юрта за 4 човека, която разполага с една спалня и две отделни единични легла