Новини

На 24 май награждаваме победителите в Международната изложба-конкурс за историческа живопис

Душевността на българския народ е много богата и истинска. Всеки човек си мечтае за истински отношения и до ден днешен можем да кажем, че благодарение на наследството, завещано ни от нашите предци като култура, език, писменост, религия и обичаи, ние - българите, сме като резерват за истинската човечност.

В чест на българската книжовност и култура, Исторически парк за втора поредна година организира международен конкурс за историческа живопис, този път под надслов ,,Българската азбука”.

Това е първото по рода си събитие, в което се включиха над 300 художници от 20 различни държави, творящи на тема българската култура. Конкурсът даде шанс на български и международни творци и художници да се изявят, създавайки произведения на изкуството, които остават във вечността.

Събитието е полезно не само за участниците, но и за посетителите, с което създаваме общество от хора с различни цели и мечти, но обединени от идеята за общото. Ние сме достоен народ, извършил велики дела, и именно това трябва да показваме с действията си.

Благодарение на изложба ,,Българската азбука”, възвърнахме на българина увереността, себеуважението и вярата, че може да постигне нови висоти. 

След броени дни, на 24.05. от 15ч. ни предстои церемония по награждаването, в която ще се определи кои картини са заслужили челните три места в конкурса за 2021г.  
Оценяването им ще се извърши от специализирано жури, както и от гласовете на посетилите изложбата на място и онлайн. Мнението и на двете журита (на специалистите и на публиката) ще са с еднаква тежест.

Критериите, по които журито оценява кои творби заслужават челните три позиции са:
- съответствие на съдържанието на картината с темата на конкурса;
- художествено умение: техника и качество на картината;
- оригиналност на изображението, специален творчески стил, ярко, изразително разкриване в образа.

Картините на художниците, заели първите три места остават собственост на Исторически парк, като победителите ще бъдат наградени с грамоти и парични награди:
1 място - 10 000 лв;
2-място - 3000 лв;
3 място - 2000 лв.

Всички останали картини в изложбата могат да бъдат закупени от ценители на изкуството. За повече информация, свържете се с Исторически парк от посочения тел. за връзка в сайта ни.

Използвайте оставащото време, за да подкрепите труда на хората, разпространяващи българската история, чрез творбите си!

Посетете Исторически парк, за да видите всяка една от картините, участващи в изложба-конкурс ,,Българската азбука" на живо и усетите тяхната енергия. След награждаването, картините ще бъдат изложени до 31-ви май включително, след което те ще отпътуват към своите настоящи и нови собственици. За тези от вас, които нямат тази възможност, можете да разгледате и гласувате онлайн. За творбите в детската категория от тук и за възрастни от тук. 

Пожелаваме успех на всички участници в конкурса!
Благодарим ви, че избрахте да творите за разпространението на българската азбука!