Новини

Исторически парк се хареса на Нели Хуанг

Отделихме цял ден, за да запознаем Нели Хуанг с нашия Исторически парк. Показахме й къщите и посудата от неолита и халколита, разкошния тракийски дворец и трите гробници, българските юрти и средновековното селище и изгледа кратките демонстрации на историческите ни възстановчици.

В следващите редове ще видим какво е мнението й за храната, за парка и за нашите къщи за гости.

Бях много впечатлена от Историческия парк, все още има довършителни работи по него, но това, което се предлага е твърде впечатляващо. Много ми харесва интерактивната част от парка и това, че хората са въвлечени в историята, която да „оживее“. Беше много интересно да се види как актьорът играе ролята на цар в тракийския дворец. Мисля, че на дъщеря ми това много й хареса. Сега, когато имам дете, пиша за семейните пътувания, но същевременно харесвам и приключенията. Затова паркът е идеалното място за хора като мен, които искат да излязат навън, да учат и същевременно да се забавляват с децата си. Наистина се наслаждавах.

Демонстрации

Що се отнася до демонстрациите, те бяха любимата ми част. Когато видях за първи път Историческия парк, да бъда честна, външността му не ме впечатли, навярно защото все още работят върху развитието му, върху пейзажа и всичко останало. Засаждат растения, за да го направят по-зелен и всичко ще бъде завършено до 3 години, понеже е все още е в ранен етап на развитие. Но когато влезеш вътре и посетиш неолитната част и тракийския дворец виждаш, че има актьори, които ти показват и те въвличат.

Управителят сподели, че в бъдеще туристите ще могат сами да си секат монети, което ще е много забавно и интересно. Видях също прабългарския период, демонстрациите стрелба с лък, с бич. Мисля, че ще е по-забавно ако ние посетителите също бъдем въвлечени и можем да опитаме стрелбата с лък. Но това е въпрос на безопасност. Ще бъде интересно за туристите да стрелят с лък и всички деца ще го харесат и ще гледат с широко отворени очи.

Тракийските гробници и рисунките в тях също са много красиво направени. Беше интересно да вървиш по коридора и да влезеш в тях, но липсват обяснения, знаци. Затова, ако дойдеш без екскурзовод, няма да знаеш къде е тялото и ще ти се струва, че нещо липсва. Но, от друга страна е много добре, че са направили копие на действително историческо място, което съществува, и хората, които не могат да си представят как е изглеждало в миналото, ще разберат какво всъщност е било.

Къщите за гости

Настаняването ни в къщата за гости беше голямо удобство. Не е обикновена къща за гости, а цял апартамент – много голям и удобен. Имахме климатик, безжичен Интернет, хареса ми голямата зелена градина, в която дъщеря ми бягаше. Беше велико! Разбира се, че не мога да се оплача от храната, която ме беше доставяна до вратата всяка вечер. Много ми хареса печеното месо първата вечер, също рибата. Опитахме храната от този район на България, местни и пресни съставки, но беше твърде много за нас като количество. Тук при вас наистина се почувствахме като у дома. Благодаря ви за всичко!