Новини

Да изживееш отблизо историята на България

10.000 години, шест епохи, автентични реконструкции на селища

В Исторически Парк край Варна посетителите стават част от историята на България

В средата на юли тази година ни гостува Мария Капелер. Тя беше участник от организирания от Исторически парк прес-трип на германски и австрийски журналисти. Работи като преводач на свободна практика и пътуващ журналист за различни списания, агенции и вестници. В следващите редове е описала впечатленията си от престоя й у нас.

Историята може да бъде суха или интригуваща, зависи от начина, по който се представя или преразказва. В повечето случаи е трудно да си изградиш представа, защото от помпозните сгради са останали най-често само каменните отломки. Информационните табели са или с дребен шрифт или толкова скучни, че почти не се дочитат докрай. Съвсем различно изглежда всичко това в България. Исторически Парк в България е един от онези проекти, които представят историята по логичен и разбираем начин, така че напълно да се потопиш в нея, та дори приживе да слееш с отдавна преминалите времена. Най-добрият начин, по който може да се определи Исторически Парк звучи така: Колосален интерактивен музей на открито, който още в началото на своето развитие си поставя за цел по разнообразен начин да представя историята на България.

Исторически Парк: Проект, заслужаващ само суперлативи


На Исторически Парк му подхождат само суперлативи. Стойността му възлиза на над 50 мил. евро и се простира на огромна площ от 13 декара. Към момента върху реализацията на мегапроекта са ангажирани над 100 служители и близо 4000 сътрудници работят обединени от общата идея, за да се спазят всички срокове за изпълнение. Част от този проект вече е отворен за посетители, а окончателното му завършване е планирано за 2022 година, когато историята на България ще блесне в пълна степен.


В този период предстоят да бъдат изградени още епохи, хотелска част, конна база и конгресен център. В пълната си цялост Исторически Пак ще обхваща близо 50 декара площ. Изпълнителите наричат своя проект уникален и най- големият в света от този вид, защото само тук можеш да се потопиш в история 10 000 години назад, а тя сама по себе си е многостранна, турбулентна и от части слабо проучена.


10.000 години от историята на България


Основната идея на Исторически Парк е да изгради събирателен образ на българската история, представена на едно място. Многобройните сцени на исторически събития, които са  разпилени из цялата страна, ще се възстановят в размери и вид, близки до действителните, за да станат лесно достъпни за посетителите. Тук ще могат да усетят стила и обаянието на отминали епохи, без да се налага да се пропътува цялата страна.


За да се постигне възможно най -голяма достоверност и автентичност на представяните сгради и исторически събития, изпълнителите работят в тясно сътрудничество с историци и учени. „Искаме да пренесем посетителите в онези времена, на историческите места, за да могат сами да ги почувстват“, обяснява Роман Георгиев, ръководител на Исторически Парк.

Исторически Парк и отделните епохи в него


Чрез реконструкции на цели селищни образования се представят културно-исторически забележителности на различни общества от шест епохи. Посетителите опознават отблизо начина на живот, оръдията  на труда, ежедневното облекло и храна.


- Неолитна и халколитна епоха (6.000 г. до 3.000 г. пр. н. е.)
- Тракийски период (2.200 г. до 29 г. пр. н. е.)
- Римска Епоха (29 г. до 5 век от н. е)
- Епоха на славяни и прабългари (5 до 7 век)
- Първо Българско царство (7 до 11 век)
- Второ Българско Царство (1185 до 1396)

Кратък преглед на неолитната и халколитната епоха (6.000 до 3.000 пр. н. е.)


В онези древни времена основните занимания на хората са били събиране на семена и лов. Постепенно с времето, през неолитната и халколитната епоха, преминават към уседнал начин на живот. В Исторически Парк характерните за тези епохи къщи са възстановени в размери, близки до действителните, спазвайки напълно тогавашната технология на изграждане. Стените са измазани със смес от глина, пръст, отпадъци и косми. Праисторическите къщи са се състояли от едно помещение, в което централно разположено се е намирало леглото. По право то се е полагало на най-възрастната жена в семейството, докато всички останали членове намирали нощното спокойствие на постелки на земята. Хранителните запаси са били складирани в специална дупка в земята, където по естествен начин са били охлаждани, а огнището се е разполагало под прозореца, за да се отвежда димът навън.

