Новини

Изживейте драматична история в Историческия парк в България! - Хироми Тагучи

В настоящата статия ще прочетете описанието на Исторически парк от Хироко Суда – японка, сътрудник в туристическия портал Travel.co.jp. Тя беше наш гост в дните 6-12 септември и ние й показахме не само парка, но и редица забележителни исторически места на България.


Всеки обикновен японец щом чуе името България се сеща за киселото мляко. Тази непозната страна всъщност е изминала дълъг път от няколко хиляди години преди новата ера до наши дни. Историческият парк е мястото, където вие ще се запознаете с възходите и паденията в историята на народите, населявали българските земи.

Историческия парк е построен в малкото село Неофит Рилски, намиращо се на половин час път с кола от град Варна, разположен на брега на Черно море. Този неповторим тематичен парк, посветен на историята, нагледно разказва историята на страната. В него са включени сгради, здания, мебели, облекло, възстановки и демонстрации. Основавайки се на археологически находки, разкопки и други източници и материали, детайлите са представени и възстановени и вие може да се потопите във васеки период, което е доста по-реалистично, отколкото самите развалини.


Допреди 30 г. България е била социалистическа страна. Този парк е необикновен и затова финансирането му е 100% от частни източници. Компанията е дала началото на проекта през 2011 г., а откриването е в края на юни 2019 г. Първоначално е планирано паркът да заема площ от 50 декара, но впоследствия се разширил до 130. Това е огромен тематичен парк с много области. Те въплъщават 5 епохи, чиято площ е голяма колкото три стадиона „Токио Доум“.

Понастоящем, само 3 от разделите са напълно завършени. Въпреки това, хората редовно го посещават, а в почивните дни е особено многолюдно.

Ръководството на персонала е много подробно и по разбираем начин обяснява характеристиките на всяка епоха. Всеки е въвлечен в интересния разказ. За съжаление все още няма справочник на японски език, но достатъчно лесно е да се разберат всички подробности, обяснени на английски.


Първо посетете доисторическите времена

Нека разгледаме един раздел, който вече е открит. Праисторическата област е първото място, на което ще попаднете, след като влезете в парка. Тя е разделена на неолит (новокаменна епоха) и халколит (каменно-медна епоха).

На снимките ще видите дом от времето на неолита (от 8000 до 6000 г. пр.н.е.). Архитектурният стил, използваните материали и другите части са съвсем точно възпроизведени, като всичко е основано на исторически източници.

Вътре има съвсем точни копия на глинени съдове и инструменти, които са се използвали, а също легла и кожи, които са се използвали от главата на семейството. Освен това, в България тези времена са известни като матриархат и е било обичайно начело да е стояла най-възрастната жена на дома.

Тази фигура на жрец изглежда съвсем като жива. Изработена е от специален силикон и восък, истински човешки коси и косми, а дрехите и украшенията са съвсем точно възпроизведени в съответствие с епохата и са от естиствени материали. Конопената тъкан, от която е изработена дрехата, е изтъкана след като специалистите на парка са пресъздали тъкачен стан от онези времена.

Всички жилища от каменно-медната епоха са били наколни, а подът е изработен от дърво. Това е главно различие от неолитния период.


Докоснете се до богато украсената тракийска цивилизация

Пренасяме се към следващата епоха – бронзово-желязната. В тези времена Тракийската цивилизация достига своя разцвет в българските земи. Цивилизацията на траките не е много известна в Япония, но е известна като развита цивилизация, изградена от траките, преди гръцката.

На снимката се вижда тракийски дворец от столицата Севтополис на Одриското царство. Въпреки, че е архитектурата му е подобна на гръцката, очевидно тракийската цивилизация е оказала голямо влияние на гръцката. Колоните на цялото сдание са направени от мрамор. Това е удивително, понеже е била нужна половин година, за да се изработят тези колони.

Обзавеждането на двореца също е точно възпроизведено. Това е царската спалня. Впечатлява контрастът между синьото и жълтото, а вие може да видите колко великолепна е била цивилизацията. Доспехите, щитовете, оръжията и мебелите, изложени пред вас, са вдъхновени и направени въз основа на исторически извори.

В този дворец може да се насладите на различни демонстрации от възстановчици в костюми от това време. На снимката е показан ритуал, който се е провеждал, когато царствата са сключвали мир. Всеки от царете е капвал от кръвта си във виното, а договорът е бил сключван, след като са отпивали от сместа.


България в ранното средновековие

Тракийската цивилизация е просъществувала от около 2500 г.пр.н.е. до 3-ти век от н.е. За това време царските особи и аристократи са построили много големи гробници. Историческия парк възпроизвежда някои от тях. На снимката се вижда гробница от 4-ти век пр.н.е. Богатите цветове – отличителна черта на цивилизацията, са добре видими.

Римската империя унищожила процъфтяващата Тракийски цивилизация, обаче епхата Рим все още не е готова. Пропуснете я и разгледайте Ранното средновековие. Обикновените къщи са наредени до великолепната Тракийска цивилизация, която сякаш се върнала в доисторически времена. За това свидетелства връщането назад във времето, където много народности са се смесили и са създали сложната история на България.

На снимката ще видите селска славянска къща по подобие на многото открити такива при разкопки в този район. Външният и вътрешният вид са толкова обикновени, че наистина изглеждат средновековни.

Непосредствено до славянските къщи се намират аулите на българите, които за завладели тези земи и са се заселили тук. Техните жилища, характерни за номади и воини, прилични на палатки, са изградени от дървена рамка и покрити с плъстена тъкан. Те са много удобни за придвижване от едно място на друго и наподобяват на монголските „гел“.

Тук също историческите възстановчици ни заинтригуваха с различни демонстрации – с бич, стрелба с лък, бой с мечове. Във всяка епоха може да облечете характерни за нея одежди (което се заплаща допълнително) и може да си направите снимка за спомен.


Всичко се променя! 

Въпреки, че Историческият парк е доста обширен, половината от него все още не е готова. Строителството ще продължи за изграждане на епохите „Рим“, „Първа Българска империя“ – средновековна България, и „Втора Българска империя“. Всички вероятно ще бъдат много вълнуващи и впечатляващи с големи сдания.

Освен това, хотелите и къщите за гости са вдъхновени от средновековната архитектура, а в ресторантите може да се насладите на тракийски и средновековни ястия. Тук се ражда едно комплексно развлекателно място, на което ще може да се насладите като го разгледате, като се храните и престоите известно време.

Очаква се Историческият парк да бъде завършен напълно през 2023 г. въпреки това, може да се насладите сега, разглеждайки готовите епохи, затова, моля заповядайте да го посетите и да научите дълбините на историята на България.


Всичко това написа Харуки Тагучи за посещението си в Исторически парк, а оригиналната статия на японски вижте тук.


Забележка: снимките в статията са дело на Хироми Тагучи.