Новини

Пътуване във времето през историята на България

Съвременната история на България започва с основаването й в средата на 7-ми век. Доказателства сочат, че територията на днешна България е населявана много по- рано. Пещери като Магурата свидетелстват безспорно, че тези земи са обитавани още преди 50 000 години. В този невероятно голям времеви отрязък хората са оставяли следи от своето съществуване и поради тази причина, за интересуващите се от история, България се явява задължителна дестинация.

Но откъде да започнем и в коя посока да потеглим, за да не пропуснем нещо???

Исторически Парк край Варна

Исторически Парк край Варна, като никой друг обект, ще ви въведе в историята на България по един невероятно интересен и интерактивен начин. Макар самият парк да не е разположен на автентично място с историческо значение от миналото, тук историята на България се пресъздава до най-малка подробност и с най-голяма достоверност.

Още на входа колосална статуя на тракийски стрелец приветства гостите на Исторически Парк с добре дошли. Преминавайки през портите на Средновековна крепост се разкриват жилищни постройки от времето на новокаменната епоха (около 10.000 пр. Хр). Реконструкциите в Исторически Парк са направо истински. Историци, археолози и строители, рамо до рамо, създават възможно най- автентичният вид на селището. И някак много бързо придобиваш чувството, че си пренесен във времето, черпейки първи впечатления за начина на живот на хората по онова време.

С плавни стъпки, почти неусетно, историята на България отвежда при траките. В историческата тронна зала освен облекла и въоръжения могат да се видят копия на тракийски златни и сребърни съкровища. При изработката на репликите е подходено с голямо внимание към детайла, поради което са почти не различими от оригиналите. Восъчни фигури, като живи почти, вдъхват живот на историческите декори.

Живот приживе и живот след смъртта, все почитани от траките неща, отвеждат към вярванията им в задгробния живот в три напълно различни по стил гробници, които будят силно удивление.

Исторически Парк определя себе си като най- големия исторически обект на света, не само поради огромната територия, която заема (близо 500 хектара), но и поради големият времеви период, който пресъздава (близо 10 000 години). Освен изложбени експонати, тук се провеждат занаятчийски работилници, стрелба с лък, много занимания за малки и големи и не на последно място тук може да се насладиш на храна по автентични рецепти.

Паркът ще се изгражда на няколко етапа, като тази година отворени за посетители са зони праистория, античност и средновековие. Следващата година паркът ще добави Първо Българско Царство, а до 2023 година ще бъде напълно изграден, когато към него ще функционират конна база и хотелска част. Паркът не се счита за конкурент на оригиналните исторически места, а като тяхно допълнение, където придобиваш цялостен поглед върху историята на България при това на едно място. И наистина въздейства така, след посещение в Исторически парк се събужда ненаситен апетит да узнаваш и узнаваш, още и още българска история.

По време на нашето посещение в Исторически Парк , все още вървяха довършителни строителни дейности, но любовта към детайла, с която се подхожда е силно осезаема. Поради близостта си до Златни пясъци и Слънчев Бряг, Исторически Парк се вписва чудесно към лятната почивка.

Плиска – първата столица на България

Плиска е била столица на Първото Български Царство, а и със своята територия от 23 км² най-големия град в Европа. Плиска, както и България, преживява по това време възходи и падения. През 811 година градът е изпепелен в пожар. С възстановяването на града в него започва да се настанява и християнството. С течение на времето градът изгубва политическото и икономическото си значение, а паралелно с това много каменни късове и блокове, използвани за строежите на пищните царски дворци, намират ново приложение. Днес в Плиска могат да се видят основите на града, но дори само те, са напълно показателни за мащабите на града и огромното му значение в българската история. Исторически музей в Плиска съхранява множество артефакти.

Мадарския конник – световно наследство на културата

Само на 10 километра от Плиска се намира Мадарския конник. Скалният релеф е издълбан върху отвесна каменна скала на височина 23 метра от земята. През 1979 година обектът е включен в списъка за световно културно наследство Юнеско и днес все още буди много въпроси.

Сигурно е само, че със своите 1200 години е най-древния монумент от този вид в Европа. Кой е конника и къде се намира той? Тези и други въпроси и до днес не са намерили точни отговори, но превръщат това място в магическо. Скалите над Мадара крият и други следи от историята. В пещерите в подножието на скалите са открити останки от кости и оръжия, които свидетелстват за живот преди 200 000 години. Години по-късно тук се установяват и траки.

