Новини

Един ден в Стария град на Несебър

Докато си пиехме чая, чух познатите гласове на Иван и Ралица. Те спряха пред къщата живописно украсения със сцени от Българската история джип.

Това е четвъртият ни ден в България, след като разгледахме Варна и Велико Търново приготвихме се да разгледаме още един обект на Световното наследство на ЮНЕСКО, Несебър намиращ се на Черноморския бряг. Пътуването ни из България не би било пълно, ако не посетим този град, който се счита за една от перлите на Черно море, разположен до Бургас на около 100 километра от Варна. Бургас е четвъртият по големина град с най-голямото пристанище в страната и е входна врата за туристите, които посещават крайбрежните курортни градове. Повечето от тях се насочват към Слънчев бряг, най-известният курортен град разположен на около 10 километра от Несебър. Трябва ви един ден, за да разгледате Стария град.

Несебър е специален и е една от многото причини да се посети България. Това е личният ми фаворит сред всички места, които посетих в тази страна. Усещам, че се влюбих в Стария град в момента, в който го зърнах. В него има всичко, което обичам като дестинация – разраснало се спокойно село с мечтано крайбрежие, където яхтите нежно плуват във водите и старинна вятърна мелница, приветствайки ви като истински символ на града.

Руините ви посрещат на самия вход на Стария град, който е постлан с камъни и изпълнен с очарователни старинни къщи. Някои от тях превърнати в музеи, магазини за сувенири и ръчно изработени изделия, малки кафенета и ресторанти. Виждате историята в малките тесни улички и останките на стари паметници, особени църкви, които ви разказват предания.

Има над 15 църкви и всяка една е реликва от миналото. Вярва се, че Несебър е един от най-старите християнски градове в Европа. Това, което го прави по-обаятелен е Стария град представляващ виртуален музей на открито изобразяващ три хилядолетия история през 6 различни култури.

Чудя се откъде да започна. Вероятно от живописната дървена вятърна мелница, която ви посреща на на пътя към Стария град на Несебър. Тя е символът на града разделящ стария от новия град. Вярва се, че е замислена като обикновена вятърна мелница и е направена по идея на гърците.

Изградена през 17-18 ти век да впрегне своенравните ветрове на Черноморското крайбрежие, вятърната мелница се върти доста силно щом седнах на пейката и погледнах към морето. Разположен на скалист полуостров на Черно море. Несебър е разделен на две части от изкуствен провлак. Древният град лежи на полуострова, докато съвременния е построен на сушата със своите хотели и курорти. Първоначално Старият град на Несебър е бил на острова, докато не са построили провлака.

Историята на Несебър

Старият град на Несебър буквално е музей на открито с 3000 годишна непрекъсната история на селища на 6 различни епохи и империи. Вечно променящата се история се е отразила на града, представляващ редица от мозайки от различни цивилизации и култури. Подводните археологически разкопки са открили различните хронологични периоди от траките до елините, от римляните до византийците и от българите до османците. Летописите са разделени предимно на древните и средновековните времена, където се усещат повечето исторически влияния.

В древни времена Несебър е бил тракийско поселение, наречено Менебрия или Мелсамбрия по името на легендарния си основател Мелса или Мелсам. Около 6 ти век преди новара ера обаче, той станал елинска колония наречена Месамбрия. Българското име било Месемврия и произхождало от гръцкото. Разрушените стени от тракийската епоха, които са били част от укрепленията са открити заедно с останките от агора (площад), акропол и храм посветен на Аполон, които ни връщат в елинския период.

Най-увлекателната част от историята е, когато в древни времена Несебър е имал собствена парична единица. Докато златните монети са били сечени през 3 ти век, сребърните и бронзовите са последвали няколко века по-късно. Вярва се, че идеята за собствени пари на града е свързана с развитието на търговията, а разменната система е била действаща до тогава. Казват, че монети са се секли и след римското управление през 8 ми век. Тогава Несебър е бил център на търговията по Черноморското крайбрежие и дори днес останките на стари корабокрушения са открити от водолази от няколко експедиции.

В Средновековието можете да видите римляните последвани от владетелите на Византийската и Българската империи и накрая османците оставили техния отпечатък на архитектурата в Стария град. Паметниците отразяват архитектурния стил и устройство на различните епохи и може да видите това особено в средновековната религиозна архитектура на византийския стил, главно с богато украсената керамика от Българското възраждане. Вярва се, че името Несебър се появило през българското царуване и произхожда от местния диалект Еркеч.

Повечето църкви са построени през тази епоха. От историческата Стара Митрополия или църквата „Света София“ построена през 5-6 век до 11 ти век Нова Митрополия, или църквата „Свети Стефан“. Другите църкви включват църквата „Света Богородица“ от 6 ти век и църквите „Св. Параскева“, „Св. Теодор“, „Св. Йоан Алитургетос“, „Св. Архангел Гавриил“, „Св. Архангел Михаил“ и други построени през 13-14 век. Очевидно в Несебър е имало над 40 църкви, но само 23 са разкопани и изследвани досега.

Освен църкви, може да видите руините на стари бани, очарователни вятърни мелници, обаятелни стари къщи, павирани с камъни улици, малки магазини за сувенири на историческа и традиционна тема. Проектирани в български възрожденски стил с каменни основи, те са построени от дърво и външният им вид е много красив. Къщата, в която бяхме настанени в Неофит Рилски беше в подобен стил. Вятърната мелница също е построена през тези времена. Разходката по тези малки каменни улички ще ви отведе в забравен свят на неразказани истории.

