Новини

Посрещнете великденските празнични дни с програмата на Исторически парк!

Отпразнувайте най-светлия празник с нас!

Посрещнете великденските празнични дни с програмата на Исторически парк!

За поредна година туристически комплекс „Исторически парк“ организира празнични прояви, посветени на Възкресение Христово.

Очакването на Великден, най-големия и най-светъл празник за православните християни, наричан още „празник на всички празници“, ще бъде отбелязано с вълнуваща програма и много настроение на 15 април – Велика събота.

Под първите лъчи на пролетното слънце в Исторически парк ще ви подарим скъпоценни семейни моменти, които ще обогатим с историческо познание и незабравими емоции.

Демонстрации на древни традиции и ритуали, войнски умения и техники, облекло и снаряжения от миналото ще предоставят цялостен поглед върху древната култура по нашите земи. Превърнат в сцена на представления, площадът пред тракийския тюрзис ще се изпълни с многобройни гости.


Начало на програмата

Локация: площадът пред царския дворец на Севт III

12:00 – 12:30 ч. Тракийски ритуали, мистика и обредност

Културното наследство на траките удивлява с дълбочината на знанието и разбиранията им за света. Древните траки, живели по нашите земи, са оставили богато наследство под формата на история, артефакти, архитектура и много неразгадани тайни. С постиженията на тракийската култура в нейната цялост, с естетиката и майсторството на траките, претворени в различни области на военния бит и духовните практики, ще се срещнете на площада пред двореца на древните одриски царе.

12:30 – 13:00 ч. Демонстративни сражения със средновековно въоръжение

Основаването на Дунавска България на Балканите в края на VII век е сред най-значимите събития на европейския континент – ново начало, утвърдило българската държавност във вековете. За силата на човешкия дух да отстоява с оръжие целостта на земите, за единството, завещано от дедите, и за вярата, че когато успееш да опънеш бащиния лък, си придобил и силата на предците, ще научим от демонстрацията на средновековни войнски умения. В света на древните ще ви пренесат свистенето на стрелите в стрелбата с исторически лък от земя и звънът на оръжията в зрелищния близък бой с меч и щит.

13:00 – 13:30 ч. Демонстрация на конна езда и стрелба с лък от гърба на коня

Локация: манежът за конна езда

Българският народ е тясно свързан с коня. Това благородно животно е емблематичен войнски символ, белег за нашия произход и героично наследство. Физическата и духовната връзка между българина и неговия боен другар е изградена през хилядолетията в грижата един за друг, в обучението и в съвместния труд, в битка и делник. Пред манежа на Исторически парк гостите на комплекса ще станат свидетели на единството между ездач и кон и ще се насладят на изкуството стрелба с лък от гърба на коня.

22:00 ч. Възкресно благослужение и пасхален благослов

Локация: храмът „ Св.Архангел Михаил“

 Жителите и гостите на туристическия комплекс в с. Неофит Рилски и Исторически парк ще имат възможността да се присъединят към Великденската света литургия, която ще отслужи отец Никифор, и да запалят свещ от благодатния огън.

И още през празничните дни:

За всички гости през празничните дни на разположение ще бъдат професионални екскурзоводи и опитни аниматори по зони в Исторически парк, които ще представят културно-историческия комплекс и ще предоставят възможност за стрелба с исторически лък, конна езда, монетосечене и др. като спомен от незабравимото пътешествие във времето и отминалите епохи