С подходяща екипировка може да се изкатери по тясна пътечка до крепостта Мадара.

Крепост Царевец –да надникнеш в историята на България

Пътуването ме отвежда във Велико Търново, град с близо 65.000 жители. Този град - столица на България и бастион през Второто Българско Царство се намира точно по средата между Варна и София. Обликът на съвременния град се оформя от множество църкви, които разкриват истории за предателства и въстания, многобройни паметници, както и два университета. Но името му се свързва най-вече с крепостта Царевец.

Крепостта, която се издига на едноименния хълм, се появява в началото на 12 век. Историческите сведения сочат, че е бил гъсто населяван много преди това. Днес напомня за царските времена на Асеневци. Беседите в историческия обект разкриват не само исторически събития, които бележат , Второто Българско Царство, но и легенди за крепостните кули като напр. за лобната скала и Балдуиновата кула.

През лятото крепостта се превръща в сцена за различни събития, опера и театрални представления.

Особен символ на града е шоуто „Звук и Светлина“. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто българско царство (1185 – 1393 г.)

Крепост Туида – музей от открит тип

След Велико Търново маршрутът отвежда в Сливен. Градът е разположен в Предбалкана и има близо 90.000 жители. За първи път се споменава в историческите извори в средата на 12-ти век, но и тук под земята е скрита хилядолетна история. И това става най-ясно при посещение на крепост Туида.

Откритият музей е разположен сред останките от основи на крепостно укрепление от 5-ти век. Беседата разкрива всевъзможни подробности относно живота по онова време. Феновете на Средновековието ще намерят всякакъв вид снаряжение, а стигне ли се до стрелба с лък, Средновековието оживява.

Територията на крепостта е грижливо поддържана и приканва за отдих. През лятото тук се провеждат концерти и представления. На това чудесно място бях зрител на оперно представление …

Паралелно с всичко това на територията на крепостта и днес университетски учени и музейни работници извършват проучвания, разкопки и изследвания, които водят до все нови и нови открития за крепостта. Отдалеч се забелязва, че екипът на крепостта гори в историята, не само в тази на крепостта, но и в тази на България.

Казанлъшката гробница

Последната спирка на моето пътуване във времената на българската история е тракийската гробница край Казанлък. Тя се явява обединяваща и символизира многобройните малки или по- големи тракийски гробници разпръснати из цяла България. Само в Централна България могат да бъдат намерени стотици такива гробници. Заобиколен от възвишения, които приличат на гигантски хълмове от къртица, осъзнавам, че всъщност тук става дума за храмовете на задгброния живот на траките. За тях важи следното правило: колкото по- висока е могилата, толкова по-знатен е бил погребаният..

Много от тези гробници са достъпни за обществеността. Повечето от тях са украсени със стенописи и съхраняват различни съкровища. Тъй като до днес не всички гробници са разкрити, в България все още съществуват иманяри „Tomb Raider“, които подобно на Индиана Джоунс търсят изгубени съкровища. Естествено закона забранява ограбването на тези гробници, но легендите за скъпоценни иманета се ширят из цялата страна и подмамват за тайни разкопки.

Казанлъшката гробница е на близо 2400 години. 1979 Казанлъшката гробница е включена в списъка на културно-историческо наследство Юнеско. След разкриването на гробницата, учените се замислят, дали посетителите ще нанесат вреди на отлично запазените стенописи. Този проблем е разрешен по- много прост и чудноват начин. Направено е копие на гробницата в мащаб 1:1 и за посещение е отворена реконструкцията, а оригиналът е консервиран, за да бъде съхранен за поколенията този шедьовър на античното изкуство.

Стенописите в гробницата илюстрират жертвоприношението на знатна двойка. Относно значението им има различни интерпретации, а нашият гид насочи вниманието ни към различните версии с чудесно чувство за хумор. Днес никой не знае, какво хората са искали да изразят с техните рисунки, но това не трябва да ни създава пречки, а да използваме собствените си глави и сами да търсим отговори в историята.

Историята на България не свършва тук.

Тази статия имаше за цел да представи най-значимите от историческа гледна точка обекти. Чрез Пловдив България притежава най-старият град в Европа, а Рилският манастир и други обекти разкриват многообразието на места за пътешествие във времето


Автор: Katja und Kai

"Източник": https://teilzeitreisender.de/geschichte-bulgariens/