Първата поява на йерархии. По това време хората са отглеждали животни, засявали са зърнени култури, произвеждали са керамични съдове, а малко по- късно и медни предмети. Тази епоха се характеризира с това, че с навлизането на метала започват да се изграждат първите йерархични отношения.  Налага се принципа, че с колкото повече блага разполагаш, толкова по-високо в йерархията стоиш. Появата на метала оказва влияние върху производителността и така се поставя началото на занаятчийството. Обществото се разслоява и хората започнали да се делят на бедни и богати.

Обзор на тракийски период (2.200 до 29 пр.н.е)


- Траките се  заселват по българските земи през третото хилядолетие преди преди Христа. Представлявали общност от над 80 племена. По-късно Тракия става провинция на Римската империя. За траките, спрямо другите народи, се знае доста малко, защото най-вероятно не са имали писменост.


- Но останките и артефактите от тракийски времена неоспоримо доказват, че са били смели войни с изтънчен вкус. Пиели са вино с голямо удоволствие и в изобилие, за предпочитане от златни съдове, организирали са пищни пирове с богата и енергийна храна.

Тракийски дворец


В Исторически Парк зад 800 килограмовите врати от чист мрамор е разположен истински тракийски дворец, в който те посреща фигурата на тракийски цар. Въоръжен с копие, гледащ със сериозен поглед, той позира между двата трона, символ на царска власт.


Лукс и злато. В едно от многобройните помещения на тракийският дворец са изложени реплики на истински тракийски съкровища от злато, оригиналите, чиито оригинали са изложени днес в Археологическият Музей в София. Спалнята на тракийският цар пленява с елегантния си вид: широко легло от масивно дърво, покрито с ценна животинска кожа.


Погребално изкуство


Траките са известни с погребалните си обичаи и затова в Исторически Парк е посветено достойно място имено на гробниците. „Тракийските царе са започвали с изграждането на куполните гробници още приживе“, обяснява Роман Георгиев. Първоначално са служели за храмове, а след смъртта на господаря, се превръщат в гробници.


Иманярство и черен пазар


Днес в България има близо 10 000 гробници, разпръснати из цялата страна, всяка от които е уникална и различна по своя вид. Областта в България, където концентрацията на тракийски гробници е най- силна се нарича Долината на тракийските царе. Междувременно иманярствот- (разкопаване на гробници в търсене на злато) се е превърнало в голям, но незаконен бизнес.

Да се потопиш в историята на България: Исторически Парк предоставя многобройни възможности за активно преживяване


Исторически Парк се развива под мотото „активно преживяване“. Ето един пример: днешните времена са белязани от смартфоните и часовете, които се прекарват пред екраните им. Преди хората не са познавали скуката. Нужни са били безброй часове упорита работа за пробиването на малка дупка в камъка при изработката изящен амулет. Според вярванията им, амулетът предпазва от злини и зарежда с енергия притежателите си. В Исторически Парк посетителите могат да изпробват уменията си и сами да си изработят талисмани.

Да преживееш активно историята може да изглежда по този начин: да се премениш в исторически одежди, да стреляш с лък и стрели или пък да запечаташ емоциите си в снимка със сокол. Днес, ловът с хищни птици, който в онези времена е бил традиция, е забранен в България.


Демонстрациите с хищни птици в Исторически Парк са вълнуваща комбинация от образователна и забавна лекция, в която можеш да научиш, че соколът на Харис лети с 386 км в час. Който прояви достатъчно смелост, може да подържи за няколко минути сокол на собствената си ръка.

Кулинарната страна на отминалите епохи е представена в Исторически Парк по един забележителен начин. На трапезата се сервират онези храни, които са консумирали хората в различните епохи. По тези земи са се култивирали основно ряпа, зеле, бобови растения и грах.


Древни сортове жито, като лимец например са смилани със каменни хромели и от полученото брашно са приготвяли хляб. В ресторанта на Исторически Парк посетителят може да се наслади на храна, приготвена по автентични рецепти и поднесена в съдове в съответната стилистика.

