Новини

Кой е победителят в конкурса за написване на музикално произведение-химн за 2021г.?

Между 18 – 20. 06. 2021г., Исторически парк беше домакин на колосален по своя мащаб МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН И СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ ,,НОВО НАЧАЛО’‘. 

Като част от програмата се проведе първото по рода си събитие за написване на музикално произведение-химн, целящо да вдъхнови творците да създават и изпълняват музика във възхвала на красивата ни родина, природа и славна история. Да повдигне духа на хората, чрез музика и слово, да ги накара да ценят и обичат страната си и да се гордеят с постиженията на всички, които градят, творят и създават.

На 19.06. (събота), точно преди празничния концерт, по случай втората годишнина от откриването на Исторически парк, зрителите имаха възможността да чуят музикалните изпълнения на допуснатите до сцена участници в конкурса. Техните имена са: 

1. Адриана Бенова - „Песен за България"
Музика и текст: Симеон Хрусафов Либчев;
Аранжимент: Васил Славчев Стаменов, Адриана Олег Бенова и Симеон Хрусафов Либчев; Изпълнява: Русина Иванова Катърджиева.

2. Александър Поплилов - „Химн исторически"
Музика: Александър Лилов Поплилов, Волен Георгиев Милчев
Текст: А. Поплилов
Аранжимент: В. Милчев, А. Поплилов
Изпъняват: В. Милчев, А. Поплилов

3. Асен Масларски - „България над всичко"
Музика и аранжимент: Асен Масларски
Текст: Матей Шопкин
Изпълнява: Асен Масларски

4. Вели Чаушев - „Калоян"
Текст: Матей Шопкин
Музика и аранжимент: Вели Хасанов Чаушев 

5. Дарина Титкова - „Земя благословена"
Текст и музика: Дарина Титкова-Спириева
Аранжимент: Дарина Титкова-Спириева и Георги Титков
Звукозапис и аудиопродукция: Георги Титков
Изпълнение: Златка Атанасова - Титкова

6. Димитър Христов - „Божествена земя"
Музика и аранжимент: Димитър Христов
Текст: Евелина Христова
Изпълнява: Орлин Горанов и вокална група ,,Спектрум".
Тонрежисьор: Алекс Нушев.  

7. Евгения Кринчева - „Моя е тая земя"
Текст: Ангелина Жекова
Музика и аранжимент: Щерион Пилидов
Изпълнител: Евгения Кринчева
Продуцент: Теодора Виденова

8. Иво Иванов - „История наша"
Музика, текст и аранжимент: Иво Иванов  

9. Камен Николов - „България" в изпълнение на Петя Буюклиева
Музика : Камен Николов
Стихове : Иван Беловски
Аранжимент : Камен Николов
Изпълнител : Петя Буюклиева
Продуценти : Камен Николов и Иван Беловски

10. Луиза Батър-Булгари - „Идел Дунав"
Музика: Луиза Батыр- Булгари
Текст: Резеда Валеева
Аранжимент: Рустам Булгари-Явич
Изпълнител: Алсу Абульханова

11. Булгарина - „Райска земя"
Музика: Любомира Павлова и Калоян Павлов
Текст: Любомира Павлова и Деница Стойкова
Аранжимент: Любомира Павлова и Калоян Павлов
Саунд Дизайн: Калоян Павлов
Микс и мастър: Кирил Добрев
Продуцент: Артистика БГ

12. Мирослава Асенова - „Дар е България"
Музика: Мирослава Асенова
Текст: Мирослава Асенова
Аранжимент: Панчо Карамански
Музикална продукция: Панчо Карамански

13. Нели Петрова - „България над мен"
Музика и текст: Иван Кръстев
Аранжимент и mixing & mastering: Красимир Илиев
Изпълнител: Нели Георгиева Гергова - NELS
Продуцент: Нели Петрова

14. Станислав Вълев - „Завет"
Аранжимент: Виктор Стоянов и Станислав Вълев
Текст: Ирена Ангелова
Музика: Ирена Ангелова
Музикален продуцент: Станислав Вълев
Изпълнител: Станислав Вълев Стани, Ирена Ангелова - Анджелиъ
Беквокали: Пламена Ангелова

15. Христофор Раданов - „Отечество любезно"
Композитор: Христофор Михайлов Раданов
Текст: Иван Вазов
Вокал: Христина Пипова
Тонрежисьор: Серафим Биденев
Студио: ,,Балканджии"


Напомняме ви, че в конкурса се включиха над 45 участници от цяла България. Всички те имаха прекрасната възможност да представят творбите си пред многобройна аудитория, която да се наслади на сътворената от тях авторска музика и текст. Одобрени от специализираното жури и допуснати до големия концерт останаха 15 участници. На всички тях искаме да кажем едно голямо - Благодаря!
Благодарим ви за усилията и любовта, които сте вложили в работата си и поздравления за класирането ви. Пожелаваме ви много успехи и занапред, не спирайте да творите музика в полза на родното и след конкурса! 


