Новини

ЗАВЕТЪТ НА КУБРАТ – АКТУАЛЕН И ДО ДЕН ДНЕШЕН

Чрез посещението си в Исторически парк и активностите, в които се включи всеки един, може да научи много за великите народи, живели по земите ни. Но как най-лесно може да „преживее“, почувства и разбере видяното? В Исторически парк можем да направим всичко това, а какъв по-лесен начин от представяне на исторически спектакли?

От Исторически парк са организирали представления на исторически спектакли през почти всяка събота на август и септември. Всички те имат за цел да ни върнат назад във времето, за да можем да се „докоснем“ до уроците и заветите, които са оставили великите ни предци.

Първият от многото исторически спектакли - „Заветът на кан Кубрат“ - се проведе на 8-ми август, непосредствено пред единствения възстановен в света Тракийски дворец. Добре подготвени възстановчици влязoха в ролята на велики прабългари, за да ни „потопят“ в магията на завещаното и силата на това, което в последствие се превръща в един от най-големите завети за българите, предавал се от поколение на поколение и така до днес.

Историята, която бе „разказана“ чрез умела игра и допълнителни ефекти на посетителите беше за „Заветът на кан Кубрат“. Завет, който владетелят е оставил на своите синове - да са винаги заедно, за да бъдат силни и непобедими. Завет, който е актуален и до ден днешен и в който българите трябва да се „вслушват“ като потомци на великия Кубрат.

Действието се развива в Стара Велика България, а Кубрат – славен войн, е бил изпратен от боговете да обедини завинаги българите. Никой не дръзвал да се изпречи на пътя му. Но остарявайки, враговете му ставали все по-смели. Кан Кубрат, усещайки как силите му започват да го напускат, свикал синовете си – Бат-Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек – за да решат кой ще поведе българите и ще опази Стара Велика България от набезите на враговете. Виждайки синовете си как спорят, Кубрат им дава най-ценния урок – урок, който гласи „Заедно можем всичко“.

Друг исторически спектакъл – „Тракийският царски пир“ - бе представен за първи път в Исторически парк на 22-ри август, отново пред Тракийския дворец в Исторически парк, за да могат посетителите максимално да се потопят в отминалото време на траките. Пирът е създаден по начина, описан в трудове на проф. Иван Маразов, който години наред е изследвал епохата на великите траки.

Повече за събитието на 22-ри август разберете тук: Тракийският царски пир

Историческите спектакли, които се провеждат в Исторически парк, са създадени след консултация с археолози и историци за максимална достоверност. Сюжетите на спектаклите са дело на Милен Петров - Ръководител на отдел „Културни дейности“ и Пиер Леонард – исторически възстановчик, като и двамата са от екипа на Исторически парк, а музиката е композирана от Костадин Генчев – кавалджия, композитор и съосновател на „Булгара симфони“.

До края на месец септември предстоят още няколко вечери с историческите спектакли като местата за всеки един са точно определени и ограничени.

Предстоящи събития:

29.08 – Исторически спектакъл „Заветът на кан Кубрат“

06.09 – Исторически спектакъл „Тракийският царски пир“

19.09 – Исторически спектакъл „Заветът на кан Кубрат“

26.09 – Исторически спектакъл „Тракийският царски пир“


За повече информация, относно събитията, следете тук, на:
сайта на Исторически парк: https://ipark.bg/bg-BG/Events
във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/HistoricalPark.BG/