Новини

Исторически фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘

Античният фестивал "Одрюза - люлката на хилядата градове" е едно от най-очакваните културни събития в Исторически парк.

Провеждан традиционно през последният уикенд на месец юли, фестивалът Одрюза - люлката на хилядата градове" е важен форум в рамките, на който се представят на живо елементи от античната история и културното наследство, завещано ни от траките.

Това е не само възможност да се насладите на богатството на античната цивилизация, но и да бъдете отведени във времена, които и до днес удивляват човечеството.

Онези властелини на времето, всеизвестните траки, са оставили ярки следи. Тук се раждат най-внушителните Орфееви мистерии.


Изкусно обработено злато, непостижимо днес с най-модерна лазерна технология, ни е наследството, оставено от тях.

В основата на много римски градове и крепости лежи създаденото от тях, а в основата на развитата цивилизация и култура стои тракийската мъдрост.

За да представят най-внушителните постижения на тракийската култура, във фестивала ще участват сдружения за антична историческа реконструкция от България и чужбина: Asociația Culturala Tomis (Констанца, Румъния), Via Praetoria (Свищов, България), Ситалк (Пловдив, България), Гладиаторска школа Ludus Traex (София) и др.

Позовавайки се на легенди и исторически извори, участниците във фестивала ще представят ритуали от античното минало и ще пресъздадат пред зрителите възстановка на легендарното въстаниe на робите „Спартак – разрушителят на окови“ посветено на Третото робско въстание в Рим (73-71г.пр.н.е.), водено от безсмъртния син на Тракия.

Изследвайки екипировката, бойните построения на римляните и гладиаторските битки, зрителите ще бъдат въвлечени в епичните военни сблъсъци, в които отбрани воини и атлети се сражават за слава и почит.

 И това не е всичко.

Изключително вълнуващата и пълна програма на фестивала ще продължи на следващия ден, когато мъжете ще примерят сили си в Тракийските войнски игри - ,,АРЕТИ‘‘

  • Бягане с доспехи (ὁπλιτόδρομος) на двойна дистанция 384м (diaulos), т.е. на разстояние 2 стадия по 192,27м (στάδιοδρομος) и надбягане за жени в чест на Хера, на къса дистанция от 160м;
  • Хвърляне на копие с дължина 1 човешки ръст и хвърляне на тежест (,,дискос‘‘ и ,,палет‘‘);
  • Стрелба с лък по златен пръстен, на разстояние 15м;
  • Борба от стойка (ἄνω πάλη) - демонстративна схватка по древните правила и турнир участници и гости;
  • Юмручен бой (пυγμαχία) и бой с всички сили (παγκράτιον) - демонстративни схватки по древните правила;
  • Въоръжен двубой (μουνομαχίης) - демонстративна схватка по древните правила и турнир за гости и участници.

Войни и Атлети от Тракия и Дакия от Спарта и Рим, и от скитските степи ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника. И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море!

Цялото представление обещава да бъде изпълнено с енергия, напрежение и вълнение, както за малки така и за големи.

Децата ще имат уникалната възможност да се возят на колесници по време на спектакъла. Това е вълнуващо изживяване, което може да породи любов към историята и културата и да ги насърчи да изследват и учат повече за нашето минало.

В допълнение към всичко това, посетителите на фестивала ще могат да участват в работни майсторски класове, лекции и семинари, свързани с античната история и култура.


Миналото ви очаква!

Бъдете като тях!!!

Хванете копието, сложете шлема и влезте в свят, в който историята оживява!!!

Организатор на събитието е Исторически Парк и Българската школа за старинни воински изкуства „Величие“ към Исторически парк.

Mеждународен античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на Хилядата градове‘‘, на 29.07 - 30.07.2023г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК, с. Н. Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна.