Новини

ВАРНА БЪЛГАРИЯ - ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК

На 22 юни 2019 г край Варна, в България, ще бъде открит Исторически Парк. На площ от около 13 хектара, посетителите ще пътуват назад във времето през шест различни епохи или близо 10 000 години.

Почивка в България съчетана с опознаване на историята и културата на страната: Исторически Парк край Варна!

Тематичен археологически парк за забавление в България. Не е музей, не е автентично археологическо или историческо място, а място, което представя най-важните епохи от Българската история на едно място.

Това за мен като бивша археоложка звучеше интересно. Естествено като такава предпочитам да посещавам автентичните/ оригиналните места и обекти, но да си призная по -късно установих, че не е за вярване, колко много история всъщност може да предложи тази страна. И макар, че фокусът на нашето посещение беше концентриран само върху този аспект, в рамките на едноседмичното ни пътуване от Черноморието до Централна България успяхме да се докоснем само до една малка от нея.

Практически се оказва така, че при средна продължителност на едно пътуване от 14 дни, особено ако се планират и дни за плаж по Черноморското крайбрежие, е напълно невъзможно да получите и бегла представа за културата.

Грандиозният проект "Исторически парк" ще бъде изпълнен на етапи. Първата фаза ще бъде открита на 22 юни 2019 г. Тук посетителят ще може да се върне обратно към неолита и медната епоха. Целият парк с всичките му исторически фази ще бъде изграден до 2022 г. върху площ от 13 хектара. Допълнително Исторически Парк ще разшири площта си изграждайки конна база, конгресен център, както хотелски комплекс и ваканционно селище. В цялостния си вид и допълнителните съоръжения Исторически Парк ще се разпростре на площ от около 50 хектара (приблизително 70 футболни игрища).

Истинско преживяване в Исторически парк край Варна?

Исторически Парк представя в хронологична последователност извадки от българската история и възстановява значими епохи в шест различни селищни реплики.

Пътуване във времето към неолита и медната епоха (6000 - 3000 г. пр. Хр.)

Неолитната и медната епоха се характеризират с драстични промени в начина на живот. Поведението на ловец-събирач, което е характерно за номадския начин на живот, започва постепенно да се променя и да преминава в уседналост. Животните се опитомяват, поставя се началото на примитивно животновъдство, както и да се отглеждат зърнени култури. Целият този процес на развитие води до медната епоха, а тя към обработката на метал.

Започва производството на керамични съдове за готвене и съхраняване на храна, като през този период първоначално хората са живеели в така наречените землянки.

Къщите и всичко в тях са възстановени със съдействието на учени на база изследвания на оригиналните артефакти. Това спомага да получите една достоверна представа за тогавашния начин на строителство, обзавеждане и начин на живот.

Тракийски период (2.200-29 г. пр. Хр.)

В тази част на парка, връщайки се към времето на Спартак и Орфей, посетителите могат да разгледат тракийски храм, дворец, няколко гробници. Траките са войни сражавали се при Троя и заедно с прабългари и славяни формират българския народ. Тракийските обекти са много впечатляващи, защото, както навсякъде в парка, така и в зона траки, се използват само оригинални материали. Ако стълбовете на храмовете някога са били от мрамор, сега в Парка също са от мрамор.

Особено ме впечатли тежката мраморна врата на входа на храма. Обикновено такава врата би била направена от материали, които просто да придадат вид на мрамор. Не и тук. В парка всичко е реално. Открихме такава врата и в погребалната могила на Севт III в долината на розите .

Също така, силно ме впечатли куполният гроб на Поморие, който има както тракийски, така и римски елементи, тук е възстановен в мащаб 1: 1.

Римска епоха (от 29 до 5 век)

Освен римската вила тук ще има цял римски театър, в който ще се организират различни представления. Преди години Римляните са положили основите на много български градове. Латинският език и римската култура оказват влияние върху хората през този период. Например в Хисаря и днес могат да бъдат видяни добре запазени римски термални бани. И до днес хората използват горещите извори за здравни цели.

Славянски и Прабългарски период (V в. До VII в.)

През периода на Великото преселение на народите през територията на днешна България са преминали много различни народи. Най-голямо влияние след себе си оставят славяните. По това време, през територията на днешна България преминава и могъщият конен народ на прабългарите.

