Събития

IV международен турнир по стрелба с традиционен лък "Исторически Парк 2023"

Исторически Парк

На 23-и и 24-и Септември 2023 г. Исторически парк ще бъде домакин на Четвърти Международен Турнир по Стрелба с Традиционен Лък  ,,Исторически парк 2023‘‘.

За първи път през тази година, основния турнир ще бъде предшестван от специфична и отделна надпревара по безлимитна стрелба /''flight shooting''/ "Тракийски стрелец 2023", която ще се проведе на 22-и Септември в близост до Парка.

Участие в този голям и вече традиционен турнир, ще вземат стрелци от клубове по традиционна стрелба, както и индивидуални участници  от България и чужбина.  Участниците ще премерят сили в стрелба с различни варианти на традиционни лъкове.

Като официални гости на турнира ще бъдат поканени някои от най-изявените състезатели в страната и света, изследователи на традиционната и интуитивна стрелба, както и изкусни майстори в изработката на традиционни лъкове.

Тази година официален гост на турнира ще бъде Проф. Стивън Селби от Хонг Конгския Политехнически Университет - един от най-дълбоките изследователи на Китайската традиционна стрелба с лък, като техника и култура. В петък преди основния турнир Проф. Селби ще проведе полудневно практическо обучение по китайска традиционна стрелба с лък за лимитирана група участници с предварителна регистрация.

За безпристрастното отчитане на резултатите и отсъждане на призовите места, ще бъде определена авторитетна съдийска колегия, излъчена от Българската федерация по стрелба с лък.

Основния турнир ще се проведе в два състезателни дни. Стрелците ще премерят сили в различни дисциплини, като: средновековна въртяща се мишена ,,ЗМЕЕБОРЕЦ“, стрелба по традиционна османска мишена "Пута", дисциплина за далечна стрелба 90 м., приложна стрелба по 3D мишени, стрелба от лодка, стрелба под наклон от крепостна стена, както и стрелба по разнообразни мишени на различни дистанции от 10 до 60 м. в общо 18 дисциплини.

Турнирът е отворен и в него ще може да се включи всеки почитател на изкуството за стрелба с лък, който предварително е заявил своето участие. Кандидатът трябва да използва традиционен лък без поставка за стрелата, само един "нок пойнт" на тетивата, разрешени са всички хватове, да разполага с поне 12 дървени стрели с естествен накрайник (,,self nock“ ) и традиционно историческо облекло. Забранени са спусъци, мерници, нивелиращи устройства, както и всякакви отбелязвания по лъка, които могат да се използват като мерник.

Таксата за участие в турнира е 60 лева за възрастни и 30 лева за деца и младежи и включва два обяда в дните на съревнованието.

Стрелците ще се съревновават в четири групи - деца до 10 г. включително, младежи до 16 г. включително, жени и мъже. Децата до 10 г. стрелят от по-близки дистанции и единствено при тях е разрешено използване на стрели с пластмасови насадки.

Записването за турнира става онлайн чрез заявка за участие от бутона отдолу „Заяви участие“.

Заявки за участие се приемат до 17/09/2023 година. Участници, които не са заявили онлайн своето участие и се регистрират в турнира в деня на провеждането му, заплащат пълна такса за участие без да е включено изхранване.

Наградният фонд на турнира осигурява домакина и организатор на събитието- Исторически парк. Паркът ще има за цел да възнагради достойно труда и уменията на най-добрите стрелци и възродители на това древно и красиво изкуство. Победителите в различните групи ще получат призове за I, II, III място, като при мъже и жени са предвидени и парични награди, а при децата и младежите предметни такива. 

Награди Жени/Мъже:

1 място 1000 лв. и лък Alibow или Savhat

2 място   500 лв. и лък Keskin Tuncay

3 място   250 лв. и лък Keskin Bala


В двата състезателни дни Исторически парк очаква хиляди гости, любители на историята и културата на своите предци, от България и целия свят. Всички посетители ще се насладят на древното изкуство и уменията на бойците с лък.

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС,

на Четвъртия международен турнир по стрелба с традиционен лък – ,,Исторически парк 2023‘‘, на 23-и и  24-и Септември 2023г. в Исторически парк, с. Неофит Рилски.

За въпроси относно състезанието, дисциплини и оборудване:

Емил Митков

+359898651210

За настаняване:

Цанко Колев

+359896612175

За организационни и други общи въпроси:

Боян Петков

+359899990532

 Настаняването на участниците ще бъде организирано в Юртено селище  „Наедно“ в с. Неофит Рилски.

Полезна информация

Селището разполага с:

20 юрти, в които могат да бъдат настанени общо до 140 човека

12 големи юрти, във всяка от които могат да бъдат настанени до 8 човека (общо до 90човека), като всяка такава юрта разполага с 4 двуетажни легла

6 малки юрти, във всяка от които могат да бъдат настанени до 6 човека. Малките юрти разполагат с една спалня и две отделни двуетажни легла

1 малка юрта за 5 човека, която разполага с една спалня, едно двуетажно и едно единично легло

1 малка юрта за 4 човека, която разполага с една спалня и две отделни единични легла