Новини

Ефтимовата кула

Сега ще ви разкажем историята на ,,Ефтимовата кула" - най-високата сграда в ,,Исторически парк". Нейната височина е 23 метра и е била отбранително съоръжение по време на Второто българско царство. Основното ѝ предназначение е била да отбранява и вдъхновява бранителите на държавата. В Рилския манастир има и ,,Хрельовата кула”, като тя е наречена така на името на своя дарител Хрельо. В миналото е имало сърцати българи, които са дарявали важни постройки, и хората са ги наричали на тяхно име. Така името на дарителя е останало във вековете. В нешно време такива хора са изключение, но е хубаво, че все още ги има. Такъв е случаят с ,,Ефтимовата кула" в ,,Исторически парк".

Ето я и нейната история...

Годината е 2019, а месецът е юни. Току що е подета медийна кампания от медийната група ,,Икономедия" начело с нейните издания ,,Капитал" и ,,Дневник". В медийната атака срущу парка се включват 69 телевизии, вестници и онлайн издания. Една добра идея е на ръба да бъде съкрушена. В атаката се включват и много хора от партията, която е финансирана от собственика на ,,Икономедия" и напълват интернет пространството с убийствени клевети срещу всички участващи в създаването на ,,Исторически парк". Те сезират и държавните институции, които няма как да не се включат при подаване на клеветнически сигнали. Нормално е в един такъв момент всички подизпълнители на проекта да се изплашат и да искат авансово плащане на свършената работа.

Целият проект изисква огромен труд, за да може да се синхронизират хиляди хора, за да се получи очаквания резултат. Хората се уплашват, голяма част от подизпълнителите не искат да продължат без допълнителни гаранции, но в този момент 100 от 100 човека биха заложили, че проекта няма да се случи.

Отговорният човек за построяването на парка е седнал на един бордюр и вижда как всичко се разпада пред очите му. От тук нататък няма полезен ход, а и не може да иска помощ от никого, защото фалитът е по-вероятен от продължаването напред. Да се иска помощ в такава ситуация е все едно да накараш някой да се присъедини към опълченците на Шипка в най-трудния момент. В една такава безднадежна ситуация се появява неочакван спасител.

Той не е акционер в парка, не е и приятел с ръководителя му. Просто е наблюдавал последната една година как хиляди хора се борят за нещо добро и как дават сърце и душа, за да сбъднат мечтата си. Видял е искреност, братство, отдаденост и мъжество. Той е човек, който в годините се е научил да разпознава говорещите от действащите. Видял е, че в живота си не е попадал на подобно място, където хората да са посветили живота си на нещо толкова велико и техните подбуди да не са пари, а нещо много по-възвишено.

В тази критична ситуация той решава да помогне без значение, че шансовете не са на страната на парка. Сяда до отговорника на проекта и му казва: ,,Не се притеснявай. Всичко ще се нареди. Само гледай напред и дай газ до дупка. Вярвай и ще се случи!” Отива при разколебаните подизпълнители и казва, че той ще плати, ако не им бъде платено. Нека спокойно продължат работа и не се притесняват за плащането. Това е достатъчно на всички, за да се вдъхне кураж и резултатът е налице. Благодарение на безусловната подкрепа на този човек днес и за бъдеще всички доблестни хора ще могат да се наслядят на този символ на доблеста и единството. За своята подкрепа благодетелят не иска нищо.

Минава време и неговият баща се разболява. Въпреки нечовешките усилия на всеотдайния му син, болестта отнема живота му. В този момент ние от ,,Исторически парк" решихме, че най-високата кула ще носи името на бащата. Само един велик човек може да отгледа такъв син и неговото име ще се помни вечно. България е раждала, ражда и ще ражда такива бащи и синове и нека ,,Ефтимовата кула" ни напомня винаги това!