Под властта на Кубрат племената траки, славяни и прабългари се обединяват и основават Велика България.

България през ранното Средновековие: Първо Българско Царство (VII-XI в.)

През този период, след дълги войни се сключва първия мирен договор между Византия (император Константин В.) и България. 681 се счита за дата на основаване на Първата българска държава със столица Плиска, намира се в днешната североизточна България. Християнството е обявено за официална религия. През Златния век процъфтяват изкуството, културата и литературата. Въвежда се кирилицата като официална писменост. В тази част на Парка, например, посетителите имат възможност да научат най-старата славянска писменост "Глаголица".

Второ Българско Царство (1185 - 1396 г.)

След византийското управление България преживява втори голям разцвет. В този последен период, преди османското нашествие, се създава селището Царевец във Велико Търново. Това е фаза на културен и икономически растеж. Напредъкът се забелязва в строителството и в архитектурата.

Да видиш, да почувстваш, да помиришеш и вкусиш - активно възприемане и преживяване на историческото минало

В света има много музеи. Който не е фен на археологията и историята, каквато съм аз, се отегчава обичайно още след 10-тата витрина. В традиционните музеи, колкото и добре да са изградени, дори да са оборудвани с най-съвременни технологии в изложбените зали, от собствен опит знам, че прочетеното, чутото или наученото там бързо се забравя. Не така стоят нещата при повечето хора, когато имат възможността да изпитат и опитат нещата сами.

Интерактивни работилници - исторически занаят

Дървената ос на каменната брадва стои здраво в дълбоката вдлъбнатина на режещия инструмент. На външен вид се е променил малко до днес. Това, което днес се изработва от машини, тук се прави на ръка. Вдлъбнатината или отвора, в който е поставен дървеният вал, е пробит на ръка в камъка.

Физическите усилия и времето, прекарано зад него, могат да бъдат преживени от самите посетители в интерактивните работилници, научавайки историческия занаят.

Днес отиваш в супермаркета и купуваш брашното в опаковки от 1 кг. А замисляли ли сте се колко време е необходимо, за да се смели 1 кг брашно с воденичен камък на ръка? Според моя опит, повечето хора се отказват, след като смелят шепа брашно.

Но точно такива преживявания, които между другото са подходящи за малки и големи, ни помагат не само да разберем по-добре историческото минало, но и да разберем по-добре естествените процеси случващи се в ежедневието ни.

Стрелба с лък – по стъпките на войните

Тук можете да изпробвате уменията си сами. Възстановчици и обучени стрелци ви показват как на практика се стреля с лък. Имам време, вдишвам дълбоко, издишвам ... и пропускам целта. Едва на петия удар стрелата попада около ръба на златния център. А представете си да правите това в галоп от гърба на коня, бързо ще осъзнаете, колко много тренировки и практически упражнения са необходими.

Между другото тук посетителят може да участва и в малки турнири.

Аромат и вкус - кулинарно пътуване в древността

В интерактивните работилници в Парка можете не само да научите как са се произвеждали бижута или инструменти в древността, но също и какъв вкус е имала храната и се е появяла на масата. Тук се приготвят автентични традиционни ястия от древността.

Разбира се, ястията не се приготвят на модерна електрическа печка, а по-скоро върху открит дървен огън, в меден или бронзов чайник. И ако очаквате храната тук да има подобрители на вкуса и изкуствени аромати ще бъде напразно.

Така посетителят може да помирише и да вкуси гозба от преди 2000 години или хляб, които са били консумирани от траките. От времето ми на музеен педагог мога да ви уверя: няма нищо по-добро!

Освен това, има традиционни български ястия, които днес все още се предават от семейство към семейство, от поколение на поколение .

Демонстрации с хищни птици и акробатика във въздуха.

Ловът със соколи има дълга традиция в историята на България и може да се проследи до 12 000 години назад. Днес това е забранено от закона. В шоуто на Harris Hawk научаваме много за тези горди животни, тяхното отглеждане (без диви улови) и тяхното обучение.

За гостите в Исторически парк ще бъде организирано истинско въздушно шоу, така че посетителят да придобие представа за голямата традиция.