Османците са владеели Несебър пет века. Дори градът бавно се е превърнал в спокойно рибарско село с шепа селяни и рибари, когато Освобождението на България се осъществило след османското господство. Щом станал част от Третата Българска държава, Несебър постепенно потънал в забвение.

В днешно време, Черноморското крайбрежие се развило като туристически център с курортни градчета, какъвто е Слънчев бряг. Слънцето и пясъкът са довели туристи от различни страни, спокойното село със своите каменни улички и старинни дървени къщи, очарователни ресторанти и обаятелна старовременна гледка се е превърнало в романтично бягство. Археологическите разкопки и водолазните експедиции обаче са довели до откритието за историческата важност на града през вековете. Накрая се е превърнал в „град-музей, археологически и архитектурен резерват“, което е довело до включването му в Световното наследство на ЮНЕСКО. Днес Несебър е известен като културно съкровище на България с неговите архитектурна цялост и многослойно културно и историческо наследство.

Места, които да посетите в Стария град на Несебър

Църквите са главните атракции, но има няколко руини около Стария град. Щом минете край вятърната мелница ще влезете в старото укрепление - вие буквално стъпвате на свещена земя. Има останки на древен акропол и площад, но църквите ще ви привлекат по-силно.

Църквата „Света София“ е една от най-старите. Датирана е от 5 ти век и се намира в Стария квартал на Стария град на Несебър. Тази православна църква е от ранно византийската епоха и представлява трикрила базилика. Била е разграбена от венецианците по време на война и реликвите са изчезнали. Друга древна църква датирана от 6 ти век е манастирът посветен на Света Богородица от Елеуза. Построен срещу морето и са останали крепостни руини.

Църквата от 11 ти век е посветена на Йоан Кръстител има красиви стенописи запазени от Средновековието. Църквата „Свети Стефан“ е с каменен стопер, а цветните керамични плочки на фасадата представляват орнаментния архитектурен дизайн на епохата. Сега е превърната в музей и има съкровищница от стенописи.

Църквите в Несебър

Друга стара църква с богато украсени арки на фасадата е еднокорабната „Света Параскева“, която е построена по византийски кръстово куполен образец. Личният ми фаворит е църквата посветена на Светите архангели Михаил и Гавриил, която е смайваща заради фасадата си, въпреки че покривът й липсва. Построена е по византийски кръстово куполен стил. Фасадата има ред тухли и дялани камъни наредени в кариран модел, а фризите на арките имат керамични розетки в различни цветове и дизайни.

Друга подобно проектирана разкошна църква стои точно до входа в началото на ул. Месембрия. Тя е от 11 ти век - от византийско време православна на Христос Пантократор - сега е музей. Пъстрите фасади с цветни мотиви, керамика, редове от тухли и дялани камъни, поставени заедно, купол с 8 прозореца са някои от ключовите идейни елементи на църквата. Образът на свастиката е интересен, но ми казаха, че това е бил символът на слънцето през Средновековието. Още видни църкви са на Свети Спас, Св. Йоан Алитургетос, Св. Климент и други.

Старият град на Несебър е нещо повече от църкви. Бавно разхождайки се из лабиринта от малки улички в Стария квартал попадате на вековните спомени от цивилизациите. Очарователните дървени къщи са построени срещу морето и ви гледат от пощенските картички. Основата им е каменна. Първият етаж също е от камък в миналото там се е помещавал добитъкът или е служил за съхраняване на зърно, вино или друго. Обикновено къщите са имали два етажа над приземния, където хората са живеели и са били направени от дърво.

Някои от тези къщи днес са музеи, каквито е Археологическия и Етнографския музей на Несебър. Кафенета и ресторанти са открити към невероятни гледки, на които може да се насладите, докато хапвате вкусни български и европейски ястия. Има малки бутици продаващи пъстроцветна керамика, дърворезба, бродерии, особено червени покривки с народни бродерии и други ръчно изработени занаятчийски изделия.

Чувствате се почти като пътешественик във времето изгубен сред стари летописи. Продължаваме да бродим безцелно само, за да разберем, че архитектурата на къщите се слива с архаичната атмосфера на града, а древното минало на Несебър все още живее в тези малки каменни улички.

Накрая се отправихме към старото пристанище, за да видим яхтите. Лодките нежно плуваха, докато слънцето обагряше небето със златисти оттенъци. Плажовете постепенно се напълниха. Има един малък плаж в Стария град на Несебър и няколко по-посещаеми в новия град. Повечето туристи обаче отиват на Слънчев бряг, или съседното село Равда, което е парти дестинация гъмжаща от млади туристи, купонджии и студенти. Ако обаче търсите по-луксозно място, където да се забавлявате, тогава се насочете към съседния Свети Влас с неговите изключителни плажове и луксозни курорти.

Българските вина

Заради интереса ми към виното се отклонихме за кратко към друг крайморски град – Поморие за винена дегустация. Опитахме различни вина, разгледахме винарната и лозята и си купихме няколко кани (не бутилки) вино. Поморие е известен и със солниците си като има и Музей на солта. Друга препоръка е да посетите спа процедури и да се отдадете на някои лечебни процедури, като използвате естествени соли и лечебна кал. Само ще кажа наздраве ще отпия малко вино, ще се насладя на морския бриз и ще се потопя в нюансите на залеза, преди да отпътуваме обратно към Варна.


Автор: Лакшми Шарат

"Източник": https://lakshmisharath.com/a-day-in-nessebar-old-town/