Новини

Магичен концерт на ансабъл за български народни песни и танци “Родолюбие”, гр. Тараклия, Молдова

Бесарабски българи са българите, живеещи в областта Бесарабия, намираща се между реките Днестър (Одеска област) и Прут, разделена между днешните Молдова, Украйна и Румъния.

Българското етническо присъствие в Бесарабия датира от ранното Средновековие. Начало на значително българско присъствие в този район обаче е поставено в края на 18-и и началото на 19-и век, когато българско население се преселва в Бесарабия по време на кърджалийството в Османската империя, както и по време на руско-турската война. 

3 века по-късно, на 4.08.2021 година, Ансамбъл за български народни песни и танци „Родолюбие” от гр. Тараклия, Молдова, стъпи на сцената на Исторически парк и ни показа, че да си българин е призвание и независимо от времето, мястото и външната среда, по сърце те са истински българи. 

Ансамбъл „Родолюбие ” гр. Тараклия, Молдова е пазител и разпространител на българските традиции и обичаи в Бесарабия. Той е създаден през 1986 г. и се явява една съкровищница, съхранила българската култура, традиции и духовност сред българите извън пределите на своята родина, намерили подслон в Бесарабия.

Основоположниците на ансамбъла са Стефан Стоянов - координатор и музикален педагог, Петър Унгуряну - диригент на оркестъра, Лазар Калоев - художествен ръководител, Стефан Танов - директор на ансамбъла.

Първите музикално-танцови постановки са на Юрий Горшков, Стефан Стоянов и Лазар Калоев. През всичките години на своята дейност, ансамбълът израства на все по-високо професионално равнище, разкривайки красотата на песните, музиката и танците на българите в Бесарабия, която обхваща територия от Молдова и Украйна.

Първото гостуване на ансамбъла в България е през 1989г. От тогава и досега не са преставали участията им на фестивали и концерти както в България, така и в други европейски страни.

Днес в ансамбъла работят много млади хора, които са свързали живота си с българското фолклорно изкуство. Повечето от тях са завършили Музикалния колеж „Щефан Няга” гр. Твърдица. Директор на ансамбъла е Нина Автутова, ръководителите на съставите са Дияна Пармакли, Петър Тюфяк -хореографи, Цветан Цонев-диригент на оркестъра, Мария Цонева-диригент на вокалния ансамбъл.

В своя приповдигащ духа концерт, те представиха отличителни танцови шедьоври като ,,Тракийски танц”, ,,Ръченица”, ,,Шопски танц”, както и български народни песни, пренесени през вековете и земите, населявани от българския народ. Те се превърнаха в нашите братя от миналото, които сякаш магически бяха пропътували във времето.

Корените ни са онова, от което черпим сили в трудни времена, към което се обръщаме с благодарност, когато сме щастливи, и което ни дава силата да водим достоен живот. В продължение на векове тези хора са съумели да съхранят българското си самосъзнание и да го предават на поколенията след тях. В концертната нощ станахме свидетели на нещо много по-голямо от прекрасното им изпълнение. Ансамбъл за български народни песни и танци “Родолюбие” от гр. Тараклия ни върнаха вярата, че единствено от нас зависи да запазим и въздигнем българския си корен.

Героите на Исторически парк демонстрираха военно дело, обичаи и обреди от Древна Тракия и Ранносредновековна България.  

Вечерта завърши с една традиция по-стара от всички нас - българско право хоро, на което се включиха всички, чието сърце не траеше да заиграе по време на целия концерт. 


АБНПТ „Родолюбие" - гр. Тараклия, Молдова

Директор на ансамбъла: Нина Автутова

Ръководител на танцовия състав - Олеся Тодорова

Диригент на оркестъра: Цветан Цонев

Диригент на вокалния ансамбъл: Мария Цонева