Новини

Потопете се в историята на българския Исторически парк

Всеки обикновен японец щом чуе името България, се сеща за киселото мляко. Тази непозната страна всъщност е изминала дълъг път от няколко хиляди години преди новата ера до наши дни. Историческият парк е мястото, където вие ще се запознаете с възходите и паденията в историята на народите, населявали българските земи.

Историческият парк е построен в малкото село Неофит Рилски, намиращо се на половин час път с кола от град Варна, разположен на брега на Черно море. Този неповторим тематичен парк, посветен на историята, нагледно разказва историята на страната. В него са включени сгради, здания, мебели, облекло, възстановки и демонстрации. Основавайки се на археологически находки, разкопки и други източници и материали, детайлите са възпроизведени много истинно и вие може да се потопите във васеки период, което е доста по-реалистично, отколкото самите развалини.

Допреди 30 г. България е била социалистическа страна. Този парк е необикновен и затова финансирането му е 100% от частни източници. Компанията е дала началото на проекта през 2011 г., а откриването е в края на юни 2019 г. Първоначално е планирано паркът да заема площ от 50 декара, но впоследствия се разширил до 130. Това е огромен тематичен парк с много области. Те въплъщават 5 епохи, чиято площ е голяма колкото три стадиона „Токио Доум“.

Понастоящем, само 3 от разделите са напълно завършени. Въпреки това, хората редовно го посещават, а в почивните дни е особено многолюдно. Независимо, че не е съвсем готов, рейтингът му в гугъл е 4,8! Има много причини за тази висока оценка.

Ръководството на персонала много подробно и по разбираем начин обяснява характеристиките на всяка епоха. Всеки е въвлечен в интересния разказ. За съжаление все още няма справочник на японски език, но достатъчно лесно е да се разберат всички подробности, обяснени на английски.

Първо посетете доисторическите времена:

Нека разгледаме един раздел, който вече е открит. Праисторическата област е първото място, на което ще попаднете, след като влезете в парка. Тя е разделена на неолит (новокаменна епоха) и халколит (каменно-медна епоха).

На снимките ще видите дом от времето на неолита (от 8000 до 6000 г. пр.н.е.). Архитектурният стил, използваните материали и другите части са възпроизведени достоверно за времето си, като всичко е основано на исторически източници.

Вътре видите глинени съдове и инструменти, които са се използвали през тази епоха, а също легла и кожи, които са се използвали от главата на семейството. Освен това, в България тези времена са известни като матриархат и е било обичайно начело да е стояла най-възрастната жена на дома.

Тази фигура на жрец изглежда съвсем като жива. Изработена е от специален силикон и восък, истински човешки коси и косми, а дрехите и украшенията са направени от естествени материали. Конопената тъкан, от която е изработена дрехата, е изтъкана след като специалистите на парка са пресъздали тъкачен стан от онези времена.

Всички жилища от каменно-медната епоха са били наколни, а подът е изработен от дърво. Това е главно различие от неолитния период.

Докоснете се до богато украсената тракийска цивилизация:
Пренасяме се към следващата епоха – бронзово-желязната. В тези времена Тракийската цивилизация достига своя разцвет в българските земи. Цивилизацията на траките не е много известна в Япония, но е известна като развита цивилизация, изградена от траките, преди гръцката. 

На снимката се вижда тракийски дворец от столицата Севтополис на Одриското царство. Въпреки, че е архитектурата му е подобна на гръцката, очевидно тракийската цивилизация е оказала голямо влияние на гръцката. Колоните на цялото здание са направени от мрамор. Това е удивително, понеже е била нужна половин година, за да се изработят тези колони.

Обзавеждането на двореца също е достоверно възпроизведено. Това е царската спалня. Впечатлява контрастът между синьото и жълтото, а вие може да видите колко великолепна е била цивилизацията. Доспехите, щитовете, оръжията и мебелите, изложени пред вас, са изработени въз основа на исторически извори.

В този дворец може да се насладите на различни демонстрации от възстановчици в костюми от това време. На снимката е показан ритуал, който се е провеждал, когато царствата са сключвали мир. Всеки от царете е капвал от кръвта си във виното, а договорът е бил сключван, след като са отпивали от сместа. 

България в ранното средновековие:
Тракийската цивилизация е просъществувала от около 2500 г.пр.н.е. до 3-ти век от н.е. За това време царските особи и аристократи са построили много големи гробници. Историческият парк възпроизвежда някои от тях. На снимката се вижда гробница от 4-ти век пр.н.е. Богатите цветове – отличителна черта на цивилизацията, са добре видими. 

Римската империя унищожила процъфтяващата Тракийски цивилизация, обаче епохата Рим все още не е готова. Пропуснете я и разгледайте Ранното средновековие. Обикновените къщи са наредени до великолепната Тракийска цивилизация, която сякаш се върнала в доисторически времена. За това свидетелства връщането назад във времето, където много народности са се смесили и са създали сложната история на България.

На снимката ще видите селска славянска къща, открита при разкопки в този район. Външният и вътрешният вид са толкова обикновени, че наистина изглеждат средновековни.

Непосредствено до славянските къщи се намират аулите на българите, които за завладели тези земи и са се заселили тук. Техните жилища, характерни за номади и воини, прилични на палатки, са изградени от дървена рамка и покрити с плъстена тъкан. Те са много удобни за придвижване от едно място на друго и наподобяват на монголските „гел“.

Тук също историческите възстановчици ни заинтригуваха с различни демонстрации – с бич, стрелба с лък, бой с мечове. Във всяка епоха може да облечете характерни за нея одежди (което се заплаща допълнително) и може да си направите снимка за спомен.

Всичко се променя! Бъдещият Исторически парк

Въпреки, че Историческият парк е доста обширен, половината от него все още не е готова. Строителството ще продължи за изграждане на епохите „Рим“, „Първа Българска империя“ – средновековна България, и „Втора Българска империя“. Всички вероятно ще бъдат много вълнуващи и впечатляващи с големи здания. 

Освен това, хотелите и къщите за гости са вдъхновени от средновековната архитектура, а в ресторантите може да се насладите на тракийски и средновековни ястия. Тук се ражда едно комплексно развлекателно място, на което ще може да се насладите като го разгледате, като се храните и престоите известно време.

Очаква се Историческият парк да бъде завършен напълно през 2023 г. въпреки това, може да се насладите сега, разглеждайки готовите епохи, затова, моля заповядайте да го посетите и да научите дълбините на историята на България.

Автор: Хироко Суда

Оригиналната статия на японски вижте тук:


Още статии от Хироко Суда :


Превод на статиите може да намерите от нашия колега Иван Стоянов в личния му блог:

http://ivan-stoyanov.com/2019/10/29/%d0%b4%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%ba-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb/

http://ivan-stoyanov.com/2019/11/26/%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b1%d1%8a%d1%80-%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

http://ivan-stoyanov.com/2020/02/24/%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d1%8f%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b0/

http://ivan-stoyanov.com/2020/03/12/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0/