Новини

Турнирът по стрелба с лък привлече отбори и индивидуални участници от различни нации

Традиционният турнир по стрелба с лък, провеждан под мотото „ История и традиция“, набира все по-голяма популярност и привлича не само индивидуални участници, но и цели отбори.

Благодарение на автентичната историческа обстановка, разнообразните и предизвикателни състезателни дисциплини, както и на участието на именити стрелци, този турнир има амбицията да се нареди сред най-престижните в света. Отборите на Турция, Румъния, Словакия и Полша са заявили своето участие във тазгодишното издание на турнира още преди няколко месеца.

Участниците от школа Величие при Исторически Парк, тренират усилено и провеждат регулярни вътрешни квалификационни кръгове, с които целят да допуснат до участие в надпреварата само най-умелите сред тях.

Третия международен турнир по стрелба с традиционен лък е отворен и в него ще може да се включи всеки почитател на изкуството за стрелба с лък, който предварително е заявил своето желание за участие. Откритото първенство ще се проведе на 24/09 и 25/9/2022 и ще включва по девет дисциплини през всеки състезателен ден.

Пресечен терен, денивелация, водна повърхност, крепостни стени и различни видове 3D мишени, ще се превърнат в сериозно предизвикателство за състезателите в тазгодишното издание на турнира. Всяка следваща дисциплина в турнирната надпревара  е с градираща сложност. За успешното справяне с всички дисциплини се изискват не само качества като дисциплина, упоритост, но и висока концентрация, прецизност и желание за постоянно себеусъвършенстване.

За отчитане на резултатите и безпристрастно отсъждане на призовите места, Българската федерация по стрелба с лък ще излъчи авторитетна съдийска комисия. Постиженията и уменията на най-добрите стрелци, домакинът на събитието ,,Исторически парк“ , ще отличи с парични награди. Общо 8 000 лева е наградният фонд, който ще бъде разпределен в групите мъже и жени, съответно за:

• 1-во място - 2500 лева;
• 2-ро място - 1000 лева;
• 3-то място - 500 лева;

За най-добрият стрелец в дисциплината – въртяща се средновековна мишена ,,ЗМЕЕБОРЕЦ‘‘ ще бъде отсъден специален приз.

 В групите деца и младежи ще бъдат разпределени предметни награди.

В събота вечер (24.09.) организаторът на събитието - “Исторически Парк”, подготвя специална вечерна програма за всички участници и гости. Участие в нея ще вземе трупа „Палячи“, която ще завладее публиката с исторически сюжет комбиниран с модерно изпълнителско изкуство с огън, светлини, специални ефекти, танц и театър.

Трупата е отличена два пъти от Гилдия Атракционни и Сценични изкуства към Съюз на артистите в България за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България. През 2022 година „Палячи“ са и сред лауреатите на престижния национален конкурс Икар.

В двата състезателни дни Исторически парк ще посрещне многобройни гости, любители на историята и културата на своите предци, от България и целия цивилизован свят.

ГОТОВИ ЛИ СТЕ И ВИЕ за новото първенство по стрелба с лък?

 ВКЛЮЧЕТЕ СЕ в третото издание на международният турнир, провеждан в Исторически Парк под мотото „История и традиция“, където най-добрите стрелци ще влязат в оспорвано съревнование за престижната титла и голямата награда.

 БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС и се насладете на древното изкуство и уменията на стрелците с лък.