Новини

Празничен концерт с ансамбъл ,,Родолюбие”

Уважаеми гости, привърженици и любители на българския фолклор, през месец август, територията на Исторически парк ще се изпълни с жизненост и положителни емоции, под звученето на родните ритми, защото наши специални гости ще бъдат неповторимите ансамбъл ,,Родолюбие” от гр. Тараклия! 

Те са единственият професионален ансамбъл за български фолклор в чужбина, който разкрива красотата на песните, музиката и танците на българите в Бесарабия. Основан през далечната 1986г., от родолюбецът Стефан Стоянов, АБНПТ ,,Родолюбие" пътува из най-големите градове на Европа, представяйки традициите и културата ни. Обратно в България и за първи път в Исторически парк, на 3ти август, ансамбълът ще ни представи приповдигащ духа концерт, в който ще бъдат включени едни от емблематичните танцови шедьоври - ,,Тракийски танц”, ,,Ръченица” и ,,Шопски танц”. 

За всичките години от своето развитие АБНПТ "Родолюбие" гр. Тараклия израства на все по-голямо професионално равнище и заема достойно място в съкровищницата на българския фолклор. Директор на ансамбъла е Нина Автутова, ръководител на танцовия състав - Олеся Тодорова, Цветан Цонев - диригент на оркестъра, Мария Цонева - диригент на вокалният ансамбъл. Днес в ансамбъла работят много млади хора, които са свързали живота си с българското фолклорно изкуство.

Ако и вие се чувствате свързани с фоклора, искате да подкрепите хората, разпространяващи културата ни зад граница или просто желаете да разнообразите ежедневието си, заповядайте на празничния концерт с ансамбъл ,,Родолюбие”, който ще се проведе на 3ти август от 19:00ч. В Исторически парк /пред Тракийски дворец/.

Концертната ПРОГРАМА включва: 

1. Смесено хоро – оркестър
2. Шата
3. Добруджански танц
4. „Пристануша“ – Екатерина Ламбова
5. ,,Нова китка" - вокал
„Брайне ле, Иване“ – Анна Алавацкая
„от Ръченица + Да знаеш мамо“ – Екатерина Ламбова
„Иван на Стана думаше“ - Олга Бакаржи + Георги Попов
„Знай Радо“ – певици
6. „Край Дунава“ – Олга Бакаржи
7. Влашки танц
8. Acapella – вокален ансамбъл
9. „Мъри, Марийо“ – Анна Алавацкая
10. „Мъри, Ирино“ – Олга Бакаржи
„Какви сме години дочакали“ – Екатерина Ламбова
11. Варненски гагаузки игри – оркестър
12. „Раде, ле“ – ансамблова песен
13. Тракийски танц (от „Събрали са момците“)

ХОРОТЕКА
- Ширто
„Македонско девойче“
„Йовано, Йованке“
- Дангурица
„Бре, воденичарю“
„На сърце ми лежи“
- Малешевско хоро
„Ай, да идем Яно“
„Китчице“
- Батута
- Ситно шопско хоро
- Тракийска ръченица
„Реках ти Цоне“
- Право тракийско хоро
„Тръгнала Янка за вода“
„Ой, моме, моме“


Очаква ни истински приповдигащо духа събитие, бъдете част от него!