Новини

БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВСТРАНИ ОТ СЛЪНЧЕВ БРЯГ И ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

Тази славата, която страната си е спечелила, никак не е заслужена, защото притежава редица забележителности и места, които задължително трябва да се видят, ако прекарвате отпуска си тук  

Заглавие на статия. България и Гърция ( и някогашната Римска Империя) са страни в Европа, които имат едни от най-значимите култура и история. 

България има значителен брой обекти, признати от Организацията Юнеско за световно културно наследство. В допълнение към това страната има невероятно красиви и пленяващи местности. Кристално чисти езера, каквито са Рилските, скални образования, розови и слънчогледови полета, като последните надничат почти зад всеки ъгъл.

ОБИКОЛНО ПЪТУВАНЕ ИЗ БЪЛГАРИЯ:ДА ОТКРИЕШ И ОПОЗНАЕШ БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ЕДНО ПЪТУВАНЕ

Който пристига на летище Варна и планира покрай почивката на морските плажове на Черно Море да опознае страната и хората може да се отправи на едно обиколно пътуване. В България има много места за откриване.

Моите фаворите в рамките на петдневното ми пътуване са:

1. ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК КРАЙ ВАРНА

Всеки, който желае да научи отблизо повече за българската история, без да губи много време в обикаляне из цялата страна, може да стори това в Исторически Парк, разположен в близост до Варна. 

Исторически Парк претендира да стане най- големият и първи по рода си културно исторически и образователен парк в света. Проектиран като голям комплекс, той ще се разпростира на площ от над 500 декара.

 

Исторически Парк се намира само на около 20 минути път от Черноморския град Варна. В него са пресъздадени най- значимите културно исторически епохи, започвайки от Неолитна епоха и достигайки до разцвета културата през Първото и Второто Българско Царство.

В Парка са възстановени близо 10 000 години човешка история. Наред с типичните за онези времена постройки, тук нагледно се представят начинът на живот, занаятчийството и културата на тогавашните хора, като същевременно се предоставя възможност активно да се участва в различните занимания.

Забележка: Ние посетихме Исторически Парк в средата на месец юли 2019. По това време беше изградена напълно неолитната зона и от части историята през тракийския период. От края на месец юли 2019 Паркът вече е отворен за посетители. Подробна информация за Исторически Парк, билети и работно време ще намерите тук hier.

2. ПЛИСКА–ПЪРВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

Плиска е била първата столица на Българската държава и построяването и започва още през 7 век. 

Плиска е била не само столица на българската държава, но и най -големият град в Европа. Със своите забележителни размери от 23 кв.км Плиска е надминавала по територия дори Константинопол. Именно тук, в тази столица, е създадена кирилицата като писменост. Като причина за появата на новата писменост се посочва, че предхождащата я писменост - глаголица е била толкова трудна за овладяване, че се е използвала само от тесен кръг хора. 

 В прилежащия към Старопрестолния град музей пък могат да бъдат видени много предмети от бита, както и други находки, открити при археологически разкопки.

3. ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА НА ПЛИСКА

Този комплекс е монумент на средновековната българска история от 9-ти до средата на 11-ти век. Разположен извън крепостните стени на Плиска, Голямата базилика е била резиденция на архиепископа на България.

Голямата базилика е построена през 875 година и е била една от най-големите катедрали в Европа. 

4. МАДАРСКИЯТ КОННИК-КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ПРИЗНАТО ОТ ЮНЕСКО

Местността, в която се намира изсеченият в скалите релеф на Мадарския конник е била населявана още в праисторически времена. В малки пещери са открити предмети датиращи от праисторията. По-късно във времето, на върха на надвисналата скала е била изградена и крепост. 

Днес от нея са запазени няколко каменни елементи както и скалните ниши, служели за опори за изграждане на дървен покрив.

Освен крепостта и пещерите, една част от които са служели за скални църкви, са запазени скални образования под формата на ниши, които са били използвани от монаси, водели аскетичен начин на живот.

Но най-посещаваното място тук е Мадарският конник, открит през 1872 година. Около скалният релеф, издялан в истински човешки размери, все още личат надписи на гръцки език. 

Това е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство през 1979 година.

Конникът е изобразен в триумфална поза и изобразява хан Тервел, живял през 700 година. 

А надписите около него се считат за най -старият официален документ открит в България.

5. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Градът Велико Търново или още наричан само Търново е бил българска столица от 12.ти до 14.ти век.

На хълма Царевец, върху забележително обширна територия, се разполагат Средновековна крепост, Патриаршеската църква, Балдуиновата кула и царския дворец.

А шоуто Звук и Светлина, което осветява вечер целият крепостен комплекс ще ви достави невероятна наслада за сетивата. Драматична музика, съчетана със светлинни ефекти, лазерни лъчи и камбанен звън на фона на крепостта Царевец, разказват изпълнената с превратности вековна история на България от нейния възход до падението и под Османско владичество.

Освен разходка из крепостта във Велико Търново е препоръчително да се разгледа търговската улица на занаятите Самоводската чаршия, както и по малките улички с накацали по скалите къщи над протежението на река Янтра. 

6. ЕТЪРА- МУЗЕЙ НА ОТКРИТО

Откритият музей Етъра до Габрово показва начинът на живот на българите през 19 век. Това е едно от най-посещаваните места в България не само защото тук буквално можеш да надникнеш зад гърба на занаятчиите и да ги наблюдаваш докато творят.

