Новини

Предстои II.Международен турнир по стрелба с традиционен лък в Исторически парк

На 25 и 26 септември Исторически парк събира съвременните пазители на едно от най-древните изкуства във II. Международен турнир по стрелба с традиционен лък - най-големия по рода си на Балканите.

Стрелбата с лък е едно от най-старите изкуства, практикувано и днес. Нашите древни предци – траките, и техните наследници прабългарите са били умели стрелци с лък, които са дължали голяма част от победите си на умелото използване на това оръжие. 

Освен чисто практическото приложение на стрелбата с лък като убиване на врагове и събиране на месо от дивеч, чрез практикуване на древното изкуство, стрелецът развива много умения, важни и в съвременното ежедневие като избистряне на ума, разиване на концентрация, трениране на търпението, изграждане на физическа сила и стабилност. 

Ежегодният турнир по стрелба с традиционен лък отличава съвременните пазители на древното изкуство. В него могат да участват мъже, жени и деца. Чрез автентичната обстановка в Исторически парк, разнообразните и предизвикателни дисциплини, взимащите участие именити стрелци и новоизгряващи звезди, турнирът се нарежда сред най-престижните в света. 

Българската федерация по стрелба с лък, с чиято подкрепа ще бъде проведен турнира, са доказателство за високия статут на международното събитие.  

Турнирът ще протече през фази на квалификации и финали, всяка от които ще се състои съответно на 25.09. и 26.09. В квалификационният етап на надпреварата са предвидени 9 дисциплини, във финалният етап - 5 дисциплини, в рамките на които ще се стреля на дистанции от 10 до 60 м.

В групите мъже и жени е предвиден награден фонд, за:

  • 1-во място - 5000 лева;
  • 2-ро място - 2000 лева;
  • 3-то място - 1000 лева;

В групите деца и младежи ще бъдат разпределени предметни награди.

Първият международен турнир по стрелба с традиционен лък се проведе през ноември 2019 г. В него, рамо до рамо, в 7 + 1 дисциплини застанаха най-добрите участници от Румъния, Турция и България. Към второто издание се присъединяват представители на Молдова и други съседни балкански страни, с което неколкократно се увеличава международното присъствие. Изненадващи дисциплини, пресечен терен, денивелация, водна повърхност, крепостни стени, дистанции, вариращи от 10 до 60 метра, и различни видове мишени ще се превърнат в сериозни предизвикателства за състезателите в тазгодишното издание на турнира.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=MethxsWByiI&t=58s

В галерията към тази статия можете да видите снимки, които ще ви припомнят как премина първото издание на турнира. 


В събота вечер (25.09.) организаторът на събитието - Исторически парк, ще подари едно неповторимо изживяване на всички участници в турнира и гости на атракциона. 

Сцената пред тракийският дворец ще пренесе публиката във възпламеняващата ПРЕМИЕРА на огнено и лазерно-светлинен спектакъл „Последната сватба на царя“. Разработен от формация за огнено и светлинно шоу „Палячи”, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, спектакълът пресъздава българска историческа легенда, свързана с властването на цар Иван Асен Втори, чието действие се развива в началото на тринадесети век. Силно атрактивен огнен спектакъл, в който гостите на Исторически парк ще станат емоционални свидетели на бойни и политически действия, стилни и опасни огнени картини, победи и трагедии. Неслучайно за премиерата на този спектакъл в България неговите автори избраха именно Исторически парк, който с неповторимата си и достоверна атмосферата ще подсили историческия характер на сценария.

Повече информация за турнира, регламент и условия за участие може да намерите на уебстраницата на Исторически парк:

https://ipark.bg/bg-BG/Events/Details/79/mezhdunaroden-turnir-po-strelba-s-luk

Исторически парк е единственото място, където събития с такъв мащаб могат все още да се случват, защото паркът има несравнимото предимство пред много други дестинации. Той разполага с обширни отворени площи, съчетани с различни зони за отдих и развлечения, които не предполагат струпвания на маси, а в същото време вашето преживяване и това на останалите гости не се нарушава по никакъв начин. 

В дните, когато лятото си отива и у нас се прокрадва страх за предстоящото, ви каним да се върнете към воинските си корени, да усетите бушуващата кръв на предците си, спечелили много победи благодарение на владеенето на едно от най-древните изкуства, практикувани и до днес - стрелбата с традиционен лък.