Новини

15 перли в короната на България - завладяват дъха и въображението Ви!

Завършил е университет в Холандия, където успешно защитава бакалавърска степен - специалност „Маркетинг в туризма“. Отново в Холандия придобива магистърска степен в специалност „Управление на дестинации“. 

Работи в продължение на 10 години за различни туроператори в чужбина и туристически агенции-посредници в Германия.

За кратко прекратява активната си дейност в туристическия сектор и се отправя на дълго самостоятелно пътуване с велосипед от Германия до Румъния. Двете години прекарани на колела му позволяват да опознае хората, историята и културата на Чехия, Унгария, Сърбия, България и Румъния, да се отдаде на Slow Travel далеч от местата за масов туризъм.

В момента e ангажиран с изграждане на стратегия за онлайн маркетинг на град Шверин и известния замък “Schweriner Schloss”, а в свободното си време се занимава с блог страницата TravelTelling.net.

Сложете ръка на сърцето и бъдете честни, че свързвате България само с лятото, морето, плажа или партита на Слънчев Бряг или Златни Пясъци!? А че във вътрешността на страната се крият природни богатства и забележителна култура, знаят малцина от Вас.

За първи път посетих тази страна през 2005 година и още тогава се влюбих в нея и хората и от тогава редовно се връщам тук.

И аз както много други се озовах в България през лятото на Черноморския бряг в курорта Св. Св. Константин и Елена, недалеч от Варна. Много бързо открих, че в България има много красиви градове, уникална природа, която спира дъха ти, но преди всичко многобройни и значими културни богатства. Да вземем Плиска - някогашна столица на Първото Българско Царство - най-големият средновековен град, чиито укрепления заграждат площ по-голяма дори от тази на Константинопол. Освен това Плиска е и мястото, където се създава първата славянска азбука. Да не пропускаме Спартак, Орфей и траките.

Но преди да се впуснем в детайли, Ви каня на едно импровизирано пътешествие с мен из българските земи от Варна през София, та чак до Видин, далеч от масовия туризъм, да опознаем заедно автентичната и културна страна на България.

1. 10.000 години българска история: Най-големият Исторически Парк в света отвори врати по Черноморието, край Варна

Историята на България е завидно дълга и буди възхищение. В най-големия културно- исторически и образователен парк в света, Исторически Парк, върху площ от 13 декара са възстановени и интерактивно представени шест епохи от последните десет хиляди години от историята на тези земи, от новокаменната епоха до годините на разцвет и културно развитие по времето на Първото и Второто Българско Царство. Исторически Парк, в пълната си функционалност, ще бъде готов до 2022 година, преминавайки през няколко етапа на изграждане. През юли 2019 година съоръжението отвори вече своите врати за интерактивно пътуване във времето, представяйки новокаменна и медна епоха, антична и прабългарска култура.

Какво възхищение изпитах само, когато спирайки на паркинга на огромния арсенал, пред нас се издигна гигантска статуя на тракийски стрелец, а само няколко крачки зад него истинска средновековна крепост отвори врати, за да ни въведе във вътрешността на Парка. Още на входа един макет миниатюра разкрива огромните размери на Исторически Парк, който по никакъв начин не прилича на типичния музей, а по-скоро наподобява исторически град, в който стъпка по стъпка те отвежда в шестте епохи на 10 000 годишната история на тези земи.

В това пътуване през времето, чрез реконструкции на цели селища и сгради влизаш в тесен контакт с културата, начина на живот и занаятите, характерни за тези шест епохи, а предлаганите занимания като стрелба с лък, езда, творчески работилници и представления ти дават досег и възможност интерактивно да изживееш всичко това. Многобройни реконструктори и техните демонстрации създават автентично преживяване. Освен всичко това, към Исторически Парк ще бъдат изградени ваканционни вили и къщи, хотел и странноприемница, конгресен център и конна база. Конната база ще се превърне в сцена на средновековни представления, а под покрива и ще се развива коневъдство и хипотерапия.

Ако не можете да си позволите две седмици за културно пътешествие из България, но все пак прекарвате ваканцията си по бреговете на Черно Море, задължително трябва да отделите време за посещение на Исторически Парк, където ще се потопите в културно историческо пътуване във времето с висока степен на интерактивни забавления и преживявания подходящи за малки и големи. Исторически парк се намира само на 20 минути от Варна и на тази страницата dieser Website ще намерите всяка допълнителна информация за посещението ви там. В следващата ми публикация ще научите подробно какво точно ви очаква в най- големият Исторически Парк в света.

Спартак, Троя и траките – корените на Балканите

Почти всичко в България се свърза с траките и те са постоянен твой спътник из България.

Корените на тази етно-културна общност предполагаемо са номадски. С времето многобройни тракийски племена се заселват по бреговете на Черно и Егейско море. В днешно време части от региона, населяван от траките се намира в съвременна България, Молдова, Румъния, Северна Македония, Косово и Северна Гърция. С времето траките се превръщат в смели войни и завладяват Балканите. Най- известният сред тях е Спартак.

