Събития

МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН ФЕСТИВАЛ . ОДРЮЗА–ЛЮЛКАТА НА ХИЛЯДАТА ГРАДОВЕ .

Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна

От 30.07 до 31.07.2022г., ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще бъде домакин на Първия международен античен фестивал ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘, посветен на тракийската цивилизация и държавната традиция на Одриското царство (гр. Βασίλειον Ὀδρυσῶν), възникнало в средата на V век пр.Хр. (480 година пр.Хр.) и присъединено към Римската империя през I век (46 година).Исторически фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘ е събитие, посветено на материалната и духовна култура на тракийската цивилизация и държавните традиции на Одриското царство, Гетите и Даките, както и на Древен Рим с провинциите Тракия и Дакия Траяна, от периода V век пр.Хр. - II век сл.Хр.


Фестивалът ще се проведе от 30.07. до 31.07.2022г., на територията на ,,ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК‘‘ – своеобразен ,,Музей на живата история‘‘, изграден в с. Неофит Рилски, област Варна, България.

Участие във Фестивала ще вземат сдруженията за антична историческа реконструкция Asociația Culturala Tomis (Констанца, Румъния), Via Praetoria (Свищов, България), Антична Тракия (Кабиле/България), Ситалк (Пловдив, България) и Дасудава Хелис (Исторически парк с. Н.Рилски). 


Фестивалните дни ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите с вино, песни и танци на боговете. 

Ще присъствате на Одриски царски пир - ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘, където най – знатните сред копиеборците траки дошли от стара Одрюза , Кабиле и Севтополис, конелюбивите гети от Даусдава и Хелис, яростните даки от Сармизегетуза, щитоносните предани мъже от Спарта и римските войни с железни сърца от Нове и Томи ще бъдат сред избраните, които царят на одрисите ще приеме в Мъжката зала на славата. Тези любимци на боговете, ще пируват с чашите на посветените и опивайки се с божествената ,,зейла‘‘ – напитката на Дионисос, ще принасят жертви пред олтарите и боговете ще бъдат свидетели на техните решения.

Във втория ден - деня на битките, когато гръмнат бурите на Ареса, вождовете на мъжете ще примерят силите си в първите по рода си Тракийски войнски игри - ,,АРЕТЕ‘‘.

Ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника. И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.


БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС на Първия международен античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на Хилядата градове‘‘, на 30.07 - 31.07.2022г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК, с. Н.Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна.


 ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘, се открива тържествено в 11:00ч. на първия фестивален ден /30.07.2022г./.

Фестивалът ще се проведе на територията, на ,,ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК‘‘, в зона Антична Тракия, като фестивалната програма ще включва:


 ДЕН I- ви /30.07.2022г./

Одриски царски пир ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘ 

• Ритуал по посрещане на царските гости (антични реконструктори и майстори занаятчии) /11:00ч. – 11:30ч./;

• Винен ритуал за побратимяване /11:30 – 12.00ч./;

• Представяне на царските гости пред публиката на Исторически парк /12:00 – 13:00ч./

• Царски пир – ритуален обяд /13:00 – 14:00ч./;

• Антични битки с оръжие – мономахия, представени от войните на Одрюза (Исторически парк) /14:00 – 15:00ч./

• Представления на гостите от сдружения Via Praetoria (Свищов, България), Asociația Culturala Tomis (Констанца, Румъния), Антична Тракия (Кабиле, България), Ситалк (Пловдив, България) и др. /14:00 – 18:00ч./;

• Разходка на царските гости из Одрюза (Антична зона на ИП) и обзорна беседа за посетителите на Парка /18:00 – 20:00ч./

• Въздушно шоу с хищни птици /19:30 – 20:00ч./;

• Спектакъл ,,Тракийския царски пир‘‘/20:00 - 21:00ч./;

• Фолклорна програма /21:00 – 21:30ч./.


Ден II-ри /31.07.2022г./

 Тракийски войнски игри ,,АРЕТЕ‘‘(гр. ἀρετη - надпревара, състезание) 

• Откриване на игрите /10:00 - 10:30ч./;

•  Бягане /стадий, щафета и хоплитодромос/- отворен турнир;

• Скачане /прескок от място на възвишение и дълъг скок с гири/ - отворен турнир;

• Хвърляне /копие, дискус и палет/ - отворен турнир;

• Въоръжени двубои /мономахия/ - демонстративни битки;

• Юмручен бой /пугмахия/ - демонстративни битки;

• Борба /орте пале - ,,изправена борба‘‘, като пале - ,,борба на земя‘‘ и панкратион „всички сили”/ - предварително записване;

• Петобой /пентатлон - дълъг скок, хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягване и борба) - отворен турнир.


Всички участници във Фестивала и гости на Исторически парк ще могат да участват в откритите съревнования на игрите ,,Арете‘‘.

Награждаването на победителите ще бъде извършено по време на тържественото закриване на Фестивал ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘, от 17:00ч. на последния фестивален ден /31.07.2022г./.


 Общи условия за участие:

https://ipark.bg/bg-BG/GeneralTerms/Details/954