Други забележителности в историческия парк

Гостите на Парка ще имат възможност да се облекат в традиционни дрехи, да наемат малка лодка, да се отпуснат край голямото езеро в центъра на парка или да изпробват уменията си в традиционни бойни изкуства. Разбира се ще бъдат използвани реплики на исторически оръжия, а опитен треньор ще ви показва правилната техника.

Ако искате, можете да се присъедините към симулирано археологическо проучване и да научите, че археологията няма нищо общо с това, в което холивудските герои и компютърно родените жени с къси панталони биха искали да ни накарат да повярваме.

 Да живееш като в древността край Варна – къщите за гости на Историческия парк

 И това съвсем не е всичко. Исторически парк любезно предлага забележителни възможности за настаняване във ваканционни къщи, които могат да се резервират както индивидуално така и от цялото семейство, тъй като в повечето случаи те са оборудвани с две спални с по две легла. Веднага мога да се преселя в една от тях, защото комбинацията от антични елементи с модерни удобства, се оказа особено практична и красива.

Тук отново можете да почувствате онази любов към детайла и желанието да се предложат на гостите автентичен бит, без да е нужно се отказвате от съвременните удобства. Мебелировката е изработена по исторически образци, а стенното осветление с орнаменти от тракийско време.

Откритата камина е източник на светлина и изобщо няма да ви се наложи да я угасяте, когато отивате да спите, защото тази функция ще бъде поета от лампите. Кухнята е обзаведена с елементи в исторически стил, но в същото време е съчетана с модерна мивка. Дори баните са модерни, на никого тук няма да му се наложи да копае дупка в пода.

Именно тази комбинация от полезна модерност и античен чар ще направи престоя ви много специален. Впрочем, ваканционните домове са разположени извън парка, така че можете да се потопите в живота на българското село.

Търсите ли изключително място за престой по време на почивката си в България? Тогава точно тук в Исторически Парк ще бъдете на правилното място.

Струва ли си посещението в Исторически Парк край Варна?

Абсолютно да! Когато посетихме парка през март 2019 г., много зони бяха все още голям строителен обект. Крепостта на входната зона беше изградена, частично тракийските храмове, както и 1: 1 реконструкция на куполните гробове бяха почти завършени. Бях развълнувана, защото още не съм виждала друг обект в тези мащаби.

Учените, като историци и археолози, работят ръка за ръка с управлението на парка, за да постигнат възможно най-автентичен резултат (като се вземат предвид съвременните условия като защита от пожар и др.).

Историческия парк е революция в културния туризъм в България, предлагащ на посетителите активни и интерактивни преживявания и поглед към миналите култури.

Паркът няма да бъде музей със статични експонати, в него историята ще бъде жива и осезаема, за да предаде едно по-добро разбиране на собствените традиции и минало. В "Неолитно селище" в село Неофит Рилски, което е прототип на великия Исторически Парк, успях да се убедя, че това, което се случва тук в голям мащаб, е наистина уникално.


За автора: Създава блога North Star Chronicles през 2016. Пише публикации за култура и история. Интересува се от изходящ туризъм, всякакви дейности свързани с културен туризъм и история. По професия е археолог. Дълги години е работила по специалността си, участвала в множество разкопки в страната и чужбина.  Като блогър North Star Chronicles пише автентични истории, публикува качествени фотографии и дава ценни съвети за пътуването. Акцентът на статиите и е поставен историята и културата на страната, в която пътува. Пише на немски език, но говори още английски и испански. Пише за специализирани списания и издава исторически книги


Автор: MIRIAM UND JOHANNES

"Източник": https://northstarchronicles.de/historischer-park-varna-bulgarien/


Още статии:

https://northstarchronicles.de/category/reiseziele/europa/bulgarien/

https://northstarchronicles.de/bulgarien-sehenswuerdigkeiten-reiter-madara/

https://northstarchronicles.de/bulgarien-sehenswuerdigkeiten-die-altstadt-von-nessebar-am-sonnenstrand/

https://northstarchronicles.de/thraker-grabmal-kazanlak-in-bulgarien/

https://northstarchronicles.de/sehenswuerdigkeiten-bulgarien-tipps-veliko-tarnovo/