Прекарвате ли лятната ваканция в България, не трябва да пропускате да посетите Исторически Парк

Исторически Парк се намира само на 33 км или на 40 минути път с кола от морската столица на България, Варна.


Предлагам ви следните три възможности, как да прекарате лятната ваканция в България.


Опция 1: Почивка на Черноморското крайбрежие: море, плаж и история


Пристигане във Варна, разглеждане на града, забележителната православна катедрала, морската градина и многобройните ресторанти по крайбрежната ивица. От центъра на града можете да наемете автомобил. Исторически Парк се намира само на 40 минути по магистрален път. През следващите туристически сезони  Исторически Парк ще предлага възможности за настаняване и пренощуване. Българското Черноморие предоставя възможности за почивка не само на Слънчев Бряг и Златни Пясъци. Природен резерват Калиакра, природен парк Странджа, Несебър - един от най-древните градове на Европа, включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство ЮНЕСКО, както и Созопол, са част от чудесните места за отдих и почивка.


Опция 2: Пътуване с акцент върху историята: градове на световно културно наследство и Исторически Парк


Почитателите на историята могат да комбинират посещението на оригиналните места на исторически събития, към които се числят Плиска – първата българска столица, Преслав – втората столица на Първото Българско Царство с Исторически Парк. Недалеч от там се намира и забележителният скален релеф на Мадарския конник. Православните манастири, които са имали централна роля по време на въстанията срещу 500 годишното турско робство не са за пренебрегване. Те съдържат много истории за легендарни събития. Долината на тракийските владетели, която отразява изключително високата концентрация и разнообразие на паметници на тракийската култура - Казанлъшката котловина. И не на последно място към тура трябва да се добавят историческите градове като Велико Търново и Пловдив.


Опция 3: Обиколно пътуване из цяла България: По малко от всичко– от София до Черно Море


България е близо една трета по-голяма от Австрия. Препоръчително е такъв вид  пътуване да започне от столицата София, която омагьосва с  римските разкопки, православните църкви, прословутите сгради и постройки с характерния за комунистическия период архитектурен стил. От тук разходката из България може да продължи с автомобил под наем. В исторически и архитектурен аспект Рилският манастир е голяма забележителност, а в нейна непосредствена близост се намират Седемте Рилски Езера. Пловдив, обявен за европейска столица на културата през 2019 година, разкрива прекрасна гледка към стария град и пищни къщи на богати търговци. Пловдив се явява сцена за културни събития и задължително трябва да присъства в списъка с обекти, които непременно трябва да се видят. Велико Търново, някогашната столица на България от времето на Второто Българско Царство, запленява с географското разположение. Градът, кацнал гордо върху историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора и живописно опасан от водите на река Янтра, ще ви накара да се влюбите в него. А емблемата му, крепостта Царевец, крие зад крепостните си стени легенди и велики исторически събития. В края на това пътуване се отправяте в посока Варна, където можете да прекарате няколко дни по черноморското крайбрежие и най вече, за да посетите Исторически Парк.


За Мария Капелер (Maria Kapeller): 
Родена през 1983 г., учи комуникационни науки в Залцбург и прекарва по-дълги периоди в чужбина: Швейцария, Лондон и Северна Ирландия. 
Работи като копирайтър и журналист на свободна практика за списания, вестници и агенции. Референции: Der Standard, Kurier, Die Presse, OÖ Nachrichten, Salzburger Nachrichten, derStandard.at. Kofferpacken.at представлява като онлайн списание за пътувания с професионален журналистически подход. Този блог ни дава още една представа за ваканционни дестинации и хотели, освен онази, която се разпространява от  лъскавите корици на туристически списания Авторката представя  градовете по света от различни гледни точки, дава на пътешествениците полезни съвети, как да организират пътуването си . Така че, ако искате да прочетете критично мнение за различни места за почивка, този блог за пътуване е най-добрият избор за вас. 

Автор на статията: Мария Капелер

 "Източник": https://www.kofferpacken.at/werbung/bulgarien-geschichte-historischer-park/