Новини

ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ


Негово Превъзходителство г-н  Иуан Богананта, посланик на Индонезия у нас, за пореден път бе гост на Исторически парк заедно със 70 свои колеги от посолството и родината.

Първото посещение на почетните гости от Индонезия в Исторически парк беше през 2020 г., когато посланикът присъства на авто изложбата конкурс „Ние сме България“. Посрещнахме ги отново на Първия международен фестивал на традиционната храна през следващата година.

Нашите традиции и темперамент на източни народи  ни сближават и правят срещите ни топли и приятелски. Точно такъв беше и този ден, изпълнен с много настроение и непосредствено общуване между нас – представители на две богати култури.

Посещението на нашите приятели от Индонезийското посолство започна с обяд в Розариума, сред позлатени истински български рози и под българския флаг. По време на официалният обяд Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“, и посланикът на Индонезия г-н Богонанта си размениха  подаръци в знак на уважение. Негово Превъзходителство подари емблемата на посолството на Индонезия със специални благодарности. Гостите бяха удостоени с уникална ръчно изсечена монета за късмет и благополучие. Г-н Михайлов сподели, че всъщност по традиции и древност сме по-близки до източните народи, отколкото до западните, като последните се развиват едва от преди четири века.

След като се насладиха на традиционна индонезийска кухня, една част от гостите потеглиха към Исторически парк, а друга група – на опознавателна обиколка в село Неофит Рилски.

В Исторически парк индонезийската група беше очарована от топлото посрещане и вълнуващото пътешествие 10 000 години назад във времето. Основен акцент беше запознаването им с аристократичния свят на траките, тяхната богата култура и обичаи. В Тронната зала на Тракийския дворец гостите станаха свидетели на царски пир, по време на който с индонезийски песни и танци увековечиха своето присъствие. Във високия дух и градус на демонстрацията на винените традиции на траките гостите потънаха във времето и се пренесоха в друга епоха. Старейшината на групата беше възкачен на трона, за да стане част от винен ритуал за побратимяване с владетеля. Очаровани от преживяванията, Н.Пр. посланик Иуан Богананта и гостите му обещаха да се върнат отново догодина по време на някои от международните събития в Исторически парк.

Групата, която посети село Неофит Рилски, се запозна с уникална средновековна българска архитектура, възстановена в целия ѝ блясък, която може да бъде видяна само тук – единствената средновековна спирка в света и една от къщите за гости в същия стил с царски градини.

В очите на нашите гости се видя пламъкът на възхищение, когато разбраха, че всичко това се изгражда от единомислещи хора, които се обединяват под забравените в днешно време добродетели като чест, доверие, вяра, отдаденост, безкористност, любов.

Целият ден премина в топли и положителни емоции на два народа, близки по дух и култура, градящи мостове помежду си и планове за бъдещи срещи и съвместни проекти.

Това беше преживяване, което ще се помни.

С радост ги очакваме отново.

Елисавета Славова и Милена Лекова