Новини

Участници в античен и средновековен фестивал ,,Ново начало"

От 18 – 20. 06. 2021г., Исторически парк ще бъде домакин на колосален по своя мащаб МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН И СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ ,,НОВО НАЧАЛО‘‘.
В оживяването на историята ще вземат участие повече от 280 реконструктори - войни, занаятчии и творци от България, Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Франция и Ирландия.
С цялостната програма може да се запознаете тук. А сега предстои да ви срещнем отблизо и с участниците. 

Сдруженията за историческа реконструкция, които ще вземат участие във фестивалната програмата, пристигащи от различни краища на България, са: 

  • Българска школа за старинни войнски изкуства ,,Величие’’, при Исторически парк
  • Група за традиционна стрелба с лък ,,Сива’’ (Мъглиж , България)
  • Сдружение ,,Антична Тракия’’ (Ямбол, България)
  • Сдружение ,,Търновци’’ (Велико Търново, България)
  • Наемна дружина и група за историческа фехтовка,,Барадж’’ (Пазарджик, България)
  • Сдружение за исторически възстановки ,,Филипопол‘‘ (Пловдив, България)
  • Сдружение за възстановяване на българските традиции ,,Авитохол’’ (Варна, България)
  • Прабългарска школа за оцеляване ,,Багатур’’  (Ст. Загора, България)

  • Работилница за средновековно въоръжение ,,Технитар’’, ЕООД (Варна, България) 
  • Школа по конна езда ,,Мадарски конник’’ (София, България) 
  • Сдружение ,,Ситалк - исторически реконструкции’’ (Пловдив, България) 
  • Гладиаторска школа ,,Ludus Lupercalis’’(Ямбол, България)
  • Гладиаторска школа ,,Ludus Traex‘ (София, България)
  • Сдружение ,,Pax Romana’’ (Свищов, България)
  • Клуб за средновековни военни изкуства ,,Ратина’’ и КБИ ,,Грифон‘‘(Сливен, България)
  • Сдружение ,,Жива история‘‘ (Шумен, България)

Сдружения за историческа реконструкция от чужбина:

  • Групата на Себастиан Клайнерт - ,,Дружина Коннъх Найемников „Огуз” (Ополе, Полша);
  • Групата на Кристиан Псуйек - ,,Дружина Ватра‘‘ (Санок, Торунь/Полша)
  • Групата на Давид Дуниковски - ,,Вочина Рарог‘‘ (Краков, Полша)
  • Групата  на Александру Матей - ,,Нокорос‘‘ (Букурещ, Румъния)
  • Групата на Йанош Местелер - ,,Келети Съветсег’‘ (Унгария) заедно с бойци от групите: ,,Нйугати Гиепу‘‘ (Унгария); ,,Илончук‘‘ (Унгария); ,,Виндур‘‘ (Унгария); ,,Боривой‘‘ (Словакия) и ,,Храфенбрадър‘‘ (Румъния) 
  • Група ,,Кафява мечка/,,Деус Вулт’’ (Орадя, Румъния) 
  • Група ,,Черен Дракон‘‘ (Румъния)
  • Група ,,Белите орли‘‘ (Сърбия)

Свободни реконструктори:

  • Пламен Мечев (Ирландия)  - реконструктор на средновековието, боец и конен стрелец 
  • Николас от (Италия) – реконструктор на средновековието, боец и конен стрелец
  • Пиер Леонард (Нормандия/Франция) - реконструктор на средновековието и боец
  • Мариан Маньовски (София, България) – реконструктор, лъкоправец и боец
  • Мария Маньовска (София, България) - майстор на ранносредновековни костюми
  • Крум Япулов с кон Ясир (София, България) - ездач и джигит
  • Константин Колев (София, България) – боец и реконтруктор на средновековието
  • Борис Бедросов (Бургас, България) –майстор на средновековно въоръжение.
  • Емил Маринов (Шумен, България) - майстор ювелир
  • Калина Атанасова (Варна, България) - дизайнер на исторически костюми
  • Марияна Петрова (Варна, България) –майстор шивач на исторически костюми
  • Руменка Михайлова Николова (Варна, България) - майстор плъстар
  • Иван Рендаков (Пловдив, България) - майстор ювелир
  • Виктория Денева (Шумен, България) - майстор кожар и дърворезбар
  • Петя Крушева (Пловдив, България) – майстор готвач на средновековна кухня

И още..

В първия фестивален ден от програмата, на 18.06. (петък) от 19:30, около лагерния огън, ще се съберат посетители и въстановчици, където ще станем свидетели на:

- Музикално изпълнение на Кристиан и Уршула (,,Дружина Ватра‘‘ (Санок, Торунь/Полша);



- Представяне на ,,Ритуал на Дионис‘‘тракийски ритуал по случай новото вино или първи гроздобер (,,Сдружение Ситалк - исторически реконструкции“); 



- Оркестър ,,Плам” - българска народна музика и танци. Те творят авторска музика, опираща се на богатата фолклорна основа, като създават свой собствен облик в индустрията. Стараят се музиката, която създават - да е родена от самия живот.



- Представяне на скандинавски фолклор (група ,,Фрея").

,,Фрея” е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на групата влизат интерпретации на фолклорни песни от скандинавските страни и Финландия, както и съвременни песни в тази стилистика. Авторските творби на групата са отново вдъхновени от скандинавските образци и възпяват средновековните ценности, празници и отминалите времена. Тематичното ядро е съсредоточено върху скандинавската митология, в която ярко се открояват образите на богинята Фрея и нейния любим Одър, когото тя неуморно търси. Група ,,Freija” взаимодейства и с много реконструкторки, възстановчески групи в България.





