Новини

В България историята оживява: Исторически Парк, близо до Варна

Тракийски стрелец, соколи и съкровища: Исторически Парк, близо до Варна

От курорта Златни Пясъци на Черно Море до Исторически Парк ви делят приблизително 30 минути път с автомобил. Именно тук се изгражда най -големият културно- исторически и образователен Исторически Парк в света. Може да се опише като жив музей на открито, в който посетителите да изживеят сами част от ежедневния бит на населението от представените епохи. За постигане на този ефект са изградени достоверни реплики на автентични храмове и гробници, дворци и къщи. Толкова достоверно, че дори входните врати на тракийския дворец, изградени от тежък мрамор, са внушителни. Само рамката на тези порти тежи невероятните 3.5 тона. От стария тракийски дворец днес са останали само руини, потопени дълбоко под водите на един язовир. Благодарение на детайлните проучвания на научни сътрудници и консултанти в областта на история и археология е постигнато изграждане на идентични реплики, които можете да видите само в Исторически Парк.

В търсене на съкровища гробници и могили или да станеш Индиана Джоунс

Докато за гърците и римляните се знае доста, то животът и делото на траките е обвит в булото на мистичността. Веднъж прекрачил зоната на Античността в Исторически парк, пред очите ти се разкриват тайнствените загадки на траките, забележителен народ живял 2000 години преди Христа .

По време на моето пътуване из България можах да разгледам техните могилни гробници и да чуя интересни истории за тях. Тракийските мъже смело се отправяли на война, но вкъщи нямали думата. Тонът се е задавал от техните жени. За това свидетелстват и стенописите, украсяващи гробниците им. Точно те най- много ме впечатлиха в България. Изведнъж се почувствах като Индиана Джоунс. При това не само в гробницата Голямата Косматка, а и в тези изградени в Исторически Парк.

Исторически Парк: Близък допир с траките

Започва още на паркинга на Исторически Парк. Тук пръв ви посреща Тракийският стрелец, който е и своеобразен символ на Исторически Парк. Траките са вярвали в много божества и като такива са били почитани отчасти, както гърците и римляните са почитали своите. Но само отчасти, защото тук трябва да споменем една важна подробност. Гърците и римляните са мислели, че за случващите се беди са виновни хората, както и че хората са тези, които предизвикват техният гняв. За разлика от тях, траките са вярвали силно в това, че хората са част от боговете. Когато навън е валял дъжд те излизали с лък и изстрелвали стрела към небето. Страхът и колебанието са били чужди за тях, защото са били убедени, че могат да се справят с всичко.

В тракийския дворец

Никой друг народ не е знаел по -добре как да се весели и празнува. Артефактите говорят за истински пирове в тронни зали, за церемонии и за виното в златни чаши. И когато се намираш сред руини и останки от тракийски времена е трудно да си представиш всичко това, но когато си в Исторически Парк, в тракийския дворец, мигновено се чувстваш като пренесен в едно друго време. И не само това, залите на Двореца са изпълнени с легенди и истории. При все, че Исторически Парк още не е завършен напълно..

Голям, По-голям, Исторически парк

По време на посещението ми в Исторически Парк, тревата тъкмо се опитваше да поникне, а на строителната площадка кипеше усилена работа.

Въпреки това, първата фаза от изграждането на Парка, зоните Халколит, Неолит, Античност, Прабългари и Славяни, както и прилежащите им съоръжения около езерата можеха да бъдат разгледани детайлно.

Целият комплекс ще бъде изграден напълно през 2022, когато Исторически Парк ще се простира на над 500 хектара площ. В ресторантите му ще се сервира само автентична храна от различните епохи. За онези времена са характерни основно житни култури, лимец, боб, зеле и репи. С първата дегустация на автентични български храни домакините от Исторически Парк очароваха всеки от нас. На масата се сервира супа от овче кисело мляко с краставици и орехи, погача с пълнеж от лимец, лук и месо, както и домашно приготвена баница от кори и сирене.

Восъчните фигури в Исторически Парк са като същински хора. С коса от естествен косъм и очи медицински импланти са като оживели пред теб. А соколът Дона вече е започнал своите тренировки за предстоящите джип сафарита. Ваканционни вили в околностите на Исторически Парк се строят и подготвят да посрещнат първи гости

За да остане спомена от посещението траен, сувенирен магазин изобилства от сувенири, сред които книжки с тракийски приказки , дори преведени на немски език и модерно илюстровани като комикси.

Цялото това начинание се финансира изцяло от частни инвестиции. Нито държавата, нито европейски програми плащат за реализацията му. Идеята за изграждането на Исторически Парк се е зародила още през 2010 година. Реални строителни дейности се извършват от две години насам. От тогава в проекта участват над 4000 сътрудници, сред които археолози, писатели, музиканти, художници, занаятчии, историци и реконструктори. Близо 100 човека са заети е ежедневните строителни дейности.

Исторически Парк –първа стъпка към културно пътешествие в България

Официално Исторически Парк близо до Варна, отвори врати за посетители през юни 2019 година. Въпреки, че не всичко е напълно готово, Исторически Парк заслужава да се посети. Във всяка от представените епохи е вложена прецизност, а любовта към историята и отношението към детайла са осезателни. Това е постигнато благодарение на мега ангажираността на всеки от екипа, част от който са Роман и Ралица. Те ми показаха колко богата е България и какви ценности притежава тя. Това провокира у мен, след завръщането ми, силното желание да науча повече факти за културата на България и да опозная и други места, обитавани от траките.

Проучването се осъществи с подкрепата на Исторически Парк и в рамките на културен през трип на петима блогъри.

Снимки и видео: Anita Arneitz


Автор: Anita Arneitz

"Източник": https://www.anitaaufreisen.at/blog/allgemein/historischer-park-in-der-naehe-von-varna/