Новини

Полетът на стрелата се усеща със сърцето

IV международен турнир по стрелба с традиционен лък "Исторически парк 2023" премина впечатляващо и грандиозно.

Силата на вдъхновението, спортсменството и приятелството събраха над 130 състезатели от 10 държави. Стрелците от различни точки на земното кълбо премериха точно око и майсторство в 17 индивидуални дисциплини и отборна надпревара по традиционна монголска мишена.

Паркът се огласи от най-различни езици - български, руски, английски, турски, румънски, молдовски. Нямаше значение, че сме различни като произход, вяра и език, нас ни събра магията на древното изкуство стрелба с традиционен лък, прелетяла през световната история за да сплотява и сближава малки и големи. 

Един от специалните гости на турнира, посланичката на Монголия в България - Нейно Превъзходителство г-жа Саянаа Лхагвасурен , връчи награди за победителите в отборната надпревара на монголската мишена. 

Надпреварата се проведе под зоркия поглед на проф. Стивън Селби - експертен консултант по традиционна стрелба от Шаолинския манастир в Хенан. Преди състезателната част, той с голямо удоволствие проведе обучение по традиционна китайска стрелба и остави своята интересна книга за желаещите да навлезнат по-надълбоко в тези умения. Професорът и неговата съпруга бяха едни от първите гости в хотел „Ханът“ в село Неофит Рилски. Обиколили целият свят те дадоха висока оценка за гостоприемството на Исторически парк.

Голяма част от майсторите на лъка се насладиха на удоволствието да пренощуват в истинска юрта в селището „Наедно“ в село Неофит Рилски. За по-претенциозните, най-новото бижу хотел „Ханът“ отговори на очакванията им.

Кухнята на Исторически парк се погрижи всички виртуози на лъка да си хапнат вкусно.

След последния изстрел, всички се събраха пред тракийският дворец, за да се включат в кулминацията на състезанието - награждаването на най-добрите стрелци. В индивидуалната надпревара, медалите при възрастните в двете категории мъже и жени отидоха при българските клубове, „ СИВА“ и „ Величие“ от Исторически парк и клуб „Бага Тур“ от Стара Загора. Децата от „СИВА“ грабнаха всичките отличия в своята категория. При юношите, златото и бронза отлетя за Бурса, Турция, а среброто с гордост отнесе клуб „METAL ARCHЕRY” гр. Айтос. Медалите от отборната стрелба заминаха за Румъния, Турция и Молдова.

При безлимитната стрелба „flight”, отличията при жените отново останаха в клуб „СИВА“ Исторически парк, а при мъжете отпътуваха за Трансилвания, Румъния.