Новини

Най-големият исторически парк в света край Варна

Спартак, Троя и Тракийците – разходка в Исторически Парк край Варна

България – почивка на море или културен туризъм? По-скоро комбинация от двете!

От първото ми пътуване до България през 2005 се връщам тук отново за четвърти пореден път. На повечето от Вас България е известна като атрактивна дестинация за морска почивка. Такива бяха и моите първи две посещения- ниско бюджетни почивки в Слънчев Бряг и Златни пясъци.

Не се нуждаех от много време, за да осъзная, че истинската красота на тази страна е скрита във вътрешността й, далеч от местата за масов туризъм. Последното ми посещение в България прекарах в шестдневно екскурзионно летуване, по време на което, се бяхме посветили предимно на историята и културата на България. Никога до сега не бях узнавал толкова много за миналото на някоя страна. За Спартак, за Троя и тракийците, които всъщност са корените на Балканите. За бившата столица Плиска, която някога е била по- значима и от Константинопол. За огромните тракийски гробници в долината на розите. За Рилския манастир, които се намира сред живописните планински върхове, както и за красивите и изпълнени с история градове Велико Търново, София и Видин.

Всички акценти ще намериш в публикацията ми 15-перли в короната на България.

Еднодневен излет до Исторически Парк или да преживееш културата на България

След пътуването миналата година определям Исторически Парк като обект присъстващ задължително в списъка за посещение на онези, които планират морска почивка или градски обиколки в България. Единствено тук е възможно в рамките на едни ден да опознаеш историята на цяла една страна. А още по-горещо препоръчвам Исторически Парк, на онези, които се интересуват от култура и история. Представянето на историята на дълго и широко понякога въздейства доста скучно, но тук не е така. Върху арсенал простиращ се на площ от 13 декара ще откриеш най-важните епохи от историята на България разпределени в шест различни зони. Реконструкции на селища, сгради, занаятчийски работилници - всичко това е изградено с много любов към детайла и прецизна изработка.

Кои епохи те очакват в Исторически Парк?

• Неолитна и халколитна епоха (6.000 до 3.000 пр.н.е)

• Тракийски период (2.200 до 29 пр.Хр.)

• Римска епоха (29 преди и до 5. в след .Хр.)

• Епоха на Славяни и Прабългари (5. - 7. в)

• Първо Българско Царство (7. - 11. в)

• Второ Българско Царство (1185 до 1396)

Аромат, вкус или направи си сам

Има и още, с всички свои сетива ще се отправиш в Исторически Парк на едно пътуване във времето. Да видиш, да почувстваш, да вкусиш и да усетиш аромата спомага за активното възприемане и преживяване на впечатляващото миналото на тази страна, в която са се враснали корените на Балканите.

Представи си да стреляш с лък и стрела и след това да извършиш същото, но от гърба на коня, препускащ с висока скорост! Представи си да вкусиш традиционни ястия приготвяни преди 2000 години още през Античността! Представи си да изпробваш стари занаятчийски методи, по които са се произвеждали предмети от бита и ежедневието!

Исторически Парк ти обещава образователни развлечения в най –чистият им вид.

Исторически Парк Варна- какво още трябва да знаеш

Важно: Исторически Парк се изгражда поетапно и ще бъде завършен напълно през 2022 година. Своите врати към пътешествието във времето, през първите три епохи, Паркът отвори още през юни 2019 година. Но дори и само тази част, разглеждана сама по себе си, е достатъчно стойностна за разглеждане.

Работно време: всеки ден от 10-18 часа

Цени: еднодневен билет € 15 – осведомете се различните ценови категория на официалната страница

Официална страница: www.ipark.bg/de-DE

Адрес: 2, 9223 Неофит Рилски, България

В настоящият момент в Исторически Парк, поради ограниченията за пътуване предизвикани от COVID 19, се провежда дигитална изложба на руски и български художници. Изложбата е организирана под формата на международен конкурс и позволя на всеки посетител на виртуалното пространство на изложбата да даде своя глас и предпочитания за картина- фаворит в надпреварата. Картинната галерия може да бъде разгледана на адрес

https://www.youtube.com/watch?v=hHBTiHtLrIE

Полезни съвети за България- варианти за организиране на пътуването

1. Градски обиколни екскурзии- градовете Варна, София или Пловдив

2. Почивки на Черноморския Бряг- почивка на плажовете на Слънчев Бряг или Златни пясъци с включени екскурзии

3. Културен туризъм и вътрешността на страната- с автомобил под наем по маршрута описан в публикация 15-те перли в короната на България

Повече информация за Исторически Парк край Варна ще намерите в блога на NorthStarChronicles на Мириам и Йоханес, както и на страниците на моя блоg https://www.traveltelling.net/de/category/bulgarien/ Който иска да се отдаде на културно пътешествие в България, нека да прочете тази статия или 15 те перли в короната на България, където съм събрал всичките си преживяванията. 



Автор на статията: Матиас Дерхаке

"Източник": https://www.traveltelling.net/de/bulgarien-varna-historischer-park/