Разбира се, както във всяка надпревара, така и тук, победителят може да бъде само един. 
Оценката за музикалните произведения се определи 50% от публиката и 50% от специализирано жури, включващо имената: 

1. Галина Станишева.
Галина завършва с отличие Национално училище по изкуства ,,Добри Христов” в гр. Варна, а в последствие и магистратура в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив, където се дипломира със специалност музикална педагогика. Учи дирижиране при доц. Крикор Четинян и специализира класическо пеене в класа на проф. Валентина Александрова.
Днес, Галина е диригент на концертен състав на Детски хор ,,Добри Христов“ гр.Варна и член на организационния състав на Международен майски хоров конкурс в гр.Варна. Тя е и дългогодишен главен организатор на Национален детски фолклорен конкурс ,,Диньо Маринов“. През 2018-та година е удостоена със Сребърна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци в България.

2. Здравко Петров.
Здравко е старши музикален редактор в програма „Хоризонт“ на БНР, хоноруван асистент по история на поп музиката, музикално оформление и редактиране на музика за медии в НМА „Професор Панчо Владигеров“.
Завършва музикално училище в родния си град и музикално - теоретичния факултет в Музикалната академия (АМТИИ) в град Пловдив със специалностите: музикална педагогика и методика и преподаване на солфеж.
От 1996г. е щатен музикален редактор в БНР, а понастоящем старши музикален редактор в програма „Хоризонт“, редакция „МУЗИКА“.
Член е на СБК (Съюз на българските композитори) в секцията на музиколозите, както и на СБЖ (Съюз на българските журналисти) в секцията на музикалните журналисти.
В продължение на дълги години, той насочва музикалните си интереси и в областта на популярната музика. Журирал е на фестивалите „Златният Орфей“, „София“, ,,Българската песен" на Евровизия, „Лирата на Орфей“, Радиоконкурс „Пролет“, „15 лалета“, „Пътят към славата“ и много други. От 2012 г., Здравко Петров изцяло е отговорен за ротацията и излъчването не песните в стрийминг канала за българска поп и рок музика „Бг Поп“ на радио БНР.

3. Костадин Генчев.
Костадин е композитор на Исторически парк. Завършил специалност ,,Композиция” в НМА ,,Проф. Панчо Владигеров” в гр.София.
Той е солист и композитор в оркестъра за народна музика на БНР. През 2019-та година става носител на награда ,,Златна лира” на съюза на музикалните и танцови дейци. Автор е на филмова музика, симфонична и камерна музика, танцова музика и др. 
Допринесъл е за етно проектите, група ,Булгара”, ,,Дива река”, ,,Белонога”. 
Член на съюза на българските композитори.

Заедно жури и публика, определиха първите три места, на които да връчат голямата парична награда от: 
Първо място – 20 000 лв.
Второ място – 7 000 лв.
Трето място – 3 000 лв.

а ето и кои са те… 

Трето място и наградата от 3 000лв спечелиха трио ,,Булгарина” с тяхната песен - ,,Райска Земя”. Българското трио ,,Булгарина” включва три талантливи момичета, които изпълняват български народни песни по съвременен начин, придавайки световен звук на родния фолклор. 

Повече информация за тях ще намерите във фесбук страницата им, тук.
И YouTube канала им - тук.  

Второ място и наградата от 7 000лв спечели Димитър Христов и неговата песен - ,,Божествената земя”. Димитър Христов е автор на вокално-инструментална музика за различни състави: ФА „Тракия“, ФА „Пирин“, ФА „Пазарджик“, Северняшкия ансамбъл, ,,Ева квартет” и др. Творческите му изяви прескачат границите на традиционния фолклор – заедно със свои колеги той създава етно-формациите „Булгара“ и „Дива река“.
Пише също танцова и театрална музика за различни състави, сред които са Националният балет на Русия „Игор Моисеев“, Националният оркестър на Русия „Н. И. Осипов“ и Руският академичен концертен оркестър „Боян“. С него можете да се запознаете от тук.  


Песента ПОБЕДИТЕЛ в първия по рода си Конкурс за написване на музикално произведение-химн и паричната награда от 20 000лв., спечели ,,Моя е тази земя” с музика и аранжимент - Щерион Пилидов, текст - Ангелина Жекова и изпълнител - Евгения Кринчева. Поздравления на победителката - Жени Кринчева, която само на 11-годишна възраст дава пример на малки и големи. Тя обича музиката, пее, свири на пиано, китара, укулеле и барабани и прави първите си акомпанименти. Жени е член от клуба на Успелите деца на България за 2017г., 2018г , 2019г, 2020г. към фондацията ,,Димитър Бербатов" за постижения в областта на музиката.
Повече за нея, научете от стайта, тук.  


Така завърши още едно от приключенията в Исторически парк. 


Щастливи сме да предоставяме възможност на творците да се изявят и това няма да се промени. Още веднъж благодарим на всички участници, надяваме се да се видим отново догодина, а до тогава - не спирайте да творите и вярвате в мечтите си! 


Поздравления на победителите, нека това са само едни от първите ви успехи!