Една част от експонатите в комплекса са оригинали, съхранение в отлично състояние и пренесени в открития музей Етъра, където продължават да функционират и до днес, сред тях са различните видове мелници задвижвани от вода.

Улицата на занаятчиите с характерните цветни фасади и дървени греди и колони е особено привлекателна. В ателиетата се възраждат за нов живот ръчно изработени глинени съдове и гърнета, сребърни украшения, тестени изделия или предмети от дърво украсени с изящна дърворезба.

7. КАЗАНЛЪК И ТРАКИЙСКИТЕ ГРОБНИЦИ И МОГИЛИ

Казанлък е градът известен като долината на тракийските царе. Множество надгробни могили, различни по своя вид и форма, има навсякъде, а под тях се крият гробници на тракийски владетели или важни представители на аристокрацията. Тъй като всеки владетел е искал да има своя собствена гробница, затова и в България има разпръснати над 10 000 такива.

Най-известната сред тях е Казанлъшката гробница, шедьовър на тракийското изобразително изкуство, именно защото във вътрешността и са открити и запазени невероятни стенописи. Оригиналната гробница може да бъде разгледана само отвън, защото стенописите са консервирани с цел съхранение. Но само няколко метра встрани от нея е изградена реплика, пълно копие на оригинала, която може да бъде посещавана. 

Освен тази гробница заслужава да бъде видяна и гробницата Голямата Косматка, открита през 2004 година.

А вечер градът предлага възможности да се насладиш на българските традиции, местна храна, вино и бира, както и да гледаш български народни и нестинарски танци. Нестинарският танц, при който жени танцуват боси върху тлеещи въглени непременно трябва да се види.

8. ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ КРАЙ КАЗАНЛЪК

Околностите край града Казанлък са известни с розовите си полета. Розата Дамасцена произхождаща първоначално от Дамаск е била пренесена и засадена тук. От нейните цветове се произвеждат известното розово масло и розова вода. При производството на един килограм розово масло се използват три тона и половина розов цвят и 14 тона вода. Розовият цвят се бере от май до юни.

Розите се берат в ранните сутрешни часове, още докато са росни, защото ароматната есенция лесно може да се изпари. 

Един килограм розово масло струва на B2B пазара между 8000 и 12000€.

Беседата в първата частна розова дестилерия разкрива подробности около технологията на производство на розовото масло и вода. На това място могат да се купят парфюмерийни продукти от розово масло, както и да се отдадеш на отдих и спокойствие.

9. ПЛОВДИВ –СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Столицата на културата Пловдив е дом на много антични паметници, които с гордост нарича свои собствени. Такива са античния театър, римският стадион, римския форум , както и римският одеон.. 

Старият град Пловдив предлага изобилие от музеи, църкви и стари сгради, някои от които могат да се посетят. Сред тях е великолепната Хиндилянова къща.

Това е една от най- известните къщи в Стария град Пловдив и е била собственост на един от четиримата най-богати търговци в града

10. БАНСКО-КУРОРТА НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ В БЪЛГАРИЯ

 За Банско съм чувала единствено покрай световната купа по ски. През зимата всички 150 хотела са резервирани напълно. През летния сезон обаче сякаш всичко е замряло. Част от българите идват тук за уелнес почивки. 

В Банско си заслужава да се види Стария град с типичните къщички и механи, които са нещо подобно на таверни. Там компании прекарват време заедно, слушат музика и танцуват.

11. РИЛСКИ МАНАСТИР – КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО

Рилския манастир е най-посещаваното място в България. Построен в подножието на планина Рила, която всъщност се явява най-високата планина на Балканския полуостров. 

Тук някога е живял отшелника Иван (Йоан) Рилски. Той бил открит от овчари, които търсели овцете си. Иван извършвал чудотворни лечения, поради което е бил обичан от хората. В знак на благодарност, през 10.ти век на мястото, на което е живял е издигнат Рилския Манастир. Манастира е забележителен със своята архитектура, богата колекция от икони, които изобразяват сцени от Стария Завет, олтарът е украсен със злато. 

А в музея на манастира, зад бронирани стъкла, се пази безценното му съкровище – 81 см дървен кръст, на който са изобразени 104 библейски сюжета и са резбовани над 650 фигури. 

12. СТОЛИЦАТА СОФИЯ

София пулсира от живот, разположена е в Западната част на България и впечатлява със многобройните си забележителности, като катедралата Александър Невски, която е и символ на столицата на България.

София ме впечатли особено силно. Старият град бе съвършено чист. Исторически постройки и стари останки от крепостни съоръжения, част от които могат да се видят в метростанциите, са наистина вдъхновяващи.

ДРУГИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ МЕСТА

Непременно трябва да се споменат Рилските езера, които се намират в околностите на Рилския манастир. Местността предлага пътеки за разходка за опознаване на природата. Освен това в северната част на страната са разположени много пещери.

Чувствах се сигурна в България. Хората са открити, мили и отзивчиви. Независимо, че съм жена бих пътувала сама спокойно из страната например с кола под наем. Има магистрали. Малките улици са осеяни с дупки и не винаги може да се пътува бързо през тях, но въпреки това не е толкова зле. 

ПОЧИВКА В БЪЛГАРИЯ 

Бих отпътувала веднага отново за България. Препоръчвам почивка в България встрани от Слънчев бряг и Златни пясъци, защото страната има много забележителни исторически места и красива природа.  



Автор: Кристина Льотнер

"Източник":https://www.cityseacountry.com/bulgarien-sehenswuerdigkeiten-abseits-vom-goldstrand-und-sonnenstrand/