Новини

Тържествено откриване на II.Международна изложба-конкурс за историческа живопис “Българската азбука"

На 1 май в Исторически парк тържествено открихме II. Международна изложба-конкурс за историческа живопис “Българската азбука”, която се превърна в най-голямата изложба на тази тема и прецедент в историята.

В изложбата-конкурс се включиха над 300 художници от 20 различни държави, сред които България, Армения, Франция, Русия, Сърбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Холандия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния.


Тържественото откриване беше съпътствано от празнична програма.

Гайдари от ансамбъл “101 Каба гайди” съпроводиха гостите от входна крепост до мястото на тържествената церемония - Тракийския площад. Мелодията на гайда и песента на солистката Златина Узунова, докосна българските сърца и още преди откриващата реч, гости и организатори извиха българско хоро пред единствения възстановен тракийски дворец в света.

Ивелин Михайлов - изпълнителен директор на Исторически парк, приветства всички гости на събитието и обясни защо второто издание на международната изложба-конкурс за Историческа живопис е посветено именно на темата “Българската азбука”. Кирилицата е единствената азбука, създадена, за да обслужва богослуженията на български език. За да може човека да се свърже с бога. Благодарение на нейната структура и божествена промисъл българинът се е развил като като свободен, дълбоко мислещ, чувстващ и приемащ света човек. Тя е и огромният принос, който българите са дали на света. Създадена преди 1200 години, днес над 300 милиона души по света пишат на нея в различни производни форми.

След встъпителните думи, гостите бяха приветствани да разгледат изложбата като започнат от Храма на богинята майка, където ги посрещна мелодията на арфа, изпълнена от Анжела Маджарова, и чаша вино - комплимент за всеки гост.

Празничната програма продължи с още няколко гост изпълнения. Хор за обработен фолклор "Росна Китка" при читалище Ветрино изпълни три народни песни.

В изложбата-конкурс най-много художници се включиха от България, Русия и Франция, затова певицата Даниела Димитрова поздрави гостите с три песни: една българска, една руска и една френска.

Празничната програма завърши с демонстрации от екипа на Исторически парк - майстори в историческите реконструкции и възстановки. Те разпалиха героичния дух у малки и големи като демонстрираха военно изкуство, присъщо за народите, населявали нашите земи през Античността и Ранното средновековие.

Събитието се превръща в неразделна част от културния и туристическия календар на региона. Сред творбите вече има изявени фаворити, запитвания за продажба и последващи изяви.

Изложбата ще продължи през целия месец май. В този месец билетът за вход в Исторически парк осигурява и неповторимата възможност билетът за вход в Исторически парк ви осигурява и неповторимата възможност да посетите най-голямата изложба-конкурс за историческа живопис на тема „Българската азбука”. Церемонията по награждаването ще бъде в Деня на българската писменост - 24.05.2021. 

Благодарение на такива инициативи можем да издигнем българската култура до световни висоти, да опознаем по-добре себе си и да възвърнем самоуважението си като народ, извършил велики дела и дал огромен принос на света.