Новини

„Спартак – разрушителят на окови“ заснет от камерите на националната телевизия


Културните събития в Исторически парк, вдъхновени от нашето минало, привличат все повече хора на различна възраст, но обединени от интереса към историята.

Античният фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“ оживи пищната антична зона в комплекса миналия уикенд и за втора поредна година отведе публиката към долината на царете, но не към тази в Египет, а към тази в Тракия и Древен Рим.

Завесата към историята, която или не познаваме, или не помним, бе вдигната за зрелищна постановка за слава, почести и правда.

Сценичните картини, впечатляващо представени от реконструкторите на Школa „Величие“ и гостуващите групи от България, Румъния и Швейцария, бяха запечатани не само в спомените на зрителите, но и от камерите на Националната телевизия.

Поглеждайки назад във времето, но свързани с днешния ден, реконструкторите възродиха ритуали от античното ни минало, като пресъздадоха наживо възстановка на легендарното въстание на робите „Спартак – разрушителят на окови“ .

На площада пред тракийския дворец, който служеше за автентичен декор на театралните действия, реконструкторите се превъплътиха в ролите на Спартак, неговите генерали Крикс, Ганик и Еномай и римските пълководци Гай Клавдий Глабер, Марк Лициний Крас, Гней Помпей Магнус, като разиграха сцени на гладиаторски битки и епични боеве.

Позовавайки се на легенди и исторически извори, демонстрираха екипировка и бойни построения на римляните, въвличайки зрителя в драматични моменти от античното ни минало.

Изключително вълнуващата и богата програма на фестивала продължи на следващия ден, в който мъже и жени премериха сили в тракийските войнски игри „Арети“.

Представляващи предшественик на Олимпийските игри, познати ни в настоящето, и своеобразна войнска тризна от миналото, играчите подложиха на изпитания в открити двубои своята сила, издръжливост и точност в дисциплините бягане с доспехи, хвърляне на диск, хвърляне на копие в цел и дистанция, борба от стойка и монамахия.

Воини и атлети от Тракия и Дакия, от Спарта и от Рим извоюваха славни победи и отнесоха скъпи дарове и награди у дома, връчени лично от изпълнителния директор на Исторически парк Ивелин Михайлов.