Новини

Съборът „Ново начало“ – последният оазис на българщината

Думата „СЪБОР“ е много специална в българския език.

Съборът винаги се прави на важна дата и целта му е да се съберат хора, които мислят в една посока, да се преброят, да видят какво са свършили през годината и ако има добър резултат, да го отпразнуват. Защото празникът е винаги за нещо, което е свършено, с него се отбелязва постигнатото.

Каква е причината да кажем, че „Ново начало“ е последният оазис на българщината?

В последните 34 години сме свидетели на политици и олигарси, които отправят гръмки слова към народа и обещават България да бъде самостоятелна страна. За да се реализира това обещание, е нужно да се развият български кадри, да се създаде българска посока, която да облагородява България, да има български предприятия, които да се конкурират на световно ниво, а не да бъдат локални играчи. Факт е, че нищо от това не се е случило. Това е и причината много хора да излизат многократно на протести, но отчайващото е, че след тях нищо не се променя. Едни обещания заместват други, но делата остават едни и същи. Тридесет и четири години България се обезлюдява и обезверява, няма едно нещо, което да е направено, за да върне вярата на народа. След всеки протест хората губят надежда още повече и още повече, спират да вярват във възможността да се направи промяна, защото са използвани само и единствено някой друг да се добере до властта. Това, което липсва, е промяна след протеста. Липсва посока, която да промени България за всички.

Вече 4-та година съборът „Ново начало“ е събитие, с което се отбелязва обратното на протеста – градежът.

След 2019 г. България не е същата и група обединени обикновени българи направиха чудо, като създадоха пътеводната светлина за нова България. Започна преобразяването на родината ни от запустяващо място, обрасло с безверие, в райска градина, която се пълни с хора и надежда. През юни 2019 г. отвори врати Исторически парк, който по уникален начин възвръща истинския, съзидателен и величествен български дух. На едно място е събрана частица от нашата велика история, която ни напомня за силата, която носим и която сме наследили от дедите ни.

 Самият проект е невъзможен за изпълнение в друга държава освен България, защото трудът, знанието, организацията, отдадеността и усилията, които трябва да се вложат, са извън границите на съзнанието на съвременния човек. Всичко това е възможно да се постигне само от българи, които се борят за правото си на достойно съществуване. Борят се не просто да преживяват, а да създават, като оставят трайна следа. И за пореден път силата на българския дух разчупи оковите на невъзможното. Исторически парк не просто беше реализиран, а се получи един спиращ дъха комплекс. Всеки детайл в него кара сърцето на българина да спре за секунди и после да започне да тупти усилено, като изтласква вярата във всяка клетка на тялото му. Чужденците от своя страна, след като го посетят, започват да питаят уважение към силата на българския народ преди и сега. Защото самото му изграждане днес е не по-малко велико от сътвореното преди години.

Чудото обаче не свършва дотук.

Градежът на парка е непрестанен процес, който започна да завладява и община Ветрино. Първата „жертва“ на промяната беше село Неофит Рилски, до което се намира паркът. От едно изчезващо и запустяло българско село то се превърна в прекрасно място за събиране на млади хора, кипящо от живот и променящо се всеки ден. Който идва на събора всяка година, той вижда нещо невиждано в България, и то в период, в който целият свят е замрял. Посетителят с удивление забелязва, че всяка година това място става все по-хубаво и по-хубаво. И ако в Ефес всяка година се възстановява част по част древният античен град, то в България се строи един изцяло нов, който е в пъти по-приказен и пленяващ. Удоволствието да наблюдаваш безкрайното развитие на една неземна красота кара всеки човек да изпита чувство на благоволение, което се разлива по цялото му тяло и го държи поне месец. Няма мотивационен семинар, който да вдъхне такова щастие и увереност в душата на посещаващия го, като да следиш развитието на това вълшебно място.

