Новини

За първи път в света! Тази събота е премиерата на „Тракийският царски пир“ в Исторически парк

На 8-ми август в Исторически парк и непосредствено пред единствения възстановен в света Тракийски дворец, се проведе първият исторически спектакъл - „Заветът на кан Кубрат“.

Актьори и възстановчици влязоха в ролята на велики прабългари, за да „потопят“ посетителите в магията на завещаното и силата на това, което в последствие се превръща в един от найголемите завети за българите, предавал се от поколение на поколение и така до днес.

Историята, която бе „разказана“ чрез умела игра и допълнителни ефекти на посетителите е за „Заветът на кан Кубрат“. Завет, който той е оставил на своите синове - да са винаги заедно, за да бъдат силни и непобедими.

На 22-ри август от 20:00 часа ще бъде представен и още един от историческите спектакли - „Тракийският царски пир“, по начина, описан в трудове на проф. Иван Маразов, който години наред е изследвал епохата на великите траки. По време на представлението ще бъде представен царският пир на Терес - велик войн и цар. Той е обединил конелюбивите траки, победил скитите, а много от народите се преклонили пред могъществото му. Терес събрал най-достойните и посветени измежду траките и поканил на царски пир скитския вожд, а главната цел на пирът бил да отбележи настъпилия мир в земите им.

Подобно на Божествените пиршества, тракийските пирове са отразявали социалния ред и мир на земята. По време на него присъстват само най-знатните сред населението, а местата край масата са йерархично подредени. Храната и напитките са били благославяни, вдигали са се наздравици, разменяли се дарове, а накрая са определяли най-достойния сред всички. Всички спектакли, които се изпълняват в Исторически парк, са създадени след консултация с археолози и историци, за максимална достоверност. За да бъде по-голям ефектът от изиграното, на места присъства и художествена интерпретация от страна на възстановчици и актьори.

Сценарият за събитията е разработен от Милен Петров - ръководител Историческа реконструкция Исторически парк и Пиер Леонард – исторически възстановчик Исторически парк, а музиката е композирана ексклузивно от Костадин Генчев – кавалджия, композитор и съосновател на „Булгара симфони“. 


Допълнителна информация за събитието: https://www.facebook.com/events/3365294103489675

Повече за Исторически парк и бъдещите събития: https://www.facebook.com/HistoricalPark.BG/


Източници:

https://travelnews.bg/bg/za-parvi-pat-v-sveta-shte-bade-predstaven-trakiyski-tsarski-pir-v-istoricheski-park

https://podiym1.blogspot.com/2020/08/blog-post_62.html

https://ndt1.eu/за-първи-път-в-света-ще-бъде-представен/

https://topnovini.bg/novini/865823-predstavyat-spektakala-trakiyskiyat-tsarski-pir-v-istoricheski-park

https://bgtourism.bg/200820200-historical-park/