Следните цитати от античността описват траките като:

Тракийската народност е най-многобройна след индийската. Ако бяха единни и се управляваха само от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички, които съществуват.

Траките са били майстори в металообработването и влюбени в оръжията и конете си.

Сражавали са се като съюзници на Троя, а оръжията от злато и сребро заслепявали врага на бойното поле сякаш слънце ги огрява.

2. По-значима от Константинопол: Плиска – столица на Първото Българско Царство

Както вече споменахме през 681 до 981 Плиска, обхващаща територия от 23 km² е била най-големият крепостен град в Европа, по-голям и от Константинопол (14,5 km²). Де факто първата славянска азбука възниква тук. През 9 век зад 12 м крепостни зидове на града се приема православното християнство и се разпространява в съседните страни на Изток до Северна Русия. Музеят в Плиска съхранява предмети от ежедневието и артефакти, открити при разкопки в града.

3. Голямата базилика на Плиска

През 875 година извън крепостните стени на Плиска е издигната Голямата Базилика. През 9-11 век едновременно е изпълнявала функциите на резиденция на архиепископа на България, на катедрален храм и манастирска църква. Явявала се е средище е на духовно-религиозния живот на столицата Плиска и същевременно една от най-големите катедрали в Европа.

4. Мадарският конник и Пещерите на Мадара

Мадарският конник е единственият скален релеф от периода на ранното средновековие с големи размери на изображението, поради което през 1979 година е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Намира се на близо час път с автомобил от Варна и приблизително 15 км източно от град Шумен. Релефът изобразява конник със своето куче, който пробожда с копието си лъв. Тази композиция чисто символично илюстрира триумфалната победа над врага. Вероятно тук е изобразен хан Тервел владетел на Първото Българско Царство, който предвожда българите и при Константинопол разгромява арабите. В подножието на релефа се намират няколко пещери и скалната църква Св. Пантелеймон, където българите са почитали своите светила.

5. Велико Търново – родното място на Второто Българско Царство

През римският период, от 1 до 6 век след Христа, на мястото на тракийско селище се появява укрепен град - Велико Търново. През следващия ранновизантийски, християнски период той се превръща в град-крепост с каменни стени и кули. В периода 11-12 век градът е част от Византийската Империя, докато двамата болярски синове, по-късно царете Асен и Петър, вдигат въстание срещу Византия. След две години въстанието приключва с възстановяване на българската държавност и поставя началото на Второто Българско Царство, като Велико Търново е обявен за негова столица. През този период Велико Търново се простира върху три хълма: Царевец (хълм на царете), Трапезица и Света Гора. Само върху хълма Царевец са открити останки от 20 църкви. След падането под османска власт, през 14 век, крепостния град е изравнен със земята. През 1970 година започват възстановяването и реконструкцията на цялото крепостно съоръжение.

Полезни съвети

 1: Вземете екскурзовод, който да разкаже интересна информация и любопитни, дори мистериозни истории!

 2: Посетете Патриаршията Св.Георги!

 3: Купете си билети за светлинното шоу, непременно да бъдат на трибуната на терасата. “Звук и светлина“ е грандиозен спектакъл, чиято светлинна сценография разказва за възхода и падението на тогавашната българска столица, а традиционната музика, която озвучава спектакъла допълва драматичната и история

 4: Разходка из старата търговска улица наричана сред местните „Самоводската чаршия“ и кварталът Варуша.

6. По следите на миналото- Открития музей Етъра

Архитектурно-етнографски комплекс Етъра е единственият музей на открито в България и е едно от най-посещаваните места в страната. Намира се в покрайнините на град Габрово, приблизително на 8 км отдалечен и се разполага в природен комплекс Българка. Този музей на открито представя архитектурата, бита и традиционните занаяти през 19 век. Занаятчии демонстрират своите умения на живо, дори можеш да надничаш зад гърба им, докато изработват изящните си изделия.

7. В долината на розите

Това място е някак си магическо, тихо и спокойно. Всичко в радиус от 200 км, между Казанлък и Сопот в подножието на Балкана се нарича Долината на розите. Тук, през пролетта разцъфват по километрично дългите и обширни розови полета безброй рози, а сред тях и Дамасцена.

Полезен съвет: В село Скобелево се намира първата частна дестилерия в България, в която по напълно естествен и екологично чист начин, без добавка на химия се за произвежда розово масло. В комплекса има ресторант, дестилерия, място за отдих и разходка, изложбена зала, както и сувенирен магазин, откъдето могат да се закупят продукти произведени с розово масло.

