Новини

Жури в Конкурс за написване на музикално произведение - химн

„Исторически парк“ организира конкурс за написване на музикално произведение-химн като част от античен и средновековен фестивал ,,Ново начало", който ще се проведе на територията на парка между 18-20ти юни 2021г. 

Конкурсът има за цел да вдъхнови творците да създават и изпълняват музика във възхвала на красивата ни Родина, природа и славна история. Да повдигне духа на хората, чрез музика и слово, да ги накара да ценят и обичат страната си, и да се гордеят с постиженията на всички, които градят, творят и създават.

В конкурса се включиха над 45 участници от цяла България. Всички те имаха прекрасната възможност да представят творбите си пред многобройна аудитория, която да се наслади на сътворената от тях авторска музика и текст. Одобрени от специализираното жури и допуснати до големия концерт от фестивал ,,Ново начало" са 15 участници, които изпъкнаха с качествата и любовта, вложили в работата си. 

Участниците ще се състезават в оспорвана надпрева за голямата парична награда от: 
Първо място – 20 000 лв.
Второ място – 7 000 лв.
Трето място – 3 000 лв.
Произведенията им можете да чуете и видите на живо, по време на големия фестивален концерт от програмата на античен и средновековен фестивал ,,Ново начало", която ще намерите тук. 
Музикалните произведения ще бъдат оценявани от специализирано жури, както и от публиката, като за крайно класиране се взема среден резултат от жури и публика - 50/50%, затова бъдете част от концерта, за да ги подкрепите по пътя към тяхното израстване! 

Специализираното жури, което ще оцени кой заслужава да се качи на челните три места, включва: 
1. Галина Станишева.
Галина завършва с отличие Национално училище по изкуства ,,Добри Христов” в гр. Варна, а в последствие и магистратура в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив, където се дипломира със специалност музикална педагогика. Учи дирижиране при доц. Крикор Четинян и специализира класическо пеене в класа на проф. Валентина Александрова.
Днес, Галина е диригент на концертен състав на Детски хор ,,Добри Христов“ гр.Варна и член на организационния състав на Международен майски хоров конкурс в гр.Варна. Тя е и дългогодишен главен организатор на Национален детски фолклорен конкурс ,,Диньо Маринов“. През 2018-та година е удостоена със Сребърна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци в България.

2. Здравко Петров.
Здравко е старши музикален редактор в програма „Хоризонт“ на БНР, хоноруван асистент по история на поп музиката, музикално оформление и редактиране на музика за медии в НМА „Професор Панчо Владигеров“.
Завършва музикално училище в родния си град и музикално - теоретичния факултет в Музикалната академия (АМТИИ) в град Пловдив със специалностите: музикална педагогика и методика и преподаване на солфеж.
От 1996г. е щатен музикален редактор в БНР, а понастоящем старши музикален редактор в програма „Хоризонт“, редакция „МУЗИКА“.
Член е на СБК (Съюз на българските композитори) в секцията на музиколозите, както и на СБЖ (Съюз на българските журналисти) в секцията на музикалните журналисти.
В продължение на дълги години, той насочва музикалните си интереси и в областта на популярната музика.
Журирал е на фестивалите „Златният Орфей“, „София“, ,,Българската песен" на Евровизия, „Лирата на Орфей“, Радиоконкурс „Пролет“, „15 лалета“, „Пътят към славата“ и много други.
От 2012 г., Здравко Петров изцяло е отговорен за ротацията и излъчването не песните в стрийминг канала за българска поп и рок музика „Бг Поп“ на радио БНР.

3. Костадин Генчев.
Костадин е композитор на Исторически парк. Завършил специалност ,,Композиция” в НМА ,,Проф. Панчо Владигеров” в гр.София.
Той е солист и композитор в оркестъра за народна музика на БНР. През 2019-та година става носител на награда ,,Златна лира” на съюза на музикалните и танцови дейци. Автор е на филмова музика, симфонична и камерна музика, танцова музика и др. 
Допринесъл е за етно проектите, група ,Булгара”, ,,Дива река”, ,,Белонога”. 
Член на съюза на българските композитори.


Посетете ни на 19.06.  по време на фестивала ,,Ново начало", за да видите и подкрепите изпълненията на участниците на живо или следете социалните ни мрежи онлайн, където ще публикуваме допълнителна информация.

Пожелаваме успех на всеки един от тях! 


18-20 юни 2021г.,

Исторически парк, с. Неофит Рилски

общ. Ветрино обл. Варна