Исторически парк е като животворна вода за едно изсъхващо растение. Той връща истинската същност на българина, същността му на творец, воин, вярващ, обичащ, подкрепящ и отборен играч. В днешния меркантилен свят осъзнаваме, че с пари не можеш да си купиш приятели и да живееш сред истински човеци. Можеш да имаш жилище, което струва 10 000 евро на квадратен метър, но да си заобиколени от завистници, крадци, разрушители и замърсители на околната среда, което те прави затворник в златна клетка. Създаваш вътрешен уют и не смееш да излезеш навън, защото приказката изчезва, а красотата, която си създал у дома, се превръща в постапокалиптична картина. В село Неофит Рилски и Исторически парк всеки посетител се пренася в една паралелна реалност, където навън, сред хората, е дори по-хубаво от най-скъпия и уреден имот. Тук човек става свидетел на доброта, отдаденост и красота.

На събора „Ново начало“ идват само хора, които търсят и пазят в душата си точно това. Те идват, за да се срещнат със себеподобни и да отпразнуват началото на отвоювана Велика България. Когато стойностен човек срещне друг стойностен човек, се получава връзка, от която се ражда чудо. Когато на подобен събор се срещнат десетки хиляди души с качества и ценности, тогава стават чудеса. Връзките, които се получават между тях, дават възможност да се извършат велики дела, като да се спрат войни и да се промени ходът на историята. Това превръща „Ново начало“ в последния оазис на българщината и началото на една нова, по-добра България. Много е важно да преосмислим приоритетите си, да пренаредим задачите си и съборът да бъде най-важното нещо, което трябва да свършим през месец юни 2023 г., защото там е мястото, където можем да обединим усилия и да сме обградени от действащи и можещи, а не от обещаващи хора. Събирането с подобни хора помага на нас, помага и на тях да знаят, че има за кого да се борят, че и има други като тях.

Събитието има символичен вход от 12 лева за възрастни и 6 лева за деца, пенсионери и инвалиди. Провежда се два дни, като най-важно е присъствието на концерта, който ще се състои на 24 юни (събота) и започва от 20 ч. Това е апогеят на свършената до момента работа – заслуженият момент, в който има какво да празнува всеки българин, а именно сътворените чудеса досега.

Самият концерт е разделен на три части. Едната част са изпълненията на прекрасни български песни от певци, които чувстват това, което пеят. Класическите песни за България, нашия дух и култура се допълват от нови, направени специално за конкурса, който обяви Исторически парк. Мнозина се оплакват от чалгата, която завзема българската музикална сцена, но никой не прави така, че да инвестира средства в развитие на полезната за духа и душата българска музика освен Исторически парк. Въпреки трудните години, злостните нападки от проамериканските медии, се отделиха значителни средства за организиране и изпълнение на конкурс за българска песен. Благодарение на него прекрасни произведения видяха бял свят. Освен да се създадат, тези творби е нужно да достигнат до хората, към които са насочени. Творците имат нужда от публика и това е още една причина да посетим събора и заедно да подхраним душите си с този музикален еликсир. Важно е да помним, че ние живеем в тази реалност, която създаваме, и ако не отделяме от своето време и средства, за да използваме създаденото от талантливи българи, то те ще отидат да творят и подобряват средата на друго място.

Вторият акцент от вечерната програма е спиращото дъха изпълнение на ансамбъл „Българе“. Третата част от концерта е прекрасното изпълнение на DJ 89, което е насочено към младата публика, на която след всичките тези емоции няма да й се спи, затова то е съчетано със зрелищна заря.

Ако човек сравни цените на билетите на всеки един компонент на вечерта, ще се убеди, че „Ново начало“ не е правено, за да се спечели от него. В зала на НДК в София едно такова мероприятие би имало билети от 40 до 200 лева, а какво остава за три, които са обединени в едно.

Постигнахме много, планирали сме още повече, подкрепиха ни десетки хиляди души и резултатът е фантастичен. Време е да си върнем силата и „Ново начало“ е импулсът, който може да го стори. Очакваме всеки, тръпнещ за свобода, създаване, единство и приключения! Нека бъдем свидетели как се гради история и да разказваме на внуците си за това! Ще бъде велико!

Ивелин Михайлов