Новини

Международен средновековен събор „Ново начало“ очаква своите гости

В началото на лятото– в деня на слънцестоенето –Апогеят в събитийния ни календар.

Време е страницата да се обърне и всичко да започне отначало. 

Настъпи време за Ново начало! Време е за Исторически парк!

Само преди 5 години на този ден, в който природата достига своя зенит, ние открихме културно-исторически комплекс "Исторически парк".

 И тогава, и сега десетки хиляди се стичат на този ден, за да празнуват заедно Деня на новото сътворение и да споделят с нас Новото начало.

В чест на петгодишнината от своето откриване Исторически парк свиква мащабен Международен средновековен събор.

На 22 и 23 юни тази година Исторически парк ще бъде врата към друго измерение. Измерение, през което древните традиции ще бъдат пренесени в съвременната реалност.

Възроденото за нов живот очарование на Средните векове ще ни отведе неусетно в свят, в който  тежковъоръжени воини кръстосват мечове в свирепи битки, а епични дуели и масови  сблъсъци приковават погледите на любопитната публика. Изкусни стрелци ще демонстрират точност в далечни мишени, а тропотът на конски копита ще създаде у нас усещането, че отново живеем в епоха на героизъм и романтика.

Обширна по своята площ, Фестивалната зона ще събере под открито небе специално обособени занаятчийски щандове, работилници, средновековен пазар. Исторически достоверни, реконструкциите на обичаи, костюми и въоръжение ще допълнят автентичното ви преживяване през празничните дни.

Ковачество, грънчарство, кожарство, шивачество, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане на текстил, изработка на бижута и иконопис ще бъдат малка част от занаятите, в които посетителите собственоръчно ще могат да изпробват сръчност и умения.

Отразявайки непреходността им във времето, средновековни песни, игри и забавления ще огласят света на миналото, а грижливо пазени рецепти и майсторски приготвени храни и напитки ще допълнят средновековния колорит.

Вечерта на юбилея ще бъде уникален момент от „Ново начало“.

За да отпразнуваме ПЕТГОДИШНИНАТА от откриването на Исторически парк, приготвяме за вас несравнимо изживяване под звездното небе. Различна и незабравима, с изпълнения на живо, концертната програма ще бъде представена в нов, по-мащабен формат.

Неразривно свързани, ритъмът на песните и неравноделното темпо на фолклорните танци ще ви отведат извън пределите на познатата история. Точно в 24 ч. нощното небе ще се озари от цветни илюминации, за да бъде даден ход на Новото начало.

БЪДЕТЕ С НАС!

Зоната на фестивала ще бъде отворена в събота, 22 юни, от 10 ч. до полунощ и в неделя, 23 юни, от 10 до 17,30 ч.

Входът за деца над 4 години е 10 лв., възрастните заплащат 20 лв. Посетителите, закупили билет за вход за Исторически парк, имат безплатен достъп до Фестивалната зона в рамките на двата дни.

Големият фестивал на средновековната култура и начин на живот ще предложи първокласна програма и изобилно разнообразие от всичко.

Допълнителна информация, както и подробната програма можете да намерите на www.ipark.bg

Записвания за участие можете да направите в сайта на Исторически парк: ТУК

За контакт:

Милен Петров - 088524130

Ралица Петрова - 0884618648