Новини

Уникален български парк връща 10 000 г. назад в историята

Уникален исторически парк вдигат само на 30 км от морската ни столица Варна, до село Неофит Рилски. Мястото изглежда странно - една част от него е строителна площадка, другата е с модерни алеи, езеро и зеленина. Там вече се разхождат първите туристи и гости на атракциона. Паркът е събрал като в огромна длан историята на българите. Той заема внушителните 500 дка и е наречен „най-големия исторически парк в света”.

13-метров тракийски воин е опънал лък със стрела пред масивна каменна крепост и се е прицелил нагоре към звездите. „Предците ни са се страхували от гнева на боговете. Те са оставали в домовете си, когато навън вилнеела гръмотевична буря. Само тракийските воини излизали и стреляли смело в небето с думите: „Ние сме господари на съдбата си, не може някой друг да я определя. Живеем и умираме така, както сме решили”.

"Точно този дух искаме да върнем на българина. Нека разбере, че е господар на съдбата си”, посреща ни на входа Ивелин Михайлов. Предприемачът визионер е изпълнителен директор на „Исторически парк", дружеството, което стои зад едноименния парк в село Неофит Рилски. Той е директор в консултантската фирма „Тогедър". Основател е на фондация „Въздигане“, която постави паметника на кан Алцек в Италия - първата статуя на наш владетел извън България. „Най-лесният начин да претопиш един народ е да направиш така, че той да забрави своята история. Все повече българи трябва да осъзнаят, че държавата е наша и ние трябва да я съхраним“, заявява предприемачът.

Разходката в Историческия парк е като разходка във времето, която започва преди 10 000 години с най-старата цивилизация в Европа, чиито следи са намерени край Варна. Паркът ни показва типичните селища от времето на халколита и неолита. Орфей и Спартак са поставени в „тракийския период”, където се вижда единственият възстановен тракийски дворец - с тронна зала, спалня, тракийски съкровища.

Наблизо са двете гробници - Казанлъшката и Александровската, до тях е и гробницата в Свещари. После минаваме покрай Рим, Средновековието.

В центъра е скулптурата на Асеневци

Точно зад нея вече се строи подобие на Царевец - в периода XI-XII век градът е част от Византийската империя, докато двамата болярски синове, по-късно царете Асен и Петър, вдигат въстание срещу Византия (1185 г.). След края му се поставя началото на Второто Българско царство със столица Търновград. Възстановката ще покаже част от крепостната стена и три типа кули - открита и закрита и кула-тъмница. Зад тях ще се вижда и царската резиденция.

Всички тези масивни сгради се издигат сред зелен парк с малко езеро, в близост се вижда и пристанище. Навсякъде ни поднасят автентична храна в типичните за епохата съдове, виждаме облекла от отминали епохи, също керамика и изящни съдове от мед. Това пътуване във времето е истинско изживяване за всеки турист: тук той може да стреля с традиционен лък, да поязди и да се облече в средновековни и прабългарски облекла. По-смелите пък могат да подържат в ръката си сокол.

Прабългарите са създали поне 5 държави

В средата на VII век Стара Велика България губи позиции и е победена от хазарския каганат. Тогава най-големият син на кан Кубрат - Баян, става васал на хазарите, Котраг основава Волжска България, Кубер преминава Дунав и стига до днешните македонски земи, а Аспарух създава днешна България. Най-малкият брат - Алцек, поема с хората си на запад, към Апенините.

„Когато човек направи нещо веднъж, възможно е да е случайност. Втори път вече става модел, но ако го потрети, значи той има специфично знание и го ползва. Така е и с прабългарите. Колкото по-дълго е съществувал един народ, толкова по-голям е потенциалът му да създаде перфектната държавност”, допълва Ивелин Михайлов.

Първото българско царство е без аналог в целия свят

Старата столица е представена в парка с пищна възстановка на емблематичната й крепостна стена, скрипториума, ранна християнска църква, двореца - висок цели 23 метра, като оригиналния. И едно специално място - там, където е създадена българската азбука. Туристите ще могат да пишат върху свитъци от овча кожа с буквите на глаголицата и кирилицата и след това да ги отнасят в домовете си във вид на сувенири

Кан Алцек пази Челе ди Булгерия, Котраг влиза на кон в Татарстан

Едно малко градче в Южна Италия - Челе ди Булгерия - пази спомена за българския кан Алцек, най-малкия син на кан Кубрат. Насред китен площад в центъра му от 8 юни 2016 г. се издига триметрова бронзова статуя на кана. Площадът вече носи името Piazzetta Khan Alzeco, но по-важното е, че нашият кан Алцек дава името на планината - Булгерия,- в далечния VII век - 667 г., идвайки в тези земи.

Изворите ни дават оскъдна информация за Алцек. В средата на VII век, когато Стара Велика България губи позиции, най-малкият син на Кубрат - Алцек, поема с хората си на запад, към Апенините.