8. Тракийските гробници в Казанлък – Свидетели на времето

А долината на розите е известна не само с тях. Тази област е белязана от траките. Предимно тук са концентрирани тракийските гробници. Могилите разпръснати навсякъде из долината са всъщност подземни гробници, в които са били погребвани тракийски владетели и племенни вождове са подземни гробници. Най-известната сред тях е Казанлъшката гробница, включена в списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Гробът, в който е погребана знатна съпружеска двойка е украсен от стенописи, които са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис. Когато е открит гробът през 1944 е бил почти напълно разграбен. Тъй като стенописите са със световна значимост, оригиналната гробница е консервирана, а в нейна непосредствена близост е изградено копие в мащаб 1:1. Недалеч от тук са намира и гробницата Голямата Косматка, която е открита през 2004 година.

9. Традицията Нестинарство в ресторант Българан в Казанлък

В традиционния ресторант Българан се сервират не само типични ястия, но се представят и традиционни български танци. Сред тях са и нестинарските танци, които в миналото са се практикували най-вече в Егейска Тракия. Нестинарството произлиза от култа на траките към слънцето и днес може да се види в Странджанските села или по Българското Черноморие.

10. Столица на културата 2019: Пловдив

От години насам Пловдив чака своя ред в списъка за посещение. Градът на седемте тепета е вторият по големина в България и е основан от бащата на Александър Велики, Филип II. В никой друг град не са останали запазени толкова много антични паметници на културата като например Античния Театър, Римския Одеон, Римският Форум, Римския Стадион и късно-античната сграда „Eyrene”. Уютни кафенета и малки ресторантчета, многобройни къщи музеи и галерии с ценни експонати, антични сгради, както и действащи църкви с пъстри стенописи и пищни дърворезби украсяват Стария Град. Живописните павирани улики са окичени с нови и стари къщи изрисувани в пъстри цветове и романтични задни дворчета.

Съвет: Непременно посети известната Хиндилянова Къща, която е принадлежала на четвъртия по богатство търговец в града.

11. Банско – Зимното райско кътче на България

Банско е курорт, чието име се свързва с почивка, зимен спорт и уелнес процедури. Многобройни хотели и живописен старинен град с множество таверни създават облика на града. Впрочем в Банско е изграден един чудесен център за коуъркинг Co-Working Bansko.

12. РИЛСКИЯТ МАНАСТИР в Рила планина

Рилския манастир е разположен на 120 км южно от столицата София, в западната част на Рила планина. Рилският манастир, който днес е признат за световно културно наследство е бил построен през 10 век от свети Иван Рилски. От онези времена до днес манастирът е духовен център на България. Манастирът пленява всеки посетител не само с местоположението и архитектурата си, пред които можеш само дъх да затаиш, но и с изразителните стенописи. В музея сред многобройните реликви е изложен кръстът на Рафаил, който благославя манастира. Върху това уникално произведено на изкуството са изобразени 104 религиозни сцени и 650 фигури. След като завършва творението си монахът Рафаил, неговият създател, ослепява.

13. София - зелена столица в истински подем

София, една от любимите ми столици в Източна Европа. Град във възход, защото тук се случват доста неща: много IT компании са пренесли офисите си тук, изкуството намира сцена за изява. Но в това може да се убеди всеки сам, когато я посети. Мотото на този град е „Расте, но не старее.“ А най- известните културни забележителности са катедралата Александър Невски и Руската църква свети Николай.

14. Видин– истински !

Видин опознах по време на 2500 километровия преход с колело от Германия до Румъния. Това е първия град на брега на Дунав след границата със Сърбия. Въпреки. че казват, че бил най -бедният град в Европа, тук можеш да видиш много културно исторически забележителности като крепостта Баба Вида, която всъщност украсява входа на Исторически парк.

15. Белоградчик

Белоградчик в превод означава "Бяла Крепост" и името му произлиза от вида на крепостта съхранена там. Градът е разположен на 520 m надморска височина, недалеч от Видин, обграден е от 10 километрова планинска верига.


За Матиас Дерхаке (Matthias Derhake): 
Матиас  работи активно в сферата на туризма вече над 15 години.  Завършва университет в Холандия, където успешно защитава бакалавърска степен - специалност „Маркетинг в Туризма“. Отново в Холандия придобива магистърска степен по специалност „Управление на Дестинации“. Работи в продължение на 10 години за различни туроператори в чужбина и туристически посреднически агенции в Германия. 
За кратко прекратява активната си дейност в туристическия сектор и се отправя на дълго, самостоятелно пътуване с велосипед от Германия до Румъния. Двете години прекарани на колела му позволяват да опознае хората, историята и културата на Чехия, Унгария, Сърбия, България и Румъния и да се отдаде на Slow Travel далеч от местата за масов туризъм. 
В момента e ангажиран с изграждане на стратегия за онлайн маркетинг на град Шверин и известния замък “Schweriner Schloss”, а в свободното си време се занимава с блог страницата TravelTelling.net.

Автор на статията: Матиас Дерхаке 

"Източник": https://www.traveltelling.net/de/bulgarien-urlaub-highlights-geheimtipps-sehenswuerdigkeiten/