В концертната програма на 19.06.21г. ще вземат участие:- Ансамбъл ,,Чинари”.
Те ще представят един от най-зрелищните си спектакли - „Магията на танца“. Части от него са заснети в Исторически парк и излъчени пред няколко хилядна публика в зала 1 на НДК. Спектакълът разказва една завладяваща приказка, представяща четирите стихии: Вятър, Вода, Огън, Земя. Неповторимата хореография, дело на Асен Павлов, заедно с уникалната музика на група Булгара и виртуозното изпълнение на артистите от Ансамбъл ,,Чинари" и вокална формация ,,Булгарина", ще ви пренесат в „Магията на танца“.



- Гергана Димитрова - БЕЛОНОГА.
Солист на ,,Мистерията на българските гласове" и ,,Ева квартет”, ще поднесе своята музика на фестивала ,,Ново начало", заедно с музикантите от етно-проект “БЕЛОНОГА": Костадин Генчев, Петър Миланов, Петър Тодоров и Мартин Владимиров. Музика, която ще ви отведе в необятни пространства, където се срещат ритъма и гласовете, където се смесват традицията от българските корени и световното етно звучене. Ще погледнем през очите на Слънцето и очите на Земята и станем част от истинско музикално пътешествие.





 - DJ 89 - BRATЯТА. 
Иван Петков - композитор и продуцент
Ангел Петков - DJ и продуцент
DJ 89 е псевдонима на Ангел Петков, по-малкият от електронното дуо BRATЯТА, което създават с брат си Иван Петков. Той представя творбите им на живо, които продуцират двамата братя от София, като смесва различни музикални стилове от съвременната сцена с авторска музика.
"BRATЯТА" осъвременяват българския фолклор, като запазват народното творчество оставено от предците и му придават ново звучене, което има за цел да послужи като музикален учебник на идващите поколения. За 5 години музиката и клиповете им са гледани от близо 15 милиона хора от целия свят. През 2017-та година на Деня на Народните Будители представят своя дебютен албум [BALKAN TRAP], а песента ,,НАРОД”, която е част от него става най-успешния проект до момента с над 2,5 милиона гледания. В 2019-та година през март месец BRATЯТА създават и официализират втория си албум наречен [FUTURE FOLK], в който се включва народната певица Боряна Василева. Към творческия процес се включват и нейни приятели - Симеон Маринов (кларинетист) и Александър Първанов (тромпетист), които се обединяват и създават музикална банда наречена - ,,BALKAN BAND". 

[BALKAN TRAP II] е името на третият им официален музикален албум. Той бе представен с премиерна дата - 01.01.2020г. с песента ,,ПЛАНИНАТА”, в която участва Сорина Богомилова от НФА "Филип Кутев". На 02.02.2020г. беше премиерата на последната творба с име ,,БЪЛГАРИ, ЮНАЦИ", имаща за цел да мотирива и да върне радостта в сърцата на българите. Те са наречени от своите последователи "Съвременни Будители".



- 101 каба гайди.
Гайдарски състав „101 Каба гайди” е създаден на 01 ноември 2004г. в гр.Смолян с ръководител Костадин Илчев, който е почетен гражданин на гр. Смолян и е носител на едно специфично отличие за страната. Той е живо човешко съкровище. Към момента „101 каба гайди“ е най многобройният гайдарски състав с около 150 гайдари на възраст от 5 до 73 години. Той се отличава от всички останали и със своя женски гайдарски състав, който е сформиран през 2018 г. от три поколения момичета и жени участници в големия състав. Гайдарски състав „101 каба гайди“ е в основата на поставеният през 2012 година рекорд на Гинес за общо изпълнение на 333 каба гайди. Целта на „101 каба гайди” e, да бъде обединител на гайдарите, за да се съхрани гайдарското изкуство и уникалния автентичен родопски фолклор.



- Огнено шоу 
,,Палячи”.
Те са пионери в огненото и светлинно шоу за България и една от първите групи в това изкуство у нас. Те винаги доказват своя професионализъм и успяват да предадат нужната енергия на публиката, чрез своите спектакли.



- Танцово представление от ,,Арт Денс
"
Те са  професионален шоу балет, готов да представи таланта и професионализма си на сцената, чрез изкуството. 
За вечерния концерт балет ,,Арт Денс" от Варна, с хореограф Нина Козина , е подготвил специален танцово-артистичен мини спектакъл, пресъздаващ тайнството на магическото освещаване за победа и намесата на жрици, предвещаващи Кървава битка. Публиката ще има възможност да се запознае с тракийски ритуал, представен от професионалните танцьори и ще се наслади на нежния глас на Кристина Христова. Зашеметяваща и спираща дъха акробатика ще представи за вас Алекс Костов.  



- Конкурс за написване на музикално произведение-хим.

Като част от фестивала, ще станете свидетели на излъчването на победителите в конкурс за написване на музикално поризведение - химн, чиято цел е вдъхнови творците да създават и изпълняват музика във възхвала на нашата родина.



Очаква ни много разнообразна програма, изпълнена с величествени изпълнения. 
Всеки един посетител ще има възможността да съпреживее и види с очите си всяко едно от тях.


Заповядайте и станете част от античен и средновековен фестивал ,,Ново начало"! 


18-20 юни 2021г.,

Исторически парк, с. Неофит Рилски

общ. Ветрино обл. Варна