„И така забихме едното колче в Италия. Другото ще е в Тетюши в Татарстан. Градчето е на около 120 километра от Казан - столицата на руската република. Ето това е паметникът на кан Котраг, другият син на Кубрат, основал Волжка България - Ивелин Михайлов показва монументът, който заедно с постамента е висок 5.20 метра, а фигурата на кана на кон е 3.20 м. - Смята се, че Волжка България е основана около 660 г. от прабългарския кан Котраг - един от синовете на кан Кубрат. Вече имаме разрешение и избрано място за неговото поставяне благодарение на нашите приятели от Република Татарстан. Открити са над 2000 волжко-български паметници от X-XIV век, от които около 9000 селища и 190 укрепени селища - 700 селища и 170 укрепени селища от тях са от предмонголския период. Паметниците са главно на територията на съвременния Татарстан, както и на Уляновска (200), Самарска (160), Пензенска (70) области и Чувашия (70)".

Скулптурната композиция е дело на Дишко Дишков от Сопот. Паметникът ще бъде монтиран на един от високите хълмове на десния бряг на река Волга. От там българския хан Котраг ще гледа към Биляр - последната столица на Волжска България, съществувала от Х до ХIII век.

Старобългарска кухня предлагат в историческото селище

Старите българи владеели тънкостите на перфектната кухня - натурална и балансирана. Ето защо в самото селище има кухня-майка, където могат да се опитат специалитети и храни от Крайдунавска и Волжска България. Те са приготвени по автентични български рецепти, при това само от натурални продукти. Вземаме ги от малки ферми в региона, казва Михайлов и обяснява, че паркът не е само атракцион: „Той има за цел да образова гостите ни, да ги развива. Наричаме го "екология на бизнеса" - а това е симбиозата ни с потребителите“.

Според Ивелин Михайлов архитектурата и кухнята винаги са сред топ 3 причини да се избере една или друга туристическа дестинация: „Светът не е сътворен за човека, ние сме само гости на тази планета. Колкото повече искаме да подчиним природата, тя ще ни го връща с пандемии, бури, урагани. Едно от извращенията в днешния свят е храната - тя е изкуствена и вредна. В българската кухня има много мисъл, тя е богата и разнообразна. А храната е част от културата на един народ. Купуваме киноа и алое вера, а в нашите земи еликсирът на младостта и дълголетието е киселото мляко. Затова решихме да върнем истинската храна, първо, тя засища по-бързо. А правилното и балансирано хранене е заложено от години в българската кухня”.

Плиска е била по-голяма от Константинопол

„В годините, когато ни заливат фалшиви новини, е време да се научим да проверяваме фактите. Един от тези факти обаче е безспорен - днес 300 милиона човека в света пишат на кирилица - казва визионерът от Горна Оряховица. - Ако изследваме влиянието, което оказваме с азбуката си върху световната култура, вероятно ще се наредим редом до мощни империи, като английската и римската. Всички помнят опустошителните походи на Наполеон и Хитлер, 10-те милиона индийци, избити от англичаните, и зверствата на белгийския крал Леополд II в Конго. Докато Европа завзема света с оръжие в ръка, ние, българите, сме влизали в нови територии - на изток до Северна Русия - с българската азбука. Нашата култура е дала посока и е помогнала на източното православие да оцелее.”

Историята на българите крие и други неизвестни факти.

Плиска - столицата на Първото Българско царство, обхваща територия от 23 кв. км през 681 до 981 г. Така тя е най-големият крепостен град в цяла Европа, по-голям дори от Константинопол (14,5 кв. км).

Тракийската народност пък е най-многобройна след индийската. Ако бяха единни и се управляваха само от един владетел, траките биха били непобедими. Освен това те са били майстори в металообработването и влюбени в оръжията и конете си. Сражавали са се като съюзници на Троя, а оръжията от злато и сребро заслепявали враговете им.

Чингиз хан и Хитлер изкопирали съвършената прабългарска юрта

Освен носители на държавност прабългарите владеели добре изпитани строителни техники.

В парка се вижда как е еволюирала типичната прабългарска юрта - от каруцата-юрта до големите юрти, познати от първата ни столица Плиска. „Истината е, че прабългарите не са живели в юрти - ползвали са ги само при походи и преселенията си. Самите жилища са приспособени към живота на хора със светкавична тактика на нападение - т.е. те са били много подвижни. Дори Чингиз хан и Хитлер години по-късно взаимстват от тях технологията на построяването им. Българските юрти са били толкова удобни и съвършени, че ги копират дори монголите, нещо повече - те ги превръщат в свои постоянни жилища.

Ала когато се установели на едно място, прабългарите бързо вдигали своите каменни градове - притежавали технологията и можели бързо да ги сътворят.


Автор: Даниела Арнаудова

 
"Източник": https://www.marica.bg/na-pat/unikalen-balgarski-park-vrashta-10-000-g-nazad-v-istoriqta-snimki?fbclid=IwAR3z1gDOjWGQI4wy_qVKjsvZZXK-00U7E0YcP-YtdjkHWW12cLLKHUPS6HU#anchor-comments